Bernie Ecclestone

Bývalý šéf Formule 1 Bernie Ecclestone je hlavní postavou, která stojí za obrovským rozmachem a zkomercionalizováním formule. Z pozice ředitele holdingu Formule 1-SLEC rozhodoval o dění v F1 od sedmdesátých let dvacátého století.

  • Tým: –
  • Pozice: bývalý ředitel holdingu Formule 1-SLEC
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 28. října 1930
  • Aktivní roky ve Formuli 1: 1950 – 2017

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Bernie Ecclestone

Bývalý šéf Formule 1 Bernie Ecclestone je hlavní postavou, která stojí za obrovským rozmachem a zkomercionalizováním formule. Z pozice ředitele holdingu Formule 1-SLEC rozhodoval o dění v F1 od sedmdesátých let dvacátého století.

  • Tým: –
  • Pozice: bývalý ředitel holdingu Formule 1-SLEC
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 28. října 1930
  • Aktivní roky ve Formuli 1: 1950 – 2017

 


Ecclestoneova závodní kariéra

Svou vášeň k motorsportu projevoval Ecclestone už od dětství. Ihned po skončení 2. světové války začal podnikat s náhradními díly pro motocykly a společně se svým obchodním partnerem založili obchod s motocykly Compton & Ecclestone. První závodní zkušenosti získal Bernie v roce 1949 v sérii Formule 3. Od začátku se účastnil omezeného počtu závodů, a to především na okruhu Brands Hatch ležícím v obci Fawkham jihovýchodně od Londýna. Po několika nehodách se však rozhodl soustředit primárně na své podnikatelské aktivity.

Vstupní bonus u 22Bet

 

K závodění se Ecclestone vrátil v roce 1957 jako manažer jezdce Stuarta Lewise-Evanse. V roce 1958 se dokonce sám pokusil kvalifikovat do Velké ceny Monaka, ale nepovedlo se mu to. Stejně dopadl i jeho druhý pokus v rámci VC Velké Británie. 

Po neúspěšných pokusech se dál soustředil na manažování Lewise-Evanse, a to až do jezdcovi nešťastné smrti, kdy mu během VC Maroka 1958 explodoval motor a o několik dní později svým zraněním podlehl. Po tomto zážitku se Ecclestone opět stáhl mimo závodní prostředí.

Vlastník týmu Brabham

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se stal manažerem jezdce Jochena Rindta a zároveň částečným vlastníkem stáje Lotus. K velké smůle však zahynul i Rindt. Stalo se tak na okruhu v Monze. Posmrtně mu byl udělen titul mistra světa. 

Během sezóny 1971 oslovil Ecclestonea Ron Tauranac, majitel týmu Brabham, s nabídkou obchodního partnerství. Ecclestone mu ale učinil nabídku na odkoupení celého týmu, s níž Tauranac souhlasil. Postupem času Ecclestone formoval tým k obrazu svému, např. tím, že opustil výrobu zákaznických vozů, kterou Brabham a Tauranac založili, a veškeré prostředky investoval do vývoje závodní formule.

Největších úspěchů jeho tým dosáhl v 80. letech, kdy za Brabham závodil Brazilec Nelson Piquet. Ten se stal v Ecclestoneově týmu dvojnásobným mistrem světa (1981 a 1983). Navzdory skvělým závodníkům, které měl Ecclestone k dispozici (před Piquetem za tým závodili např. Niki Lauda, Carlos Reutemann či Graham Hill) se nikdy nedočkal titulu v poháru konstruktérů. Ve vedení týmu Brabham nakonec Ecclestone vydržel až do roku 1988, kdy jej prodal švýcarskému podnikateli Joachimu Luhtimu za více než 5 miliónů USD (sám jej přitom pořídil za zhruba 120 000 USD).

Ecclestone na snímku s Nikki Laudou

Ecclestone na snímku s Nikim Laudou (zdroj: autoforum.cz)

Milardový byznys s televizními právy

Souběžně se svou činností majitele Brabhamu založil Ecclestone v roce 1974 společně s Frankem Williamsem, Colinem Chapmanem, Teddym Mayerem, Kenem Tyrrellem a Maxem Mosleyem Asociaci konstruktérů Formule 1 (FOCA), pomocí níž se v průběhu sedmdesátých let stále více angažoval při vyjednávání o televizních právech na závody Formule 1.

V roce 1978 se Ecclestone stal ředitelem FOCA a Mosley se stal jeho právním poradcem. Společně prosadili, že FOCA bude vyjednávat o televizních smlouvách na Velké ceny. Za tímto účelem zřídil společnost Formula One Promotions and Administrations (FOPA). Šlo o geniální tah, který se v průběhu let neuvěřitelným způsobem zúročil.

V tehdejší době sice práva neměla velkou cenu, protože až na výjimky nebylo možné prodat práva za hranice země, kde se Velká cena pořádala. Promotéři navíc často uvažovali tak, že nebudou prodávat práva ani domácím divákům, protože ti by jinak nepřišli přímo na závodiště. Z dnešního pohledu šlo o krátkozraké jednání. Touto cestou získal Ecclestone kontrolu nad televizními právy, která dnes tvoří jeden z nejdůležitějších příjmových zdrojů celého sportu.

Sledujte závody Formule 1 živě

V devadesátých letech už Bernie ovládal prakticky vše kromě vstupenek. Jeho neotřesitelná pozice měla základy především v jeho umění vydělat týmům a televizím peníze, a byť se v průběhu let mnohokrát snažila samotná FIA (Mezinárodní automobilová federace) či promotéři o jeho „sesazení“, nikdy se jim to nepovedlo.

Ztráta vlivu

K Bernieho konci ve Formuli 1 se začalo schylovat v roce 2014, kdy velkou část svého vlivu přenechal samotným automobilkám skrz tzv. Strategickou skupinu a Komisi F1. K jeho konci do jisté míry přispělo i odmítání využití potenciálu internetu, což se vzhledem ke koncepci digitální multiprogramové televize, kterou vytvořil už v devadesátých letech, jevilo jako prazvláštní umínění. V rámci této televize si divák mohl vybírat, zda chce sledovat dění na dráze či v boxech apod. Za to poté platil měsíční poplatky. Že vám to připomíná koncept dnešních streamovacích služeb? Ecclestone zkrátka předběhl dobu, je proto s podivem, že nedokázal odhalit sílu, jakou přinese Formuli 1 internet. Úplný exit Ecclestonea z Formule 1 nastal v lednu 2017, kdy jej z čela generálního ředitele Formula One Group odvolalo vedení Liberty Media, společnosti, která převzala kontrolu nad F1.

Kontroverze

Bývalý šéf Formule 1 je častým terčem kritiky za své kontroverzní chování a názory. V roce 2009 např. pochvalně prohlásil o Hitlerovi, že dokázal velet velké spoustě lidí a dokázal věci dotáhnout do konce.

Další problémy se na Bernieho hlavu snesly v roce 2012, kdy byl německým státním zástupcem obviněn v kauze úplatkářství bývalého bankéře banky BayernLB Gerharda Gribkowskeho. Podle státního zástupce se Ecclestone dopustil úplatku ve výši 44 miliónů liber, aby Gribkowsky zajistil hladký průběh prodeje podílu ve Formuli 1 společnosti CVC.

Nejnovější aféru, která se Ecclestonea týká, rozpoutalo jeho vyjádření pro pořad Good Morning Britain v televizi ITV, v němž označil Vladimira Putina za „prvotřídního člověka, za kterého by schytal kulku“. To vše navzdory válce, kterou Putin rozpoutal na Ukrajině.

Ecclestone se s Putinem sblížil během plánování Velké ceny Ruska, která se jela poprvé v roce 2014

Ecclestone se s Putinem sblížil během plánování Velké ceny Ruska, která se jela poprvé v roce 2014 (zdroj: insidethegames.biz)

Nenechte si ujít profily dalších činovníků Formule 1:
         
 

Max Mosley

Mattia Binotto

Christian Horner

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Bernie_Ecclestone
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Bernie_Ecclestone
  3. https://gpf1.cz/special-jak-bernie-ecclestone-postavil-cely-byznys-kolem-formule-1/