Tereza Martincová

Brzy osmadvacetiletá a téměř 180 cm vysoká česká tenistka Tereza Martincová nikdy nepatřila k opěvovaným juniorským talentům. Naopak si cestu do ženského profi tenisu vydřela především díky tvrdému tréninku a odhodlání nikdy nic nevzdat. K jejím největším úspěchům patří doposud čtyři vyhrané turnaje kategorie ITF ve dvouhře a triumf WTA ve čtyřhře získaný v roce 2022 na turnaji ve slovinské Portoroži, který vybojovala společně s ukrajinskou hráčkou Martou Kosťuk.

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 24. října 1994, Praha
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 40. (14. února 2022)
  • Počet titulů ve dvouhře: 4 ITF
  • Počet titulů ve čtyřhře: 1 WTA 
  • Držení rakety: Pravou rukou
  • Přezdívka: „Dřevák ze Štvanice“

 

Roman Mráz

Roman Mráz

Tereza Martincová

Brzy osmadvacetiletá a téměř 180 cm vysoká česká tenistka Tereza Martincová nikdy nepatřila k opěvovaným juniorským talentům. Naopak si cestu do ženského profi tenisu vydřela především díky tvrdému tréninku a odhodlání nikdy nic nevzdat. K jejím největším úspěchům patří doposud čtyři vyhrané turnaje kategorie ITF ve dvouhře a triumf WTA ve čtyřhře získaný v roce 2022 na turnaji ve slovinské Portoroži, který vybojovala společně s ukrajinskou hráčkou Martou Kosťuk.

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 24. října 1994, Praha
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 40. (14. února 2022)
  • Počet titulů ve dvouhře: 4 ITF
  • Počet titulů ve čtyřhře: 1 WTA 
  • Držení rakety: Pravou rukou
  • Přezdívka: „Dřevák ze Štvanice“

 


Začátky kariéry

Tenisová etapa Terezy Martincové začala v porovnání s jinými tenistkami o poznání déle – až v osmi letech. K bílému sportu ji přivedl její nevlastní otec Martin, který se tehdy věnoval Tereze v trénincích prakticky každý den. 

Velkou oporou byla Tereze i její matka, která se s ní vydávala na náročné cesty na tenisové turnaje po celém světě a zároveň jí byla, jak se česká tenistka několikrát v médiích vyjádřila, také největší kamarádkou. Dá se říci, že rodiče Terezy se celou dobu maximálně snažili o to, aby jejich dcera uspěla v těžkém profitenisovém světě. A ta pro změnu dělala vše proto, aby se úspěšnou skutečně stala.

A ačkoliv Tereza nepatřila nikdy k největším a mediálně sledovaným talentům, díky své odhodlanosti, tréninkové píli a výbornému pohybu, se v roce 2015 dostala až do vyhlášeného tenisového klubu I.ČLTK na pražské Štvanici. Zde sice nezaujala hned na první dobrou, přesto na Štvanici českou tenistku nakonec angažovali.

Tereza Martincová

                                                       S tenisem začala Tereza déle než většina jejích soupeřek              zdroj: bezfrazi.cz

Důležitým krokem v kariéře mladé tenistky bylo také oslovení ostravského sponzora a bývalého tenisty Tomáše Petery, jenž se na přelomu tisíciletí věnoval trénování například grandslamového vítěze Petra Kordy, nebo Bohdana Ulihracha. I díky jeho penězům si Tereza může ve větší míře zahrát ITF a později také WTA turnaje.

Profesionální kariéra

Na již zmíněném okruhu ITF se česká tenistka ukázala poprvé v roce 2010 při turnaji v německém Wiesbadenu, kde však v 1. kole proti Nizozemce Harmsen uhrála jedinou hru. První finále ITF kategorie vybojuje Tereza v sezóně 2013 v tureckém Antalya, první triumf pak o rok později pro změnu v sousedním Řecku, kde uspěla na turnaji v Heráklionu.

Do nejvyšších pater ženských tenisových turnajů WTA nakoukla pražská rodačka na turnaji v Norimberku v osmnácti letech. Zde nejprve prošla tříkolovou kvalifikací, aby jí následně stopku vystavila hned v 1. kole Španělka Candela.

Kariérní progres a úspěchy přicházely v případě Terezy spíš postupně. Česká tenistka se první roky v profi tenisu pohybovala především na turnajích ITF, z nichž se zvolna propracovala k turnajům WTA, do nichž si zpočátku musela klestit cestu skrze obtížné kvalifikace. Trpělivost a víra ve vlastní schopnosti, tak příznačné vlastnosti pro českou tenistku, se však začaly vyplácet.

První větší úspěch na poli WTA dosáhla Tereza v roce 2015, když vybojovala na tvrdém povrchu turnaje Brasil Cup své premiérové čtvrtfinále. Vyřadila zde například o více než sto míst lépe postavenou Chorvatku Tomljanovič. O rok později si už vychutnává také první semifinále v kanadském Québecu, kde na její raketě končí například i Češka Barbora Krejčíková.

Tereza Martincová

                                                                                                             Česká tenistka zálibu v tetování neskrývá                                          zdroj: www.idnes.cz

„Já už jí snad dám do....“ aneb diskvalifikace v Petrohradu

Na začátku sezóny 2017 přijíždí Tereza na únorový turnaj do Petrohradu, do jehož hlavní soutěže se snaží probojovat opět přes kvalifikaci. Po zvládnutí úvodního kvalifikačního kola nastupuje proti belgické hráčce Mertens a v rozhodující sadě se dostává do nadějného vedení 4:1. Vedení však česká tenistka neudrží a v závěru třetí sady za stavu 5:5 a 30:30 po opravném verdiktu hlavní rozhodčí v neprospěch Terezy dochází k incidentu, kvůli kterému je utkání předčasně ukončeno

A co bylo příčinou onoho inkriminovaného okamžiku? Hlavní rozhodčí měla během zápasu několikrát opravit výrok čárové rozhodčí, ve většině případů proti české tenistce. A když k tomu došlo opět za stavu 5:5 ve třetí sadě, pohár trpělivosti přetekl a Tereza na adresu hlavní rozhodčí prohodila: „Já už jí snad dám do držky…“ A bylo po zápase. Nadávku totiž zaslechla česká lajnová rozhodčí, která následně vše co slyšela, přetlumočila hlavní sudí a po chvíli přišla na kurt i supervizorka turnaje, jež Tereze sdělila, že na turnaji končí.

Kvůli diskvalifikaci přišla česká tenistka navíc o body do žebříčku a také musela zaplatit pokutu 3 tisíce dolarů. Což v její tehdejší žebříčkové situaci nebyla zrovna malá částka. Kauza okolo diskvalifikace Terezy Martincové byla také masivně propírána napříč médii, kde byla nezřídka označována jako tenisová rebelka apod. Česká tenistka si naštěstí si z tohoto incidentu vzala ponaučení a podobných extempore se do budoucna vyvarovala.

Petrohradský incident nicméně Terezu nezastavil ve slibně se rozvíjející kariéře a o půl roku později si ve švýcarském Gstaadu připisuje další semifinále, když poráží i nasazenou jedničku turnaje Caroline Garcia.

První grandslamové zkušenosti 

V témže roce česká tenistka také poprvé v kariéře ochutnává atmosféru turnaje „Velké čtyřky“ v New Yorku na tamním US Open. Opět se prokouše tříkolovou kvalifikací, ale los hlavní soutěže jí není příliš nakloněn, nastupuje v 1. kole totiž proti nasazené osmnáctce Caroline Garcia, která Tereze oplácí nedávnou prohru ze Gstaadu.

Tereza Martincová

                                                                                                                                                                                                                                                 zdroj: irozhlas.cz

V sezóně 2019 si Tereza poprvé připisuje dva po sobě jdoucí starty na grandslamech, konkrétně ve Wimbledonu a US Open. V obou případech sice končí hned v úvodním kole, ale starty na největších turnajích okruhu začínají být pro českou tenistku stále častější a v posledních dvou letech chyběla z celkových osmi grandslamů v hlavní soutěži pouze na Australian Open 2021.

Kariéra Terezy nabírá na otáčkách

Další významný progres přichází jen o dva roky později. Česká tenistka si sice nezahraje úvodní grandslam v Austrálii po nezvládnuté kvalifikaci, ale na dalších třech podnicích „Velké čtyřky“ již nechybí a daří se jí zejména na londýnské trávě, kde postupuje až do 3. kola. Na předchozím grandslamu v Paříži pro změnu vyhrává své první grandslamové kolo v hlavní soutěži. Po dubnovém 2. kole turnaje Masters v Miami se Tereza navíc poprvé v kariéře dostává do TOP 100 žebříčku WTA.

Další úspěchy na travnatých dvorcích v Nottinghamu a Birminghamu, na kterých v obou případech vybojovala Tereza Martincová shodně čtvrtfinále a vyřadila například i bývalé grandslamové vítězky Stosur a Ostapenko, naznačují, že právě zelený pažit by české tenistce mohl svědčit: „Wimbledon je mému srdci blízký. Je to pro mě motivace a je fajn si uvědomit, že se můžu měřit s nejlepšími.“ říká Tereza.

Rok 2021 je pro českou hráčku zkrátka úspěšným i přesto, že se jí v jeho průběhu nepovedlo získat turnajový vavřín. Nejblíže k němu byla na domácí půdě při Livesport Prague Open, kde v roli nasazené osmičky došla až do finále, kde však byla nad její síly Barbora Krejčíková.

Na začátku letošní sezóny zasahuje Tereza premiérově do hlavní soutěže Australian Open a dostává se do 2. kola. V únoru pak 40. místem dosahuje svého dosavadního žebříčkového maxima.

Rozhovor s Terezou Martincovou nejen o olympiádě:

Největší úspěchy

  • finalistka WTA turnaje v Praze 2021  ve dvouhře 
  • 4x vítězka turnajů ITF ve dvouhře
  • 3. kolo Wimbledonu 2021 ve dvouhře
  • 40. místo žebříčku WTA ve dvouhře (14. února 2022)
  • 3x finalistka turnajů WTA ve čtyřhře
  • vítězka WTA turnaje ve čtyřhře v Portoroži

Kariérní výsledky na Grand Slamech 

                     
   Turnaj / sezóna 15 16 17 18 19 20 21 22  
   Australian Open A 3Q 1Q 1Q 3Q 3Q 2Q 2R  
   French Open A 1Q 2Q 1Q 1Q 3Q 2R 1R  
   Wimbledon A 1Q 1Q 1Q 1R NH 3R 1R  
   US Open 1Q A 1R 2Q 1R 1R 1R 1R  
                     

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Osobní život

Ptáte se, zda je sympatická Češka zadaná? Pak vás asi zklame informace, že poslední roky chodí Tereza Martincová s podnikatelem Janem Jelínkem, který působí zároveň ve funkci jejího manažera. Podobný model mezi partnery můžeme vidět například u Karolíny Plíškové a jejího manžela Michala Hrdličky, k čemuž se vyjádřila i Tereza: „Libí se mi, jak to mají. Přijde mi fajn, když může blízký člověk tak pomáhat. Když je to blízký člověk, tak je to hned jednodušší.“

Vzhledem k tomu, že poslední roky se začíná Tereze v tenisovém kolotoči turnajů stále více dařit a její kariéra se úspěšně vyvíjí, není pro ni momentálně otázka ohledně dětí na pořadu dne: „Jsme v situaci, kdy to rozhodně nejde. Jenda má syna, a proto mi vyhovuje, že nám neubíhá čas. Ani partner nemá tendenci mě tlačit k tomu, že by chtěl druhé. Na prvním místě je teď kariéra.“

Budoucnost páru je však v současné době všelijaká, vzhledem k policejnímu zadržení Jana Jelínka, který se měl na začátku roku údajně zaplést do krádeže cyklistických komponentů v hodnotě 250 mil. korun na dálničním odpočívadle v Německu.

Tereza Martincová s Janem Jelínkem

                                                                                                   S partnerem Janem Jelínkem zatím rodinu neplánují                                     zdroj: super.cz

Při pohledu na tělo půvabné tenistky asi není třeba zdůrazňovat, že má Tereza zálibu v tetování. První si nechala udělat již v 17 letech a další plánuje i v budoucnu. Kromě toho prý ráda na kurtu dobře vypadá, velkou pozornost věnuje zejména úpravě vlasů: „Když jde člověk na kurt, tak se chce dobře cítit. A když se dobře cítí, tak je ten výkon jiný. Člověk tomu může pomoct. Důležitý je výkon a pak je podstatné, jestli u toho ženská dobře vypadá.“

Mezi její tenisové vzory pak patří hráčky především ruské školy, zejména Anna Kurnikova a Maria Sharapova.

Tereza Martincová na sociálních sítích

Česká tenistka je velice aktivní sociálních sítích, na nichž sdílí kromě sportovních postů, také osobnější příspěvky, například fotky z dovolených. Velice populární je zejména její instagramový profil, který sleduje v současné době zhruba 40 tisíc fanoušků. 

 

Nenechte si ujít profily dalších českých tenistek:
         
 

Petra Kvitová

Karolína Plíšková

Karolína Plíšková

Barbora Krejčíková

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.wtatennis.com/players/318060/tereza-martincova
  2. https://www.tenisportal.cz/hrac/martincova-6c838/
  3. https://www.tenisovysvet.cz/player/detail/559--tereza-martincova
  4. https://www.bezfrazi.cz/pribehy/tereza-martincova/pristi-zapas
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tereza_Martincov%C3%A1
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Tereza_Martincov%C3%A1