WTA 1000: Mutua Madrid Open

Mutua Open je tenisové Masters konané v Madridu a kromě mužů si na dvorcích Caja Mágica zahrají také ženy. Turnaj startuje 24. dubna kvalifikacemi a finále se tenisoví příznivci dočkají v neděli 7. května. Turnajový vavřín z předchozí sezóny obhajuje aktuálně světová čtyřka z Tuniska Ons Jabeur. Na Mutua Madrid Open se k radosti českých fanoušků představí také hned devítka tuzemských hráček v čele s Petrou Kvitovou, nebo Barborou Krejčíkovou.

Roman Mráz

Roman Mráz

WTA 1000: Mutua Madrid Open

Mutua Open je tenisové Masters konané v Madridu a kromě mužů si na dvorcích Caja Mágica zahrají také ženy. Turnaj startuje 24. dubna kvalifikacemi a finále se tenisoví příznivci dočkají v neděli 7. května. Turnajový vavřín z předchozí sezóny obhajuje aktuálně světová čtyřka z Tuniska Ons Jabeur. Na Mutua Madrid Open se k radosti českých fanoušků představí také hned devítka tuzemských hráček v čele s Petrou Kvitovou, nebo Barborou Krejčíkovou.


Mutua Madrid Open 2023

  • Místo konání: Madrid, Španělsko
  • Termín: 24. dubna - 7. května 
  • Kategorie: WTA 1000
  • Obhájkyně titulu: Ons Jabeur
  • Největší favoritky: Iga Swiatek , Ons Jabeur
  • Divoké karty: Carlota Martínez , Jessica Bouzas , Emiliana Arango , Aliona Bolsova , Leyre Romero , Rosa Vicens 
  • Česká stopa: Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Linda Fürthová, Linda Nosková, Karolína Muchová
  • Povrch: Antuka
  • Prize money: 7 652 174 €
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na WTA turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Los: https://mutuamadridopen.com/en/main-draw/
  • Oficiální web: https://mutuamadridopen.com/
Ons Jabeur Mutua Open 2022

zdroj: northafricapost.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

Masters v Madridu se konalo poprvé v roce 2002, když organizátoři španělského turnaje odkoupili licenci od německého Stuttgartu. Do roku 2008 se nejdříve madridský turnaj hrál v hale na tvrdém povrchu v Madrid Areně během podzimních měsíců. Pod kategorií ATP Masters 1000 se hraje na antuce v Madridu teprve od roku 2009, když se přesunul do parku Manzaranes.

Ve stejném roce se stal vlastníkem turnaje bývalý rumunský tenista a v současnosti podnikatel Ion Tiriac, podle něhož se kažodoroční čistý turnajový výdělek pohybuje kolem částky 35 miliónů €

Dalším důležitým milníkem byl rok 2012, kdy se organizátoři turnaje pustili do experimentu s modou antukou, která byla o něco rychlejší, než klasická oranžová. Modrý experiment měl však jepičí život. I kvůli kritice ze strany hráčů. Například Srb Novak Djokovič se k modré antuce vyjádřil takto: „Tohle pro mě není tenis. Buď sem příště přijdu v kopačkách nebo pozvu Chucka Norrise, aby mi řekl, jak mám na tomhle hrát.“  Domácí modla Rafael Nadal pro změnu pohrozil bojkotem turnaje, pokud se v následujících letech nevrátí klasická antuka. Od roku 2013 se tak opět hraje na oranžové drti.

Madridský turnaj se zapsal v roce 2016 také do Guinessovy knihy světových rekordů. To když si 1. května pinkalo raketami s míčkem na kurtu Manola Santany 1474 lidí po dobu deseti sekund, včetně tenistů Keie Nishikoriho, Stana Wawrinky, nebo Tomáše Berdycha. Byl tak překonán rekord z turnaje China Open v roce 2015, kde si takto zapinkalo 767 tenisových nadšenců.

Letošní ročník (2023) madridského bude zajímavý mimo jiné také novou cenou pro vítěze nazvanou Agón od sochaře Davida Rodrigueze. Cena je vyrobená z oceli a dalších slitin, jako je mosaz, hliník, nebo bronz. Název sochy Agón znamená v překladu do češtiny soutež a podle španělského umělce dobře vystihuje tenisovou soutěživost mezi dvěma sportovci podle kodexu cti, který se uplatňoval již ve starověkém Řecku. 

Dějiště turnaje

Moderní tenisový areál pojmenovaný Caja Mágica hostí madridské Masters od roku 2009, kdy byl také zároveň slavnostně otevřen koncertem Lennyho Kravitze. Sportovní komplex navrnul francouzský architekt Dominique Perrault, podle jehož návrhu vyrostl místní areál v celkové hodnotě 294 mil. euro.

Caja Mágica Madrid Mutua Open

zdroj: www.tennistours.com

V komplexu bychom našli jednak otevřené antukové kurty se zatahovací střechou a zároveň jsou k dispozici také kryté menší kurty, kterých je jedenáct. Nejdůležitější souboje turnaje se odehrávají na centrkurtu, který je znám pod názvem Manolo Santana a pojme do svých útrob až 12 442 diváků. Další dva kurty vybavené zatahovací střechou mají kapacitu 2 923 a 1772 míst.

Stadion Caja Mágica se může pochlubit hostitelstvím prvního ročníku Davis Cupu v novém formátu. Kromě tenisových zápasů hostí místní stánek, také další sportovní klání. V roce 2013 se zde konaly například zápasy MS v házené.

Poslední vítězky:
  • 2022: Ons Jabeur – Jessica Pegula 7:5, 0:6, 6:2
  • 2021: Aryna Sabalenka – Ashleigh Barty 6:0, 3:6, 6:4
  • 2020: Turnaj zrušen kvůli koronaviru
  • 2019: Kiki Bertens – Simona Halep   6:4, 6:4
  • 2018: Petra Kvitová – Kiki Bertens 7:6 (6), 4:6, 6:3

Češky ve finále:

  • 2011: Petra Kvitová – Viktoria Azarenka 7:6 (3), 6:4
  • 2015: Petra Kvitová – Svetlana Kuznetsova 6:1, 6:2
  • 2018: Petra Kvitová – Kiki Bertens 7:6 (6), 4:6, 6:3

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 3x Petra Kvitová (2011, 2015, 2018)
  • Nejvíce finále: 4x Simona Halep (2014, 2016, 2017, 2019)

Na co vsadit?

   

V letošní náročné cestě za obhajobou tisíců turnajových bodů z minulé sezóny si zatím Iga prozatím nevede tak suveréně, jak se možná čekalo. Turnajový triumf si připsala na tvrdém povrchu v Dauhá a pak už zan zmínku stojí „jen“ finále na Masters v Dubaji, kde nestačila na naší Barboru Krejčíkovou a semifinále z Indian Wells. Druhého podniku Sunshine double v Miami a zároveň obhajoby loňského titulu, se Polka musela vzdát kvůli zranění žeber. Na druhou stranu, zdá se že zdravotní komplikace jsou již zažehnány a na antukovém turnaji v Mnichově předvádí Iga dobré výkony. Madridského Masters (Mutua Open) se světová jednička zúčastnila doposud pouze jednou a to v roce 2021. Tehdy pro ní bylo konečnou stanicí osmifinále proti tehdejší světové jedničce Ashleigh Barty. Antuka je však jinak pro Polku povrch, na kterém je jako doma a v Madridu bude rozhodně chtít zaútočit na svůj první letošní titul kategorie Masters.

   

Sympatická Tunisanka musí mít po začátku letošní sezóny výraznou pifku na české tenistky. Na prvních třech turnajích, kterých se Ons letos zúčastnila, jí totiž poslala domů nejprve Linda Nosková (SF v Adelaide) a dvakrát se to dokonce povedlo Markétě Vondoušové (2k Australian Open a 3k Indian Wells). Výsledky na hardech tedy nic moc pro Tunisanku. Ovšem antuka to je v případě Ons Jabeur věc jiná. V americkém Charlestonu si totiž loňská vítězka Mutua Open došla pro první letošní turnajový vavřín, když ve finále zdolala nebezpečnou světovou jedenáctku Belindu Bencic. Během své turnajové pouti navíc neztratila ani jeden set. Ve výborných výkonech pokračovala i ve Stuttgartu (porazila Ostapenko i Haddad Maia), než jí ve čtvrtfinálovém duelu proti světové jedničce Swiatek zastavilo zranění zranění lýtka. Účasti na Masters v Madridu by však poraněná noha Tunisance zabránit neměla a jedna z nejlepších antukářek současnosti by zde měla patřit k hlavním favoritkám.

Kalendář turnajů WTA 1000 pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   19. – 25. 2. 2023  Dubai Duty Free Tennis  Championship  Tvrdý povrch  
   8. – 19. 3. 2023  BNP Paribas Open Indian Wells  Tvrdý povrch  
   21. 3. – 2. 4. 2023  Miami Open  Tvrdý povrch  
   25. 4. – 7. 5. 2023  Mutua Madrid Open  Antuka  
   9. – 20. 5. 2023  Internazionali BND D' Italia  Antuka  
   7. – 13. 8. 2023  Omnium Banque Nationale Montreal  Tvrdý povrch  
   14. – 20. 8. 2023  Western & Southern Open Cincinnati  Tvrdý povrch  
     

Oficiální kanály Mutua Open

Mutua Open v televizi

Zápasy prestižního turnaje žen v Indian Wells má ve svém vysílacím programu kanál O2 TV Tenis. Ten přináší všem tenisovým fanouškům také ostatní podniky z ženské série WTA, kromě grandslamových turnajů. 

Mutua Open online (v sázkových kancelářích)

Prestižní WTA 1000 Mutua Open bude k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou WTA, včetně live sázek.

Mutua Open live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky WTA tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení (Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohly by vás zajímat i další tenisové články:
         
 

WTA 1000 Miami

WTA 1000 Indian Wells

WTA 1000 Dubai Duty Free

 

Odkazy na zdroje:
  1. www.wtatennis.com
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Madrid_Open
  3. https://www.tenisportal.cz/
  4. https://mutuamadridopen.com/en/