Ayrton Senna

Jeden z nejlepších jezdců Formule 1 v historii – to je Ayrton Senna. Brazilský pilot budil vášně. Jedni ho milovali, druzí nenáviděli. Všichni však uznávali jeho závodnické schopnosti. Ve své kariéře získal tři tituly mistra světa s McLarenem. Jeho vášeň se mu stala osudnou. V sezóně 1994 tragicky zahynul po nárazu do zdi na závodním okruhu v italské Imole.

  • Tým: –
  • Stát: Brazílie
  • Datum narození: 21. března 1960
  • Datum úmrtí: 1. května 1994
  • Oficiální web: https://www.ayrtonsenna.com.br
  • První Velká cena F1: VC Brazílie 1984
  • Počet pódiových umístění F1: 80
  • Počet vítězství v F1: 41
  • Počet mistrovských titulů v F1: 3 (1988, 1990 a 1991)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Ayrton Senna

Jeden z nejlepších jezdců Formule 1 v historii – to je Ayrton Senna. Brazilský pilot budil vášně. Jedni ho milovali, druzí nenáviděli. Všichni však uznávali jeho závodnické schopnosti. Ve své kariéře získal tři tituly mistra světa s McLarenem. Jeho vášeň se mu stala osudnou. V sezóně 1994 tragicky zahynul po nárazu do zdi na závodním okruhu v italské Imole.

  • Tým: –
  • Stát: Brazílie
  • Datum narození: 21. března 1960
  • Datum úmrtí: 1. května 1994
  • Oficiální web: https://www.ayrtonsenna.com.br
  • První Velká cena F1: VC Brazílie 1984
  • Počet pódiových umístění F1: 80
  • Počet vítězství v F1: 41
  • Počet mistrovských titulů v F1: 3 (1988, 1990 a 1991)

 


Začátky Sennovy kariéry

Poprvé se Ayrton posadil za volant miniaturní motokáry, kterou dostal ve čtyřech letech od svého otce. Ihned z toho byla naprostá vášeň. V sedmi letech už byl schopný řídit rodinné auto. V jeho dětství za něj rodiče museli řešit několik incidentů s policií, která malého Ayrtona kolikrát přistihla, jak řídí závodní motokáru v parku nebo na silnici. On sám to ospravedlňoval tím, že takto trénuje.

Ayrton Senna jako dítě

Ayrton Senna v dětství (zdroj: ayrtonsenna.com.br)

Svůj první motokárový závod absolvoval Ayrton ve 13 letech a hned zpočátku začal vyhrávat. V roce 1977 se stal motokárovým mistrem celé Jižní Ameriky. To mu bylo 17 let. Titul světového šampióna v motokárách přesto nikdy nezískal, místo toho odešel v roce 1981 do Anglie, kde začal závodit v britské Formuli Ford 1600 a hned ve své první sezóně získal titul. Během tří let v Británii vyhrál pět šampionátů.

Koncem roku 1982 mu šéf stáje McLaren Ron Dennis nabídl šanci debutovat ve Formuli 1. Tehdy ho však ještě Senna odmítl.

Svůj debut načasoval na sezónu 1984, kdy se upsal nepříliš velké a bohaté stáji Toleman.

Jeden z nejlepších závodníků formule v historii

Jeho první sezóna ve Formuli 1 dopadla nad očekávání. Jeho týmu se podařilo sestrojit poměrně slušný vůz a talentovaný Brazilec s ním získával své první body. Památný závod odjel při VC Monaka, v níž startoval až ze 13. místa, ale v silném dešti se prokousal až za vedoucího Alaina Prosta, na jehož naléhání byl závod předčasně ukončen. Senna po závodě zuřil a neustále opakoval, že by ho dostal. Tím započala mezi oběma jezdci vzájemná „válka“.

Senna se ve své první sezóně dočkal tří pódiových umístění a celkového devátého místa v pořadí šampionátu, načež následoval přestup do kvalitnější stáje Lotus.

Vstupní bonus u 22Bet

Přestup do Lotusu (1985 – 1987)

Jeho přestup do stáje Lotus se neobešel bez problémů. Se stájí Toleman měl totiž ještě rok platnou smlouvu, a tak se z ní musel vykoupit. První závod sezóny nedokončil, ale ve druhém (VC Portugalska) zvítězil a připsal si své první vítězství v F1. Jeho Lotus však často bojoval s technickými problémy a do konce sezóny Senna zvládl přidat už jen jedno vítězství a v konečném hodnocení obsadil čtvrté místo.

V následující sezóně své umístění zopakoval a v roce 1987 dokončil šampionát na třetím místě. Víc už z Lotusu dostat nemohl.

Tři tituly mistra světa v McLarenu (1988 – 1993)

Přestupem do McLarenu udělal Senna důležitý krok k nesmrtelnosti. Stal se stájovým kolegou dvojnásobného mistra světa Alaina Prosta a britská stáj tak zaměstnávala dva nejlepší piloty současnosti, možná vůbec celé historie. Mezi oběma jezdci panovala velká rivalita.

Do sezóny 1988 vstoupil mnohem lépe francouzský jezdec. V prvních čtyřech závodech třikrát vyhrál a jednou dojel druhý, zatímco Senna vyhrál jen jednou, jednou byl druhý, jednou diskvalifikován a jednou nedojel vůbec. V čele šampionátu tak byl Prost s 33 body, zatímco Senna jich měl pouze 15. Poté však následovalo šest Sennových prvenství v sedmi závodech a rázem byl na koni on. Svůj první ročník u McLarenu nakonec zakončil titulem světového šampióna před druhým Prostem. Jezdci McLarenu tehdy opanovali 15 ze 16 Velkých cen.

V roce 1988 oslavil Senna první titul mistra světa

V roce 1988 oslavil Senna první titul mistra světa  (zdroj: formula1.com)

Obrázek o rivalitě těchto dvou závodníků si můžete udělat např. z knihy „Senna versus Prost“. Ayrton byl jiný. Neuvědomíte si to okamžitě. Chce to čas. Postupně jsem zjišťoval, že jeho motivací není jen mě porazit, ale že mě chce zničit. A já nechtěl v závodním autě umřít…“ napsal Prost. 

Senna po fantastickém pole position v Monaku 1988, kdy byl o dvě sekundy rychlejší než týmový kolega, prohlásil, že svůj McLaren řídil ve stavu, kdy byl „mimo své vědomé vnímání“. „Ayrtonův čas byl fantastický. Jenže u takhle rychlého kola musíte jít na velké riziko a podstupovat něco takového už nejsem připravený,“ reagoval tehdy Prost. „Prost jezdí jen pro druhá místa. Já závodím proto, abych vyhrával. Ztratil jsem k němu respekt," vyjádřil se Senna po posledním závodě v Japonsku, při kterém pršelo a Senna dokázal Prosta předjet i přes technické problémy při startu. „Jestli je vítězství tak důležité, že jste ochotní zabíjet nebo se nechat zabít, tak já se něčeho takového účastnit nechci,“ stěžoval si Prost.

Boj mezi oběma jezdci McLarenu pokračoval i v následujícím ročníku. I z důvodu slavného incidentu z předposledního závodu sezóny v japonské Suzuce se z titulu nakonec radoval Prost. V jedné ze šikan se Senna pokusil o předjetí, během něhož se srazil s Prostem, který však nepatrně a zcela nelogicky zatočil k Sennovi, směrem ven z dráhy. Tento manévr byl velice riskantní a Senna za něj byl později velice kritizován, při hlubším pohledu se však dá pochopit. Prost měl předpoklad získat titul za rok 1989, jestliže Senna tento závod nevyhraje, což byl důvod Sennova kroku a možná i důvod Prostova nepatrného zatočení. O tom však můžeme jen spekulovat. Sennovi se sice podařilo dojet do depa, kde si nechal svůj vůz opravit a opět se zařadil do závodu, tento závod dokonce vyhrál, byl však nepochopitelně diskvalifikován pro nedovolené zkrácení zatáčky. V boji o titul šampionátu tak nakonec skončil na druhém místě s šedesáti body za Francouzem.

Sledujte závody Formule 1 živě

Před sezónou 1990 odešel Prost od McLarenu k Ferrari a Sennovým kolegou se stal Rakušan Gerhard Berger, jenž se stal jeho blízkým přítelem. Sezónu i přes poslední tři nedojeté závody ovládl Brazilec a podruhé v kariéře se stal mistrem světa. V následujícím ročníku svůj titul obhájil.

Ročník 1992 se Sennovi vůbec nepovedl. V šampionátu skončil až na čtvrtém místě a neschopnost McLarenu konkurovat vozům Williams ho donutila dlouho váhat nad podpisem smlouvy pro rok následující. Senna dokonce testoval v seriálu Indycars a byl připraven odejít z F1.

Vše nakonec dopadlo tak, že Senna smlouvu u McLarenu nepodepsal, ale vymohl si, že bude startovat v jednotlivých závodech s gáží milion dolarů za závod. McLaren však svým vozem nemohl konkurovat Williamsu, za který jezdil Prost a Senna se tak musel před francouzským pilotem sklonit.

Fatální nehoda a smrt na okruhu v Imole 1994

Začátkem roku 1994 Senna prohlásil, že chce žít naplno a velmi intenzivně. „Nikdy bych nechtěl žít částečně, trpět nemocí nebo zraněním. Pokud se mi někdy stane nehoda, která mě nakonec bude stát život, doufám, že se tak stane v jediném okamžiku.“ A to se také stalo...

V roce 1994 podepsal Senna smlouvu s Williamsem. V prvních dvou závodech vůbec nedojel a třetím závodem sezóny byla VC San Marina, jež se mu stala osudnou.

Zatáčka Tamburello se na televizních záběrech jeví jako široké a prostorné místo. Ve skutečnosti to tehdy byla poměrně úzká, ostrá a velmi rychlá zatáčka. Jak se stáčí víc a víc vlevo, Senna směřuje svůj monopost k vnitřnímu obrubníku. V sedmém kole Velké ceny San Marina, sedmnáct minut po druhé odpoledne, ocelově modrý Williams z ničeho nic přestal kopírovat trajektorii zatáčky a roztříštil se o zeď. Žádné únikové zóny, a i když rychlost Williamsu klesla z 300 km/h na nějakých 220 km/h, bylo jasné, že je zle.

Sennův roztříštěný vůz při tragické nehodě na okruhu v Imole

Sennův roztříštěný vůz při tragické nehodě na okruhu v Imole (zdroj: thenationalnews.com)

Obě pravá kola se utrhla, odlétl přední spoiler s kapotáží a vrak s bezvládným tělem se zastavil až o dvě stě metrů dál. O minutu později se na scéně objevuje lékařský vůz se Sidem Watkinsem na palubě. „Když jsem ho spatřil, seděl podivně sklesle v kokpitu. Ale dýchal a srdce mu pracovalo,“ vzpomínal později Watkinson. „Přeřízl jsem mu řemínek na přilbě a dal jsem mu speciální límec na ochranu krční páteře a infuzi. Ale když jsem mu nadzvedl víčka, pochopil jsem, že utrpěl rozsáhlé poškození mozku. A pak už jsem jen čekal na zázrak.

Když se Sennovo tělo podařilo vyprostit z vozu a položili ho na beton vedle vraku, jezdec zhluboka vydechl. „Slyšeli jsme to všichni. Nevěřím žádným dogmatům, ale jsem přesvědčen, že v tu chvíli jeho duše opustila tělo. Ten pocit jsem nikdy nezapomněl.Příčinou smrti trojnásobného mistra světa byla četná poranění hlavy, způsobená uraženým závěsem pravého předního kola, který prorazil hledí přilby a nad pravým obočím vnikl do mozku. Tak odešel jeden z nejlepších jezdců Formule 1 v historii.

Odkaz Ayrtona Senny

O Sennově přesahu mimo sportovní svět svědčí nejvyšší státní vyznamenání Národní řád za zásluhy, které mu brazilský prezident udělil in memorian a po třídenní smutek, který po jeho úmrtí vyhlásil.

Když 4. května letadlo přistálo v Sao Paulu, cestu z letiště do Monumental Hall, kam byla rakev převážena, aby bylo lidem umožněno vzdát zesnulému poslední úctu, lemovaly desítky tisíc lidí s vlajkami a transparenty vyjadřujícími poslední úctu. Když rakev dorazila do budovy, byla zde nejdříve sloužena soukromá mše v kruhu rodiny. Po otevření pro veřejnost dosahovala fronta čekajících lidí několika kilometrů.

Další den bylo Sennovo tělo převezeno na hřbitov Morumbi. Na jeho poslední cestu ho doprovázelo něco přes jeden a půl milionu lidí. Ceremoniálu se pak zúčastnilo něco přes 500 lidí včetně rodiny, známých a spolujezdců.

Institut Ayrtona Senny

Půl roku po tragické něhodě je Ayrtonovou rodinou za předsednictví jeho sestry Viviane založen Institut Ayrtona Senny. O vytvoření charitativní organizace diskutoval Ayrton se svou sestrou již během svého života.

Cílem organizace je především vytváření příležitostí pro lidský rozvoj mladých Brazilců. Institut spolupracuje s vládami, obcemi, školami, univerzitami, podniky a dalšími nevládními organizacemi.

Od svého vzniku organizace investovala do sociálních programů a akcí desítky milionů dolarů.

Organizaci podporují i významné osobnosti světa Formule 1, např. bývalý generální ředitel Bernie Ecclestone, majitel a zakladatel stáje Williams Sir Frank Williams, bývalý pilot a rival Ayrtona Senny Alaina Prost a kamarád a kolega Gerhard Berger

Díky Institutu Ayrtona Senny mají tisíce brazilských dětí šanci dosáhnout na lepší život

Díky Institutu Ayrtona Senny mají tisíce brazilských dětí šanci dosáhnout na lepší život (zdroj: gran-turismo.com)

Osobní život

Ayrton se narodil v brazilském Sao Paulu jako prostřední dítě v bohaté rodině statkáře a továrníka Miltona Guirada da Silvy a jeho ženy Neide Senna da Silva. Měl starší sestru Viviene a mladšího bratra Leonarda.

Jako dítě byl velmi sportovně založený, vynikal v gymnastice a dalších sportech. V raném dětství však měl problémy s motorikou a nesoustředěností. To otec vyřešil tím, že ho posadil do malé motokáry. Již v sedmi letech se naučil řídit rodinný Jeep, s nímž se proháněl po rodinné farmě.

Senna byl zbožný katolík. Ve svém volném čase si často četl v Bibli. Po jeho smrti se zjistilo, že tajně daroval obrovské sumy na podporu chudých brazilských dětí.

Závodění bylo pro Sennu vším. Často jej používal jako prostředek k sebepoznání a metaforu života. „Čím víc tlačím na pilu, tím víc v sobě nacházím. Vždycky hledám další krok, jiný svět, do kterého se mohu vydat, oblasti, kde jsem ještě nebyl. Řídit vůz Grand Prix je osamělé, ale velmi pohlcující. Zažívám nové pocity a chci víc. To je moje vzrušení, moje motivace.

Kromě závodění se rád věnoval mnoha sportovním aktivitám. Rád běhal, jezdil na vodním skútru či na vodních lyžích. Velmi se zajímal o létání. Sám létal se skutečnými i modelovými letadly.

Sennova záliba v ženách

Jezdce Formule 1 často provází krásné ženy. Senna nebyl výjimkou. V letech 1981 a 1982 byl ženatý s Lilian de Vasconcelos Souza, dívkou, s níž se znal od dětství. Ta se ovšem nedokázala přizpůsobit jeho závodnímu stylu života, který v Anglii vedl. Sama později prohlásila: „Byla jsem až jeho druhou vášní. Jeho první vášní byly závody... Nebylo pro něj nic důležitějšího na světě, ani rodina, ani manželka, prostě nic.

Senna na snímku se svou tehdejší manželkou Lilian

Senna na snímku se svou tehdejší manželkou Lilian (zdroj: sportslumo.com)

Po krachu manželství, které skončilo rozvodem, navázal vztah s teprve patnáctiletou Adrianou Yamin, dcerou brazilského podnikatele. Pár se i zasnoubil, ale koncem roku 1988 Senna vztah ukončil. Následně chodil s brazilskou televizní hvězdou, která si říkala Xuxa.

Poté chodil s Christine Ferracci, která s ním žila v jeho domech v Monaku a Portugalsku. Senna měl také poměr s americkou modelkou Carol Alt a krátce chodil s modelkami Marjorie Andrade a Elle Macpherson. V době své smrti měl Senna vztah s brazilskou modelkou a později televizní osobností Adriane Galisteo.

Nejkontroverznější tvrzení týkají se Sennových bývalých partnerek pronesla bývalá modelka Edilaine de Barros (známá jako Marcella Praddo). Tvrdila, že spolu se Sennou chodili v letech 1992 až 1994. Několik týdnů po jeho smrti se jí narodilo dítě, Victoria, a brzy se objevila tvrzení, že otcem je Senna, od kterých však bylo upuštěno poté, co je Sennova rodina odmítla. O několik let později, poté co se bývalá modelka přidala k náboženské sektě, byla přesvědčena, aby podala žalobu na Sennovu pozůstalost. V roce 2000 testy DNA ze vzorků vlasů a slin, které poskytli Sennovi rodiče, přesvědčivě prokázaly, že Senna otcem dítěte není.

Bruno Senna

Smrtí Ayrtona jméno Senna z motoristického sportu nezmizelo. Závodění se věnuje jeho synovec (syn sestry Viviane) Bruno, o kterém Ayrton v roce 1993 prohlásil: „Jestli si myslíte, že jsem rychlý, počkejte, až uvidíte mého synovce Bruna.

Navzdory předpokladům se Bruno ve Formuli 1 nikdy pořádně neprosadil. V seriálu strávil pouze 3 sezóny (2010 – 2012) a jeho nejlepším výsledkem bylo celkové 16. místo v sezóně 2012, v níž jezdil ve stáji Williams.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Alain Prost

Rubens Barrichello

Bernie Ecclestone

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://sport.aktualne.cz/motorismus/formule-1/f1-ayrton-senna/r~a8a344fcd12011e3b566002590604f2e/
  2. https://www.idnes.cz/sport/motorsport/ayrton-senna-vzpominka.A200430_202112_motorsport_ald
  3. https://www.garaz.cz/clanek/ayrton-senna-pribeh-zavodnicke-legendy-21001644
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Ayrton_Senna
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ayrton_Senna
  6. https://www.ayrtonsenna.com.br/en/idolo/ayrton-para-sempre-legado/instituto-ayrton-senna/