WTA 1000: Indian Wells

Roman Mráz

Roman Mráz

WTA 1000: Indian Wells


Na rozdíl od svých mužských kolegů si tenistky na BNP Paribas Open odbydou po Dubaji již svůj v pořadí druhý turnaj prestižní kategorie WTA 1000. Roli největší favoritky a zároveň také obhájkyně titulu bude v Kalifornii plnit světová jednička Polka Iga Swiatek. Tu doplní další hvězdy současného ženského tenisu jako je čerstvá vítězka Australian Open Aryna Sabalenka, Ons Jabeur, nebo Jessica Pegula. Příznivci tuzemského tenisu se mohou těšit na početné české zastoupení v čele s Barborou Krejčíkovou, nebo Petrou Kvitovou.

BNP Paribas Open

  • Místo konání: Indian Wells, USA
  • Termín: 6. – 19. 3. 2023
  • Kategorie: WTA 1000
  • Povrch: tvrdý povrch 
  • Největší favoritky: Iga Swiatek , Aryna Sabalenka
  • Česká stopa: Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Karolína Muchová, Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Linda Nosková, Linda Fruhvirtová
  • Prize money: 10,143,750 $
  • Sázkové kanceláře: kurzy na ATP turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: spousta zápasů přináší obrovské množství sázkových příležitostí, BNP Paribas Open patří do prestižní kategorie Masters, tudíž bude k mání i spousta sázek, které běžně nebývají v tenisové nabídce; samozřejmostí je i velké množství live sázek
  • Los: https://bnpparibasopen.com/score-center/draws/
  • Oficiální web: https://bnpparibasopen.com/
Indian Wells 2022 Swiatek
zdroj: wtatennis.com                                                      Obhájkyně trofeje Iga Swiatek                                                                                                                                                                                                                                                   

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

Turnaj v Indian Wells je oficiálně pojmenovaný podle generálního sponzora BNP Paribas Open a patří do prestižní kategorie WTA 1000, která je co do udělovaných bodů i prize money, hned za grandslamovou „Velkou čtyřkou“. Koná se každoročně na začátku března, výjimkou byl jen rok 2021, kdy museli organizátoři přesunout termín kvůli koronavirové epidemii až na říjen.

Historie turnaje sahá do roku 1974, kdy se konal premiérový ročník. První dva roky se však turnaj konal v sousední Arizoně, konkrétně ve městě Tucson. Za vznikem stál především portorický tenista Charlie Pasarell a Jihoafričan Raymond Moore. A již od samého začátku turnajové existence v Indian Wells, patřila tato tenisová akce do elitní série zvané Grand Prix, od roku 1990 pak ATP Masters

Zajímavostí kalifornského turnaje je jeho trvání. Patří totiž společně s Masters v Miami a Madridu k jediným třem turnajům s výjimkou grandslamů, které trvají déle než osm dní. Mužská část začíná obvykle ve čtvrtek, zatímco ženy hrají své první zápasy již o den dříve. Finále je pak na programu v neděli následujícího týdne.

Nebylo tomu tak ale vždy, až do roku 1996 byl na programu nejprve ženský turnaj a poté následovala mužská část.

Co se týče hráčského obsazení BNP Paribas Open, tak se hlavní soutěže účastní 96 hráčů jak v ženské, tak v mužské části turnaje. V prvním kole má navíc 32 nasazených hráčů volný los.

Jak je vidět, Indian Wells patří zkrátka k tomu nejlepšímu co současný turnajový světový tenis nabízí. Ne nadarmo se mu přezdívá „Grand Slam Západu“. Současně patří hned po grandslamech k nejnavštěvovanějším akcím tenisové sezóny. 

Ani Indian Wells se však nevyhýbají kontroverznější okamžiky. Jedním z takových momentů bylo v roce 2001 odstoupení Venus Williams jen pár minut před semifinále proti své mladší sestře Sereně, pro kterou to byl první turnaj po třech měsících. Navzdory vysvětlení od Venus, že odstoupila z důvodu zranění, tenisová veřejnost a zejména obecenstvo v Indian Wells dávalo hlasitě znát svojí nevoli sestrám Williamsovým v následujícím finále, ve kterém Serena porazila Kim Clijsters. Bučení pokračovalo i při následném slavnostním vyhlášení. Otec Richard Williams nazval reakci obecenstva za projev rasismu a jeho dcery v reakci na tento incident ingorovaly turnaj v Indian Wells až do roku 2015, resp. 2016 (Venus).

Dějiště turnaje

Kalifornské městečko Indian Wells, které hostí každoročně první Masters turnaj v sezóně a ve kterém žije jen něco málo přes 5 000 obyvatel, leží v pouštním údolí Coachella Valley. Samotné Indian Wells bylo založeno až v roce 1967, ale již dříve zde stála indiánská vesnice. Celá oblast Indian Wells je v současné době známá svými rekreačními hotely, golfovými hřišti, či luxusními rezidencemi.

Samotný tenisový areál nazvaný Indian Wells Tennis Garden byl postaven v roce 2000 a uvnitř komplexu bychom našli celkem 29 kurtů s tvrdým povrchem Plexipave. 

Centrkurt nazvaný Stadium 1 pojme do svých útrob až 16 000 diváků a v současnosti je to druhý největší tenisový kurt na světě. Co do velikosti následuje Stadium 2, jenž byl postaven teprve v roce 2014 a jehož kapacita nabídne místo pro 8 000 tenisových fanoušků.

Indian Wells area tennis

zdroj: victoriana.com

Poslední vítězky:

  • 2022: Iga Swiatek - Maria Sakkari 6:4, 6:1
  • 2021: Paula Bados - Viktoria Azarenka 7:6 (5), 2:6, 7:6 (2)
  • 2020: zrušeno kvůli Covid-19
  • 2019: Bianca Andreescu - Angelique Kerber 6:4, 3:6, 6:4
  • 2018: Naomi Ósaka - Darja Kasatkina 6:3, 6:2

Česká finálová stopa:

  • 1990: Helena Suková - Martina Navrátilová 2:6, 7:5, 1:6

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů ve dvouhře: 2x Martina Navrátilová, M.J. Fernandez, Steffi Graf, Lindsay Davenport, Serena Williams, Kim Clijsters, Daniela Hantuchová, Maria Sharapova, Viktoria Azarenka
  • Nejvíce finále ve dvouhře: 6x Lindsay Davenport 
  • Nejvíce po sobě jdoucích triumfů: 2x Martina Navrátilová (1990, 91)
  • Nejvíce po sobě jdoucích finále: 3x Lindsay Davenport (2003, 04, 05)
  • Nejvíce vyhraných zápasů po sobě: 10x Martina Navrátilová

Na co vsadit?

   

Roli turnajové jedničky bude plnit na BNP Paribas Open kdo jiný, než Polka Iga Swiatek, která si odsud odvezla titul už v loňském roce. A úspěch se od ní čeká také v aktuálním ročníku. Letošní sezónu začala famózní polská tenistka trochu vlažně, když na úvodním grandslamu v Austrálii vypadla již v osmifinále proti Eleně Rybakina z Kazachstánu. Chuť si však spravila na turnaji v Dauhá, který ovládla beze ztráty setu a zároveň nadělila třem soupeřkám kanára. Její řádění odnesla například Danielle Collins, či ve finále světová trojka Jessica Pegula, které dovolila Polka pouhé tři gamy. V Indian Wells bude startovat Iga počtvrté, první účast si uprostřed kalifornské pouště připsala v roce 2019, tehdy ovšem ještě neprošla sítem kvalifikace. O dva roky později vybojovala sympatická Polka již osmifinále. Dnes je však v diametrálně odlišné situaci a tenisový svět bude s napětím sledovat její cestu za obhajobou loňského triumfu.

   

Běloruská tenistka Aryna Sabalenka prožívá svůj nejlepší start do sezóny. Z australského turné si totiž přivezla jak titul z Adelaide, tak dokonce i z Australian Open. Tyto úspěchy jí zároveň vynesly na aktuální druhou příčku hned za suverénní Igu Swiatek. Stejně jako její polská rivalka bude letos Aryna startovat na BNP Paribas Open počtvrté v kariéře. Doposud zde dokázala dojít nejdále do osmifinále v roce 2019, kde jí vystavila stopku Němka Angelique Kerber. Loni se pro změnu loučila již ve 2. kole, když podlehla překvapivě Italce Paolini. Ovšem v letošním ročníku Indian Wells by podobné zaváhání bylo značně nečekané. Běloruska má výbornou aktuální formu a díky australským triumfům se může opřít také o zvýšené sebevědomí, které bude chtít zužitkovat na dalších prestižních turnajích, kterým BNP Paribas Open bezesporu je.

Kalendář turnajů WTA 1000 pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   19. – 25. 2. 2023  Dubai Duty Free Tennis  Championship  Tvrdý povrch  
   8. – 19. 3. 2023  BNP Paribas Open Indian Wells  Tvrdý povrch  
   21. 3. – 2. 4. 2023  Miami Open  Tvrdý povrch  
   25. 4. – 7. 5. 2023  Mutua Madrid Open  Antuka  
   9. – 20. 5. 2023  Internazionali BND D' Italia  Antuka  
   7. – 13. 8. 2023  Omnium Banque Nationale Montreal  Tvrdý povrch  
   14. – 20. 8. 2023  Western & Southern Open Cincinnati  Tvrdý povrch  
     

Oficiální kanály BNP Paribas Open

BNP Paribas Open v televizi

Zápasy prestižního turnaje žen v Indian Wells má ve svém vysílacím programu kanál O2 TV Sport. Ten přináší tenisovým fanouškům i všechny ostatní podniky z ženské série WTA, kromě grandslamových turnajů. 

BNP Paribas Open online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

BNP Paribas Open live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohli by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Australian Open

Turnaj mistryň

WTA 1000 Dubai