Barbora Krejčíková

Skromná tenisová hvězda Barbora Krejčíková patří mezi nejlepší hráčky současnosti. Rodačka z moravských Ivančic zažila svou životní sezonu v roce 2021, ve kterém dokázala získat double na French Open (titul ve dvouhře a ženské čtyřhře), zlatou olympijskou medaili a titul na Turnaji mistryň.  

            Aneta Krejčíková

  • Stát: Česká republika
  • Datum narození: 18. prosince 1995
  • Oficiální web: https://krejcikovabarbora.eu
  • Nejvyšší umístění single: 2. (28. února 2022)
  • Nejvyšší umístění double: 1. (22. října 2018)
  • Počet titulů single (k 19. 9. 2022): 3 / 14 (WTA / ITF) – z toho 1x Grand Slam
  • Počet titulů double (k 19. 9. 2022): 14 / 19 (WTA / ITF) – z toho 6x Grand Slam
  • Počet titulů smíšená čtyřhra (k 19.9. 2022): 3x Grand Slam
  • Počet medailí z OH (k 19. 9. 2022): 1x zlato (Tokio 2021)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Barbora Krejčíková

Skromná tenisová hvězda Barbora Krejčíková patří mezi nejlepší hráčky současnosti. Rodačka z moravských Ivančic zažila svou životní sezonu v roce 2021, ve kterém dokázala získat double na French Open (titul ve dvouhře a ženské čtyřhře), zlatou olympijskou medaili a titul na Turnaji mistryň.  

            Aneta Krejčíková

  • Stát: Česká republika
  • Datum narození: 18. prosince 1995
  • Oficiální web: https://krejcikovabarbora.eu
  • Nejvyšší umístění single: 2. (28. února 2022)
  • Nejvyšší umístění double: 1. (22. října 2018)
  • Počet titulů single (k 19. 9. 2022): 3 / 14 (WTA / ITF) – z toho 1x Grand Slam
  • Počet titulů double (k 19. 9. 2022): 14 / 19 (WTA / ITF) – z toho 6x Grand Slam
  • Počet titulů smíšená čtyřhra (k 19.9. 2022): 3x Grand Slam
  • Počet medailí z OH (k 19. 9. 2022): 1x zlato (Tokio 2021)

 


Začátky kariéry

S tenisem Bára začala zhruba ve třech letech, a to díky svému staršímu bratrovi Petrovi, kterého s maminkou doprovázela na tenisové kurty v Ivančicích. Její začátky však byly především ve znamení pinkání o zeď.

S opravdovým tenisem začala zhruba kolem šestého roku. V dětství jí nejvíce pomohli její první trenér Antonín Ondra a maminka, která ji na kurty vozila.

Svůj první ženský turnaj na okruhu ITF absolvovala Krejčíková v červenci 2010 ve slovenských Piešťanech. O rok později vyhrála na této úrovni svůj první titul ve čtyřhře a pomohla také českému výběru ke třetímu místu na Junior Fed Cupu. 

Průlomovým rokem pro Krejčíkovou byla sezona 2013, ve které ovládla společně s Kateřinou Siniakovou juniorskou čtyřhru na French Open, Wimbledonu a US Open. K tomu se jí povedlo opanovat dvouhru i čtyřhru na mistrovství Evropy do 18 let.

Profesionální kariéra

Úspěchy v juniorském tenise předurčovaly Krejčíkovou ke skvělé kariéře také mezi dospělými. Rychleji se dokázala prosadit ve čtyřhře, ovšem v průběhu let se dokázala prodrat i do absolutní špičky ve dvouhře.

Své debutové finále na okruhu WTA odehrála v říjnu 2014 v Lucemburku. Po boku zkušenější krajanky Lucie Hradecké svým soupeřkám ovšem podlehly. Na svůj první titul si tedy musela počkat do září 2015, kdy společně s Belgičankou Mestach ovládly turnaj v Quebecu.

Její první zkušeností s hlavní fází Grand Slamu byla účast v 1. kole deblu French Open 2015. Společně s Němkou Görges však dokázaly uhrát pouhé tři gamy na tehdejší světové jedničky Hingis – Mirza.

O rok později však na stejném místě zaznamenala první obrovský úspěch, a to když se společně s Kateřinou Siniakovou dokázaly probojovat až do semifinále. A to to přitom pro Krejčíkovou byla teprve třetí účast na Grand Slamu!

Posun až na samotný vrchol

Sezona 2018 sice začala nenápadně třetím kolem ve čtyřhře na Australian Open, poté se však utrhla ze řetězu. A zlomem byla opět Paříž! Na Roland Garros 2018 se totiž Krejčíková dokázala poprvé v kariéře dostat také jako singlířka, a co na tom, že vypadla hned v prvním kole s Karolínou Plíškovou? Vše si totiž dokonale vynahradila s Kateřinou Siniakovou v deblu, který české hráčky ovládly!

Na triumf z Paříže navázaly vítězstvím ve Wimbledonu. Díky oběma titulům se staly prvním párem, kterému se podařilo pařížský a londýnský major ovládnout v juniorech i dospělých. Jejich řádění však nebralo konce! Na US Open dokráčely až do semifinále a díky svým úspěchům se na konci listopadu staly světovými jedničkami

V roce 2018 si také poprvé zkusily Turnaj mistryň a div, že nevyhrály i ten. Nad jejich síly byla až ve finále dvojice Babos – Mladenovic.

Krejčíková si v roce 2018 připsala ještě jeden výrazný úspěch. Byla totiž členkou vítězného fedcupového družstva

Sázení na tenis v kryptoměnách

Následující sezónu začala vítězstvím ve smíšené čtyřhře na Australian Open. Jejím partnerem byl Američan Ram. Společně se Siniakovou uhrály v Austrálii čtvrtfinále. 

K australskému čtvrtfinále přidaly české hráčky také semifinále ve Wimbledonu a dva tituly z okruhu WTA a podruhé za sebou si zajistily účast na Turnaji mistryň

Kromě čtyřhry se Barbora dál věnovala také dvouhře. Na účast v hlavní fázi nějakého z Grand Slamů to sice nestačilo, ale na okruhu ITF dokázala získat celkem čtyři tituly

Rok 2020 a průlom ve dvouhře

Ještě před vypuknutím koronavirové pandemie se na Australian Open dokázala Krejčíková podruhé v kariéře dostat do hlavní fáze Grand Slamu ve dvouhře. Vypadla sice ve druhém kole, ale na dobré výkony navázala ve čtyřhře, v níž s Kateřinou Siniakovou došly až do semifinále, a ve smíšené čtyřhře, kterou podruhé za sebou opanovala, tentokrát s Chorvatem Mektićem. 

Po téměř půlroční nucené pauze (covid-19) se na turnaje vrátila ve velké pohodě. Osudný byl opět Roland Garros. Ten byl posunut až na přelom září a října a Krejčíková se ve dvouhře dostala přes tři soupeřky a vypadla až v osmifinále! To také znamenalo velký bodový přísun, díky kterému se poprvé v kariéře dostala do první stovky! Sezonu nakonec zakončila na 65. místě žebříčku WTA

Double z French Open a zlatá olympijská medaile

Výkonnostní progres Krejčíkové vyvrcholil v sezoně 2021, která byla pro českou tenistku životní. Předzvěstí velkých úspěchů byl třetí triumf v řadě ve smíšené čtyřhře na Australian Open (partnerem jí byl stejně jako v roce 2019 Rajeev Ram) a finále ženské čtyřhry. 

Koncem května ovládla poprvé v kariéře turnaj WTA ve dvouhře. Šlo o generálku na French Open ve Štrasburku. V Paříži poté prožila prozatím nejkrásnější a nejúspěšnější turnaj své kariéry. Nastoupila jak do obou čtyřher, tak i do dvouhry.

Přestože do singlu nastoupila jako nenasazená, prošla až do semifinále jako nůž máslem. Před branami finále narazila na Řekyni Marii Sakari a více než tříhodinová bitva vyvrcholila vítězstvím české tenistky 9 – 7 ve třetím setu poté, co za stavu 3 – 5 odvracela mečbol. Ve finále porazila ve třech setech Rusku Pavljučenkovou a stala se první Češkou v historii samostatného státu, která French Open ve dvouhře ovládla. Pohádka pokračovala ještě další den, když po boku Kateřiny Siniakové triumfovala také ve čtyřhře

Před olympijskými hrami v Tokiu stihla Krejčíková uhrát ještě osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry ve Wimbledonu a triumfovat ve dvouhře na domácím Livesport Prague Open. 

Na olympiádě v Tokiu potvrdily se Siniakovou roli hlavních favoritek a přivezly si domů zlato ze čtyřhry. Ve dvouhře vypadla v osmifinále na raketě Švýcarky Bencic. 

Krejčíková se Siniakovou se zlatými olympijskými medailemi

Krejčíková se Siniakovou se zlatými olympijskými medailemi (zdroj: cnn.iprima.cz)

Díky skvělým výkonům se poprvé v kariéře kvalifikovala na Turnaj mistryň ve dvouhře. V základní skupině sice všechna utkání prohrála, ale vše si vynahradila ve čtyřhře, kterou se Siniakovou opanovala a získala tak i tento prestižní titul. Životní sezonu zakončila na 5. místě žebříčku ve dvouhře a 2. místě ve čtyřhře.

Rok 2022 a dominance ve čtyřhře

Nový ročník začala Krejčíková dobře, když v Sydney došla do finále dvouhry a na Australian Open vypadla až ve čtvrtfinále. To jsou však, co se týče dvouhry, její nejlepší výsledky, kterých v sezoně dosáhla. Velkou měrou se na tom podepsalo také zranění lokte, které ji na několik měsíců vyřadilo ze hry. 

Ve čtyřhře je to však úplně jiná písnička. S Kateřinou Siniakovou totiž ovládly všechny tři Grand Slamy, do kterých naskočily (Australian Open, Wimbledon a US Open)! 

Největší úspěchy

Úspěchů již stačila za svou kariérů nastřádat celou řadu. Vynikají především vyhrané Grand Slamy, Turnaj mistryň a olympijské hry. 

Nejcennější titul z dvouhry je tedy samozřejmě ten z Roland Garros 2021. Pyšná může být i na svou zatím jedinou účast na Turnaji mistryň ze stejného roku, a to i přesto, že všechny tři skupinové zápasy prohrála.

Ve čtyřhře je výčet jejich úspěchů mnohem obsáhlejší. Společně se svou parťačkou Kateřinou Siniakovou je dvojnásobnou vítězkou Wimbledonu (2018 a 2022) a French Open (2018 a 2021). Jednou ovládly Australian Open (2022), US Open (2022) a Turnaj mistryň (2021).

Se lvíčkem na prsou vybojovala se Siniakovou zlatou olympijskou medaili na OH v Tokiu 2021. Kromě toho je též členkou vítězného družstva Fed Cupu z roku 2018.

Nesmíme zapomenout ani na tři po sobě následující vítězství ze smíšené čtyřhry na Australian Open (2019 – 2021).

Kariérní výsledky na Grand Slamech – dvouhra

                       
   Turnaj / sezóna 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022  
   Australian Open A Q2 Q3 Q2 Q3 Q2 2R 2R QF  
   French Open A Q2 A A 1R Q1 4R W 1R  
   Wimbledon A Q1 Q1 Q2 A A NH 4R 3R  
   US Open Q3 Q1 A Q1 Q1 Q2 A QF 2R  
                       

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Kariérní výsledky na Grand Slamech – ženská čtyřhra

                     
   Turnaj / sezóna 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022  
   Australian Open A 2R 2R 3R QF SF F W  
   French Open 1R SF 3R W 1R SF W A  
   Wimbledon A 1R 1R W SF NH QF W  
   US Open A QF 3R SF A A 1R W  
                     

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Kariérní výsledky na Grand Slamech – smíšená čtyřhra

                   
   Turnaj / sezóna 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022  
   Australian Open A 1R A W W W A  
   French Open A 1R A A NH QF A  
   Wimbledon 2R 3R A A NH A A  
   US Open QF A A A NH A A  
                   

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Osobní život

Bára se narodila 18. prosince 1995 v Brně. Spolu se svými rodiči a dvěma staršími bratry však vyrůstala v Ivančicích, kde dodnes její rodina bydlí. Na tamějším gymnázium také úspěšně odmaturovala. 

V mládí navázala spolupráci s úspěšnou tenistkou Janou Novotnou. Tu Bára oslovila pomocí dopisu, který ji hodila do schránky. Prosila ji v něm, zda by se jí mohla ujmout. Tak se zrodila spolupráce, z níž Krejčíková těží dodnes.

S bývalou wimbledonskou vítězkou si byly velmi blízké a Barbora ji navštěvovala i v těžkých chvílích, kdy Novotná bojovala s rakovinou. Při své bývalé trenérce zůstala až do její smrti v listopadu 2017. Dodnes je v pravidelném kontaktu s Janinou maminkou. „Baru se za námi po každém turnaji zastaví nebo nám zatelefonuje, píšeme si po každém jejím utkání. Nějakým způsobem spolu komunikujeme i přes WhatsApp. Stejně tak jsme v kontaktu s jejími rodiči“ prozradila Libuše Novotná.

Krejčíková měla k Novotné velmi blízko

Krejčíková měla k Novotné velmi blízko (zdroj: cnn.iprima.cz)

Ve svém volném času rádá pomáhá malým dětem s jejich rozvojem v ivančickém tenisovém klubu. Dodnes ráda tráví čas se svými rodiči, kterým pomáhá s prací na zahradě.

Několikanásobná grandslamová vítězka si potrpí i na rituály. Prozradila na sebe např. to, že když vyhrává, tak jí stále to stejné jídlo. 

Barbora Krejčíková na sociálních sítích

Pokud máte zájem sledovat střípky z osobního i turnajového života Krejčíkové, přidejte se k dalším desetitisícům fanouškům a sledujte její sociální sítě, na kterých je velmi aktivní.

 

Nenechte si ujít profily dalších českých tenistek:
         
 

Kateřina Siniaková

Tereza Matincová

Lucie Šafářová

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://krejcikovabarbora.eu/
  2. https://www.tenisportal.cz/hrac/krejcikova/
  3. https://www.tenisovysvet.cz/player/detail/1193--barbora-krejcikova
  4. https://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sport/413278/posedla-ritualy-tenisova-sampionka-krejcikova-prozradila-bez-ceho-se-neobejde.html
  5. https://www.sport.cz/clanek/tenis-french-open-barbora-krejcikova-profil-zivotopis-2467780
  6. https://www.denik.cz/tenis/zpoved-krejcikove-novotnou-tenisove-nenapodobuje-ale-chce-byt-stejne-pokorna-202.html
  7. https://www.vogue.cz/clanek/vogue-leaders/martina-navratilova/barbora-krejcikova-o-detstvi-jane-novotne-i-poznani-ze-vic-neni-vzdycky-vic
  8. https://cs.wikipedia.org/wiki/Barbora_Krej%C4%8D%C3%ADkov%C3%A1
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Barbora_Krej%C4%8D%C3%ADkov%C3%A1