Petra Kvitová

Mezi největší úspěchy „české lvice“ Petry Kvitové patří především dva tituly ze slavného Wimbledonu a šest trofejí pro vítězku Fed Cupu. Pyšnit se může ale i vítězstvím na Turnaji mistryň, bronzovou olympijskou medailí či dvojnásobným prvenstvím v kategorii jednotlivců v anketě Sportovec roku.

            Petra Kvitová

  • Stát: Česká republika
  • Datum narození: 8. března 1990
  • Nejvyšší umístění single: 2. (31. října 2011)
  • Počet titulů single (k 22. 9. 2022): 29 / 7 (WTA / ITF) – z toho 2x Grand Slam
  • Počet titulů na Turnaji mistryň (k 22. 9. 2022): 1x (2011)
  • Počet titulů ve Fed Cupu (Billie Jean Cupu): 6x (2011, 2012, 2014 – 2016, 2018)
  • Počet medailí z OH (k 22. 9. 2022): 1x bronz (Rio de Janeiro 2016)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Petra Kvitová

Mezi největší úspěchy „české lvice“ Petry Kvitové patří především dva tituly ze slavného Wimbledonu a šest trofejí pro vítězku Fed Cupu. Pyšnit se může ale i vítězstvím na Turnaji mistryň, bronzovou olympijskou medailí či dvojnásobným prvenstvím v kategorii jednotlivců v anketě Sportovec roku.

            Petra Kvitová

  • Stát: Česká republika
  • Datum narození: 8. března 1990
  • Nejvyšší umístění single: 2. (31. října 2011)
  • Počet titulů single (k 22. 9. 2022): 29 / 7 (WTA / ITF) – z toho 2x Grand Slam
  • Počet titulů na Turnaji mistryň (k 22. 9. 2022): 1x (2011)
  • Počet titulů ve Fed Cupu (Billie Jean Cupu): 6x (2011, 2012, 2014 – 2016, 2018)
  • Počet medailí z OH (k 22. 9. 2022): 1x bronz (Rio de Janeiro 2016)

 


Začátky kariéry

Díky otci, tenisovému trenéru Jiřímu Kvitovi, byla Petřina sportovní cesta jasná už od dětství. Tatínek začal Petru trénovat v tenisovém klubu TJ Fulnek, když jí byly čtyři roky.

Pod otcovým vedením trénovala až do šestnácti let, kdy přestoupila do klubu TK Agrofert Prostějov. 

Jak později Petra v několika rozhovorech prozradila, tak profesionální tenistkou se toužila stát od mala. Svůj sen tedy dokázala proměnit v realitu. 

Petra Kvitová se svým otcem Jiřím Kvitou

Petra Kvitová se svým otcem Jiřím Kvitou (zdroj: twitter Petry Kvitové)

Profesionální kariéra

Její nástup do profesionálního tenisu byl velmi rychlý. Ještě v roce 2016 zvítězila ve dvouhře i čtyřhře na Pardubické juniorce a zároveň už si připsala také první dva tituly na okruhu ITF

V následujícím roce pokračovala ve sbírání trofejí na ITF okruhu (získala celkem 4 tituly) a poprvé se představila také na okruhu WTA.

2008 – TOP 50 a první účast v hlavní fázi Grand Slamu

V roce 2008 se Petra nadobro zabydlela mezi nejlepšími. V dubnu se poprvé dostala do TOP 100 a v říjnu poskočila dokonce do TOP 50 (na 44. místo).

Do své sbírky přidala další titul na okruhu ITF. Velkým úspěchem bylo ale především osmifinále French Open, což byl vůbec její první Grand Slam, ve kterém pronikla do hlavní fáze. 

V listopadu navázala dlouholetou spolupráci s trenérem Davidem Kotyzou

2009 – První titul WTA

Novou sezónu začala Petra výborně, když si začátkem ledna připsala premiérový titul na okruhu WTA v australském Hobartu. Na Australian Open však narazila na Azarenku a turnaj opouštěla už po prvním kole. 

Ve stejné fázi vypadla také z Wimbledonu. Dařilo se jí naopak na US Open, kde se podívala do osmifinále.

Velký průlom na turnajích velké čtyřky zaznamenala v sezóně 2010, kdy se probojovala až do semifinále Wimbledonu. 

Vrchol v roce 2011

Mimořádný kariérní posun nastal roku 2011. Hned v úvodním turnaji sezóny v australském Brisbane získala svůj druhý titul na okruhu a dařilo se jí též na Australian Open, kde došla až do čtvrtfinále.

Následovaly další dva tituly, postup do TOP 10 ženského žebříčku, osmifinále French Open a především pak vítězství ve slavném Wimbledonu

Petra Kvitová s trofejí pro vítězku Wimbledonu (zdroj: lehighvalleylive.com)

Díky dobrým výsledkům (až na vypadnutí v prvním kole US Open), kterými navázala na svůj grandslamový titul, si zajistila premiérovou účast na Turnaji mistryň. A jednadvacetiletá česká lvice ovládla i tento turnaj, když ve finále porazila Azarenku. Vítězstvím se dostala na druhou příčku světového žebříčku za Dánku Wozniacki. 

Snovou sezónu zakončila týmovým vítězstvím Fed Cupu, který Češky ovládly poprvé od roku 1988. 

Za sezónu, ve které se jí podařilo získat 6 titulů WTA (včetně Wimbledonu a Turnaje mistryň), vyhrát Fed Cup a probojovat se až na druhé místo světového žebříčku, se jí dostalo náležitého uznání. Vedení WTA ji ocenilo hned v několika kategoriích včetně hráčky sezóny. Na domácí scéně se stala sportovcem roku, a to jak v jednotlivcích, tak i mezi týmy (členka vítězného fedcupového týmu).

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu

Tři roky po svém prvním vyhraném Wimbledonu si svou radost v All England Clubu zopakovala. Celým turnajem procházela suverénním způsobem (jediný set ztratila pouze ve 3. kole proti Venus Williams) a své nejlepší představení si schovala na finálový zápas, ve kterém během 57 minut po setech 6:3 a 6:0 rozdrtila Eugenii Bouchard. 

Kromě druhého získaného Grand Slamu stojí za zmínku též třetí vítězství ve Fed Cupu, na kterém měla opět velkou zásluhu. V listopadovém finále zařídila dva body proti Němkám.

Díky další podařené sezóně ovládla podruhé v kariéře anketu Sportovec roku, a to jak mezi jednotlivci, tak i v týmové kategorii. 

Vstupní bonus u 22Bet

Úspěšná byla i sezóna 2016. V Grand Slamu sice nedošla dál než do osmifinále (US Open), ale na druhou stranu prožila medailovou radost na olympijských hrách v brazilském Riu, když si v souboji o bronz poradila s Madison Keys. 

Po dvou letech mimo nejlepší desítku se do ní díky povedené sezóně 2018 vrátila. V žádném z Grand Slamů se sice nedostala dál než do třetího kola, ale podařilo se jí vyhrát celkem 5 titulů na okruhu a z tohoto hlediska jde o její druhou nejúspěšnější sezónu. Úspěšnou tečku měla udělat v pražském listopadovém finále Fed Cupu proti Američankám, ale kvůli viroźe nakonec do souboje nezásahla. I bez její pomoci však Češky zvítězily a Kvitová se dočkala šesté fedcupové trofeje v průběhu osmi let!

Až do roku 2021 hráčkou TOP 10

O konzistenci Petřiných výkonů svědčí její postavení na žebříčku WTA, na němž se až do začátku roku 2021 držela ve světové desítce. Aktuálně (září 2022) jí patří sedmnácté místo. 

Svůj poslední grandslamový úspěch prožila na French Open 2020, kdy se dostala až do semifinále. Od té doby v žádném z Grand Slamů neprošla přes 3. kolo. Stále však patří mezi tenistky světové špičky, což potvrzuje i titul z Eastbourne či finále z turnaje v Cincinnati (sezóna 2022).

Největší úspěchy

Za svou bohatou kariéru zažila Petra Kvitová mnoho krásných a podařených turnajů. K dnešnímu dni (22. 9. 2022) je majitelkou celkem 29 titulů z okruhu WTA a 7 titulů z okruhu ITF. V této široké sbírce se vymykají především dva vyhrané Wimbledony (2011 a 2014) a vítězství na Turnaji mistryň, který ovládla v roce 2011.

Významných úspěchů dosáhla též na reprezentační úrovni. Jako dlouholetá opora fedcupového týmu se podílela na šesti trofejích v této nejprestižnější týmové soutěži.

Českou republiku úspěšně reprezentovala také na olympijských hrách v Riu de Janeiru (2016), ze kterých si přivezla bronzovou medaili.

Kariérní výsledky na Grand Slamech 

                                     
   Turnaj / sezóna 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22  
   Australian Open A Q1  1R  2R  QF  SF 2R  1R 3R 2R A 1R F QF 2R 1R  
   French Open A 4R A 1R 4R SF 3R 3R 4R 3R 2R 3R A SF 2R 2R  
   Wimbledon A 1R 1R SF QF QF  W 3R 2R 2R 1R 4R NH 1R 3R  
   US Open Q2 1R 4R  3R  1R  4R 3R 3R QF 4R QF 3R 2R 4R 3R 4R  
                                     

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Osobní život

Petra se narodila tenisovým nadšencům Jiřímu a Pavle Kvitovým 8. března 1990. Její otec jí od čtyř let trénoval v tenisovém klubu TJ Fulnek. Kromě Petry mají Kvitovi ještě dva starší syny.

Díky svému triumfu na Wimbledonu v roce 2011 byla jmenována čestnou občankou Fulneku. Že jsou na Petru místní náležitě hrdí, dokazuje i zmoderznizovaný tenisový areál, jenž nese její jméno. V roce 2022 byla ve Fulneku otevřena i tenistčina síň slávy, v níž je vystavena většina jejích trofejí včetně olympijské medaile.

Stejně jako mnoho jiných sportovců se i Petra stala daňovou rezidentkou Monaka kvůli nižším daním. 

Od léta 2022 je Petra zasnoubená za bývalého profesionálního hráče a svého současného trenéra Jiřího Vaňka

Kvitová se svým trenérem a partnerem Jiřím Vaňkem (zdroj: tenisovysvet.cz)

Život však Petře postavil do cesty i nepříjemné zážitky a překážky. Její psychikou i sportovní kariérou výrazně zamával incident z prosince 2016, kdy se stala obětí loupežného přepadení.

Při útoku v ranních hodinách byla ve svém prostějovském bytě přepadena a následně poraněna řeznými ranami na své levé ruce. Na kurty se Petra dokázala vrátit po půl roce na pařížském Roland Garros. Útočník byl dopaden a zadržen v roce 2018. 

Petra Kvitová na sociálních sítích

Pokud máte zájem sledovat střípky z osobního i turnajového života Kvitové, přidejte se k dalším statisícům fanouškům a sledujte její sociální sítě, na kterých je velmi aktivní.

 

Nenechte si ujít profily dalších českých tenistek:
         
 

Lucie Šafářová

Karolína Plíšková

Barbora Krejčíková

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.wtatennis.com/players/314206/petra-kvitova
  2. https://www.tenisovysvet.cz/player/detail/14--petra-kvitova
  3. https://www.tenisportal.cz/hrac/kvitova/
  4. https://www.wimbledon.com/en_GB/players/overview/wta314206.html
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petra_Kvitov%C3%A1
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Petra_Kvitov%C3%A1