Markéta Vondroušová

Sokolovská rodačka Markéta Vondroušová je úspěšná česká tenistka, mezi jejíž dosavadní kariérní vrcholy patří jednoznačně stříbrná medaile ve dvouhře z odložených letních olympijských her v Tokiu a mnozí tenisoví příznivci si jistě vybaví také její úspěšnou pouť grandslamovou Paříží v roce 2019, kde nestačila až ve finále na Australanku Ashleigh Barty. 

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 28. června 1999, Sokolov
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 14. (1. července 2019)
  • Počet titulů ve dvouhře (k 27.10. 2022): 1 WTA, 7 ITF
  • Počet titulů ve čtyřhře (k 27.10. 2022): 4 ITF 
  • Počet medailí z OH (k 27.10. 2022): 1x stříbro z dvouhry (Tokio 2021)
  • Držení rakety: Levou rukou
  • Přezdívka: „Maky

 

Roman Mráz

Roman Mráz

Markéta Vondroušová

Sokolovská rodačka Markéta Vondroušová je úspěšná česká tenistka, mezi jejíž dosavadní kariérní vrcholy patří jednoznačně stříbrná medaile ve dvouhře z odložených letních olympijských her v Tokiu a mnozí tenisoví příznivci si jistě vybaví také její úspěšnou pouť grandslamovou Paříží v roce 2019, kde nestačila až ve finále na Australanku Ashleigh Barty. 

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 28. června 1999, Sokolov
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 14. (1. července 2019)
  • Počet titulů ve dvouhře (k 27.10. 2022): 1 WTA, 7 ITF
  • Počet titulů ve čtyřhře (k 27.10. 2022): 4 ITF 
  • Počet medailí z OH (k 27.10. 2022): 1x stříbro z dvouhry (Tokio 2021)
  • Držení rakety: Levou rukou
  • Přezdívka: „Maky

 


Začátky kariéry

Olympijská medailistka z Tokia začala s tenisem již ve čtyřech letech v rodném Sokolově. Od devíti let začala Markéta jezdit na tréninky jednou týdně také na pražskou Štvanici, kam jí vozil její děda, který Markétu v těchto letech hodně podporoval. Jak dnes Markéta vzpomíná, součástí cest do Prahy byly i občerstvovací zastávky v obchodu, kde si s dědou kupovali jejich oblíbené koblihy.

Dlouhou dobu však nebylo jasné, zda česká tenistka u bílého sportu skutečně vydrží. Kromě tenisu se totiž věnovala ještě dalším sportům, jako například fotbalu, u kterého dokonce přišla ke zlomenině nosu. Markéta společně se svou rodinou zkrátka brali pinkání přes síť zpočátku spíše jako zábavu, než programově celoživotní cíl.

Tento přístup se změnil až když bylo české juniorce 15 let. Markéta Vondroušová tehdy začala trénovat daleko intenzivněji a tenis se dostal v jejím životě na hlavní kolej. Zpočátku se česká tenistka snažila skloubit slibně se rozvíjející kariéru se studiem na Obchodní akademii. Brzy však pochopila, že je to nereálná představa a celou svou energii vložila do tenisu.

Markéta Vondroušová

                                                                    Markéta Vondroušová (první zleva) v barvách TK Sokolov                  zdroj: teplicky.denik.cz

První úspěchy na kurtech přichází záhy, když česká tenistka vyhrává v patnácti letech prestižní turnaj Orange Bowl ve čtyřhře s CiCi Bellis. Společně s Bellis vybojuje Markéta také juniorské grandslamové finále na French Open 2014. O rok později na Australian Open už ale česká tenistka slaví svůj první grandslamový titul mezi juniorkami, tentokráte stojí po jejím boku krajanka Miriam Kolodziejová.

A úspěchy přicházejí i ve dvouhře. Tentýž rok se totiž Markéta po triumfu v italském Miláně stává dokonce juniorskou světovou jedničkou.

V souvislosti se svými juniorskými i pozdějšími úspěchy mezi dospělými nezapomíná Markéta na své nejbližší okolí, které jí k úspěchům dopomohlo. Nejčastěji zmiňuje svou rodinu, přítele, kondičního kouče Jana Hernycha a zejména trenéra Jana Hřebce.

Pomohl mi neskutečně nejen ve sportu, ale hlavně v době, kdy jsem přišla v pubertě do Prahy a byla na všechno sama. Nešlo rozhodně jen o sport, ale o koučink se vším všudy.

Profesionální kariéra

První kontakt Markéty s profi tenisem proběhne v roce 2014 na Sparta Prague Open, kde česká tenistka vypadla ve druhém kole kvalifikace s Američankou Madison Brengle. Na podzim téhož roku si česká tenistka osahala premiérově také hlavní soutěž na Turecké riviéře v Antalyi.

První singlový turnajový triumf na úrovni ITF přišel v roce 2015 v Polsku na turnaji v Zelené hoře, kde navíc společně s Miriam Kolodziejovou ovládla česká hráčka také čtyřhru.

Na turnaji WTA mohli vidět Markétu tenisoví fanoušci poprvé v dubnu 2015 při antukovém J&T Banka Prague Open 2015, na němž česká hráčka nezvládla až poslední kolo kvalifikace.

První turnajový triumf i fedcupová premiéra v necelých osmnácti letech

Velkým překvapením pro tenisový svět byl triumf Markéty Vondroušové na turnaji ve švýcarském Bielu z roku 2017, kterým se česká tenistka musela navíc opět prokousávat již z kvalifikace. Překvapení to bylo zejména z důvodu, že se pro Markétu jednalo teprve o druhý start na turnaji nejvyšší kategorie WTA. Cestou k titulu zdolala ještě stále sedmnáctiletá tenistka například i české a tehdy výrazně výše postavené duo Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. Po vítězném finále proti Kontaveit si v žebříčku polepšila o více než sto příček – z 233. na 117. místo.

První turnajový triumf Vondroušové přišel v Bielu 2017

                                               Triumf z Bielu znamenal výrazný žebříčkový progres pro Markétu                                zdroj: facebook. com

Premiéru v ženské tenisové reprezentaci si česká hráčka odbyla v pouhých 17 letech při semifinálovém souboji ve Fed Cupu proti výběru USA, kde nejprve podlehla americké jedničce Coco Vandewegh, aby následně porazila druhý hrací den Lauren Davis.

Měsíc po úspěchu v Bielu nakoukla Markéta Vondroušová také poprvé do TOP 100 žebříčku WTA. Tentýž rok si česká tenistka poprvé zahrála i v hlavní grandslamové soutěži, podařilo se jí to na antuce v Paříži po úspěšné kvalifikaci. Na Roland Garros nakonec vypadla až ve 2. kole proti desáté nasazené Rusce Kasatkina.

Sezóna 2018 byla ve znamení zejména prvního grandslamového osmifinále, které Markéta vybojovala na posledním turnaji „Velké čtyřky“ na tvrdém povrchu v rámci US Open. Na její raketě skončila napřiklad i tehdejší světová třináctka Kiki Bertens z Belgie.

Nečekané finále na Roland Garros

Hned tři finálové účasti ve dvouhře vybojovala česká tenistka v roce 2019, kdy došla do závěrečného boje o titul na turnajích v Budapešti, Istanbulu a zejména na antukovém grandslamu pod Eiffelovou věží v Paříži, kde cestou do finále neztratila dokonce ani set. Bohužel ani na jednom z turnajů nakonec Markéta nezvedla vítězný pohár nad hlavu, přesto i díky tomuto finálovému triptychu dosáhla na své dosavadní žebříčkové maximum 14. místo z července téhož roku.

Finále Vondroušové proti Barty z Roland Garros 2019

                                          Finále grandslamu si Markéta zahrála teprve jako šestá Češka v historii           zdroj: irozhlas.cz

Účast Vondroušové ve finále Roland Garros znamenala mimo jiné, že se v ženském grandslamovém finále objevila teprve jako šestá hráčka z ČR. Zároveň tohoto skvělého výsledku dosáhla v pouhých 19 letech, tedy v teenagerském věku, což byl první takový počin od US Open 2009, kdy se do finále probojovala Caroline Wozniacki.

Úspěšné je pro Markétu také vystoupení ve čtyřhře na Australian Open 2019, kde se dostává společně s Barborou Strýcovou až do semifinále, což je pro českou tenistku dosavadní maximum na turnajích „Velké čtyřky“ ve čtyřhře.

Římské semifinále, stříbro z olympiády a prokleté zápěstí

Dobře rozjetou sezónu bohužel ukončilo zranění levého zápěstí, kvůli kterému vynechala česká tenistka kompletní americkou tour včetně US Open a také zbytek halové sezóny. I přesto rok 2019 zakončila Markéta na výborném 16. místě.

I když byl rok 2020 nejen v tenise výrazně ovlivněn nastupujícím a všudypřítomným zlem jménem koronavirus, stihla ve značně zredukovaném programu Markéta vybojovat semifinále Masters v Římě, kde vyřadila například světovou šestku Svitolinu a před branami finále ji zastavila až Karolína Plíšková. Výbornou římskou formu přetaví česká tenistka ještě ve finále čtyřhry společně s Francouzkou Kristinou Mladenovic.

V roce 2021 se Markéta Vondroušová dostává poprvé v kariéře do osmifinále úvodního grandslamu v Austrálii a o půl roku později dokonce vybojuje stříbrnou medaili na olympiádě v Tokiu, kam se dostává díky žebříčkové ochraně na úkor Karolíny Muchové. V olympijském finále nakonec bohužel nestačí po třísetovém boji na Švýcarku Benčič.

Markétě se povede také začátek sezóny 2022, když se po 3. kole na Australian Open dostává do semifinále v Dubaji na turnaji kategorie 500 a připisuje si také osmifinále na Masters v Indian Wells. Bohužel se znovu ozývá levé zápěstí, kvůli kterému podstoupila v květnu 2022 další operaci. Půlroční rekonvalescence následně znamená propad žebříčkem mimo TOP 100 a první zápas po zranění odehrála až v říjnu na turnaji ITF ve francouzském Poitiers.

Největší úspěchy

Mezi dosavadní kariérní maximum Markéty Vondroušové patří zejména grandslamové finále na French Open z roku 2019, ve kterém podlehla tehdejší světové jedničce Australance Ashleigh Barty. 

Dalším velecenným úspěchem české sportovkyně byla stříbrná medaile z olympiády v Tokiu v roce 2021, kde cestou do finále vyřadila i nasazenou dvojku Naomi Osaka. Stala se navíc historicky prvním českým tenistou (mužským i ženským), který si na olympiádě zahrál ve finálovém zápase.

Na svém kontě má Markéta doposud jeden titul z okruhu WTA z tvrdého povrchu ve švýcarském Bielu, kde triumfovala v roce 2017 po výhře nad Estonkou Kontaveit.

Celkově sedm turnajových zářezů si česká hráčka připsala na turnajích nižší kategorie ITF během let 2015-17.

Kariérní výsledky na Grand Slamech 

Dvouhra:
                   
   Turnaj / sezóna 16 17 18 19 20 21 22  
   Australian Open A A 2R 2R 1R 4R 3R  
   French Open A 2R 1R F 1R 4R A  
   Wimbledon A 1R 1R 1R NH 2R A  
   US Open A 1R 4R A 2R 2R A  
                   

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Čtyřhra: 
                 
   Turnaj / sezóna 17 18 19 20 21 22  
   Australian Open A 1R SF 1R 2R 2R  
   French Open A 1R 2R A A A  
   Wimbledon QF 1R A NH 2R A  
   US Open 1R A A A 2R A  
                 

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Osobní život

Partnerem sympatické tenistky je Štěpán Šimek, sám bývalý tenista hrající dříve za I. ČLTK Praha. Dvojice se v roce 2022 po sedmiletém vztahu rozhodla zpečetit společné soužití svatbou v zahradách hotelu Chateau Mcely. Radostnou zprávu se veřejnost dozvěděla z Instagramu Markéty Vondroušové, kam novopečená nevěsta vložila svatební foto s krátkým, ale výstižným popiskem „Šimkovi 16.7. 2022“.

Markétin manžel po nuceném ukončení tenisové kariéry vystudoval střední školu sportovně-ekonomickou a v současné době se věnuje práci v IT firmě, která vyvíjí software do platebních terminálů.

Markéta Vondroušová s manželem Štěpánem Šimkem

                                                                                                                                                                                                                                                 zdroj: isport.blesk.cz

Mezi koníčky 173 cm vysoké sportovkyně patří zejména hudba, filmy a seriály, které podle svých slov sleduje nejraději společně s manželem Štěpánem Šimkem. V roce 2020 se Markétě také podařilo úspěšně složit dlouho odkládanou maturitní zkoušku, k jejímuž zdolání prý hnal tenistku především slib daný mamince.

Markéta Vondroušová na sociálních sítích

Finalistka Roland Garros je stejně jako většina dnešní populace aktivní na sociálních sítích, zejména pak na instagramu. Jste-li tedy fanoušky úspěšné české tenistky, můžete sledovat její minulé i budoucí důležité životní kroky a úspěchy prostřednictvím populárního „instáče“.

Nenechte si ujít profily dalších českých tenistek:
         
 

Tereza Martincová

Karolína Plíšková

Barbora Krejčíková

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mark%C3%A9ta_Vondrou%C5%A1ov%C3%A1
  2. https://www.bezfrazi.cz/marketa-vondrousova
  3. https://www.tenisportal.cz/hrac/vondrousova/