Max Mosley

Dlouholetý prezident Mezinárodní automobilové federace FIA (1993 – 2009) Max Mosley patří mezi hlavní postavy, které formovaly miliardový byznys okolo Formule 1 až do dnešní doby. Mosley zemřel v roce 2021 ve věku 81 let po boji s rakovinou.

  • Tým: –
  • Pozice: bývalý prezident FIA (Mezinárodní automobilová federace)
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 13. dubna 1940
  • Datum úmrtí: 23. května 2021
  • Aktivní roky ve FIA: 1993 – 2009

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Max Mosley

Dlouholetý prezident Mezinárodní automobilové federace FIA (1993 – 2009) Max Mosley patří mezi hlavní postavy, které formovaly miliardový byznys okolo Formule 1 až do dnešní doby. Mosley zemřel v roce 2021 ve věku 81 let po boji s rakovinou.

  • Tým: –
  • Pozice: bývalý prezident FIA (Mezinárodní automobilová federace)
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 13. dubna 1940
  • Datum úmrtí: 23. května 2021
  • Aktivní roky ve FIA: 1993 – 2009

 


Mosleyho původ

Dětství a dospívání Maxe Mosleyho byly zásadně ovlivněny jeho původem. Narodil se totiž během 2. světové války do rodiny Oswalda Mosleyho, 6. baroneta, šéfa Britské unie fašistů, který vyzýval britskou vládu, aby uzavřela mírovou dohodou s nacistickým Německem. Mosley navázal s Německem dokonce takové styky, že se svou druhou ženou měl roku 1936 svatbu v berlínském sídle Josepha Goebbelse a jako čestný host nechyběl ani Adolf Hitler.

Ani Mosleyho šlechtický původ ho ale neuchránil před internací. Stalo se tak pouhý měsíc po Maxově narození. Oswaldova žena, lady Mosley, byla internována měsíc po svém muži. Max a jeho bratr Alexander nebyli do internace svých rodičů zahrnuti, a tak vyrůstali několik let bez nich. V prosinci 1940 vymohl Winston Churchill, aby alespoň matka mohla malého Maxe navštěvovat. Přes matku Dianu byl malý Max se slavným britským státníkem dokonce příbuzný.

Po propuštění rodičů v roce 1943 byli jejich děti odmítnuty v několika školách, a rodina se tak stěhovala po venkovských sídlech v Anglii a děti byly vzdělávány doma. V padesátých letech se rodina stěhovala po Evropě a Max získal vzdělání na soukromých školách ve Francii a Německu. Po návratu do vlasti vystudoval fyziku na Oxfordu a poté práva na Gray's Inn v Londýně.

Max Mosley na archivním snímku se svými rodiči

Max Mosley na archivním snímku se svými rodiči (zdroj: thetimes.co.uk)

Pokus o závodní kariéru

Během Maxových studií získala jeho žena lístky na závodní okruh v Silverstonu a mladí manželé se tam vydali podívat. Mosleyho svět závodění ihned ohromil a poté co začal vyučovat po večerech právo, získal dost peněz na to, aby mohl sám závodit. Za volant závodního vozu poprvé usedl v šestadvaceti letech. Odjel čtyřicet národních formulových závodů, přičemž dvanáct z nich vyhrál.

Sledujte závody Formule 1 živě

V tehdejší době však bylo závodění extrémně nebezpečné. Sám Mosley debutoval ve Formuli 2 během závodu, ve kterém se zabil jeden z nejlepších závodníků té doby Jim Clark. Poté, co sám podruhé sešrotoval svůj vůz Lotus, se rozhodl závodní sedadlo vyměnit za manažerskou židli.

Formule 1 a úspěšný byznys s Ecclestonem

V roce 1969 stál Mosley u zrodu stáje March, která to o rok později dotáhla dokonce až do Formule 1. Tam se zrodilo osudové partnerství, které určilo budoucí směrování Formule 1. V roce 1971 se totiž Mosley setkal s novým majitelem stáje Brabham, Berniem Ecclestonem, ve kterém Mosley okamžitě poznal schopného člověka. „Stačilo pár minut, aby bylo jasné, že se na zasedání sdružení týmů objevil někdo, kdo ví kolik je jedna a jedna. Brzy si ke mně přisedl a začali jsme pracovat jako tým,“ napsal Mosley do svého životopisu.

Společně s Ecclestonem a několika dalšími partnery stál v roce 1974 u zrodu Asociace konstruktérů Formule 1 (FOCA), u níž později působil jako právní zástupce. Tak se začal rodit miliardový byznys, do něhož Formule 1 postupně vyrostla.

Max Mosley (vpravo) na fotografii s Berniem Ecclestonem

Max Mosley (vpravo) na fotografii s Berniem Ecclestonem (zdroj: nytimes.com)

Důležitým vítězstvím v cestě k absolutní moci bylo pro dvojici Ecclestone – Mosley v roce 1981 získání vysílacích práv nad Mezinárodní federací automobilového sportu (FISA). Zatímco FISA mohla rozhodovat o pravidlech, FOCA převzala komerční práva. Rok po podpisu smlouvy mezi FOCA a FISA odešel Mosley pracovat pro britskou Konzervativní stranu.

Prezidentem FIA

Poté, co se Mosleymu nepodařilo dostat do senátu, se vrátil k motorsportu. V roce 1986 se stal prezidentem Komise výrobců FISA a o pět let později kandidoval na prezidenta FISA. Ve volbě proti tehdejšímu prezidentovi Balestremu uspěl. Roku 1993 se po dohodě s Balestrem stal prezidentem celé Mezinárodní automobilové federace FIA, do jejíž působnosti nepatří pouze závodní motorsport, ale motorismus po celém světě. Organizace FISA se zároveň připojila pod FIA.

Vstupní bonus u MostBet

Po tragické Velké ceně v Imole 1994, která se stala osudnou Rolandu Ratzenbergerovi a Ayrtonu Sennovi, se Mosley zásadním způsobem zasadil o větší bezpečnost. Zřídil skupinu odborníků, které předsedal Sid Watkins, hlavní lékař Formule 1, která se postarala o zavedení bezpečnostního systému na ochranu proti zlomení vazu, změnu technických pravidel pro vývoj motorů a také změny v konstrukci monopostů. Jeden z největších úspěchů, kterého Mosley dosáhl, byl vznik nezávislého konsorcia Euro NCAP, které provádí crash testy. Díky němu se výrazně posílila bezpečnost osobních motorových vozidel.

Neslavný konec kvůli nahrávce s prostitutkami

Velkolepou kariéru brilantního řečníka a šikovného byznysmana ukončily v roce 2008 uniklé fotografie s pěti prostitutkami. Mosley se na kompromitujícím materiálu oddává sadomasochistickým hrátkám, přičemž jedna z žen byla oděna jako dozorkyně koncentračního táboru. Vzhledem k jeho původu to byl v očích veřejnosti neodpustitelný přešlap.

Soudní bitvu nad bulvárním listem News of the World, který snímky zveřejnil, vyhrál. Orgie přiznal, nicméně jakékoli spojení s nacistickou tématikou odmítl. Soud dal Mosleymu za pravdu a deník mu musel zaplatit odškodné ve výši 60 000 liber za porušení soukromí. Mosley později žaloval i Google, aby inkriminující video nebylo možné na jeho stránkách dohledat.

Byť aféra s prostitutkami neměla přímý vliv na jeho pozici ve FIA, pro následující období se již rozhodl nekandidovat. Po skandálu se Mosley stáhl do soukromí a soustředil se především na své soudní pře. Max Mosley zemřel 24. května 2021 ve věku 81 let po prohraném boji s rakovinou.

 

Nenechte si ujít profily dalších činovníků Formule 1:
         
 

Christian Horner

Bernie Ecclestone

Mattia Binotto

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Mosley
  2. https://sport.aktualne.cz/motorismus/formule-1/max-mosley-80/r~9c8c04f07d8711eaaabd0cc47ab5f122/
  3. https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/max-mosley-f1-prezident-fia-zemrel-bernie-ecclestone.A210528_152309_motorsport_mah
  4. https://www.garaz.cz/clanek/zemrel-max-mosley-muz-ktery-roky-sefoval-fia-21006249