Rekapitulace medailových úspěchů z Tokia

Z pohledu medailových úspěchů jde o nejvydařenější olympijské hry v historii samostatného českého státu. Celková bilance čítá 11 medailí, z toho jsou 4 zlaté, 4 stříbrné a 3 bronzové. Tím byla překonána Atlanta 1996 i Londýn 2012. Připomeňme si tokijskou jízdu medaili po medaili.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Rekapitulace medailových úspěchů z Tokia

Z pohledu medailových úspěchů jde o nejvydařenější olympijské hry v historii samostatného českého státu. Celková bilance čítá 11 medailí, z toho jsou 4 zlaté, 4 stříbrné a 3 bronzové. Tím byla překonána Atlanta 1996 i Londýn 2012. Připomeňme si tokijskou jízdu medaili po medaili.

 


Zlaté úspěchy

Čtyřmi zlatými medailemi z jedněch her vyrovnali Češi rekord z první letní olympiády pod vlastní vlajkou v Atlantě 1996. Dvakrát se ve Spojených státech radoval ze zisku zlata rychlostní kanoista Martin Doktor. Své závody ovláli také vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová a oštěpařský král Jan Železný. Na stejný počet nejcennějších kovů dosáhli naši sportovci i v létě 2012 v Londýně. Jmenovitě šlo o skifařku Miroslavu Knapkovou, oštěpařku Barboru Špotákovou, moderního pětibojaře Davida Svobodu a bikera Jaroslava Kulhavého. V Tokiu vystoupali na nejvyšší stupínek postupně Jiří Lipták, Jiří Prskavec, Lukáš Krpálek a Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou.

Jiří Lipták - sportovní střelba (trap)

Brněnský brokař napsal na olympijské střelnici společně se svým kamarádem Davidem Kosteleckým krásnou pohádku. Čeští střelci postupně vyřadili všechny soupeře a rozdali si to mezi sebou až v rozstřelu. V něm byl nakonec úspěšnější mladší z dvojice. Pro devětatřicetiletého Liptáka tak jde o největší úspěch sportovní kariéry. O sedm let starší Kostelecký již doma jedno olympijské zlato má z Pekingu 2008. Nyní přidá do sbírky stříbro. V Japonsku se zasloužili o to, že poprvé od roku 1932 má česká, resp. československá výprava dva zástupce v jedné disciplíně na prvním a druhém místě. V Los Angeles se to povedlo vzpěračům Jaroslavu Skoblovi s Václavem Pšeničkou.

Jiří Lipták a David Kostelecký

Zdroj: sport.tn.nova.cz

Jiří Prskavec - slalom na divoké vodě, K1

Největší favorit v závodě kajakářů naplnil papírové předpoklady a po bronzové medaili z předchozí olympiády z Ria odjíždí z Tokia jako olympijský vítěz. Ve finále, do něhož vstupoval s nejrychlejším časem ze semifinále, nedal svým soupeřům šanci a bez jediného šťouchu a s více než třívteřinovým náskokem si dojel pro vytoužené zlato.

Lukáš Krpálek - judo, těžká váha (+100 kg)

Ve stejný den jako jeho velký kamarád Jiří Prskavec si splnil svůj sen o zlaté medaili z těžké váhy judista Lukáš Krpálek. Sám zápasník již jedno olympijské zlato ve sbírce před hrami měl. Na předchozích hrách v Riu ho dokázal vybojovat v polotěžké váze do 100 kg. Těžká váha je ovšem ještě jiný level a Krpálek si podmanil zápasnický svět a napsal další nádherný příběh do kroniky českého sportu.

Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková - tenis, čtyřhra

Největší favoritky deblového turnaje se se svou rolí nasazených jedniček popasovaly na výbornou a také ony si splnily svůj sen o zlatých medailích. Jejich cesta ke zlatu přitom nebyla vůbec snadná. V osmifinále, čtvrtfinále i semifinále rozhodoval o vítězkách zápasu až zkrácený třetí set hraný na deset vítězných míčů. Ve finále si pak české hráčky zkušeně poradily se švýcarskou dvojicí Bencic/Golubic 7:5, 6:1.

 

Stříbrné medaile

Byl to zisk čtyř stříbrných medailí, co posunulo právě skončené hry na pozici nejúspěšnější olympiády. Z Atlanty i z Londýna se totiž podařilo českým sportovcům přivést shodně po třech stříbrech. V hlavním městě Japonska se z druhého místa radoval vodní slalomář Lukáš Rohan, výše zmíněný brokař David Kostelecký, tenistka Markéta Vondroušová a pokračovatel slavné oštěpařské školy Jakub Vadlejch.

Lukáš Rohan - slalom na divoké vodě, C1

Vůbec první českou medaili v Tokiu vylovil z olympijského kanálu zástupce kanoistické rodiny Rohanů Lukáš. Jeho otec Jiří vybojoval stříbro na dvou po sobě jdoucích hrách v Barceloně a Atlantě v kategorii C2. Pro šestadvacetiletého Rohana bylo dosavadním největším úspěchem stříbro z mistrovství Evropy 2020.

David Kostelecký - sportovní střelba (trap)

Druhou olympijskou medaili přidal do své sbírky sportovní střelec David Kostelecký. Po zlaté z Pekingu 2008 si v Tokiu pověsil na krk stříbro. V Asii se mu tedy daří. Velkou radost z této medaile navíc umocnil zisk zlaté jeho kamaráda Jiřího Liptáka, se kterým si to rozdali v závěrečném rozstřelu.  

Markéta Vondroušová - tenis

O jedno z příjemných překvapení ženského tenisového turnaje se postarala česká tenistka Markéta Vondroušová. Na své jízdě za stříbrem vyřadila postupně Nizozemku Bertens, Rumunku Buzamescu, domácí superfavoritku Ósaka, Španělku Badosa, Ukrajinku Svitolinu a podlehla až ve finále Švýcarce Bencic, která ke své zlaté ze singlu přidala ještě stříbro ze čtyřhry.

Jakub Vadlejch - oštěp

Další dvojnásobné zastoupení na stupních vítězů si pro nás schovali čeští oštěpaři až téměř na konec olympijských her. O to krásnější to byl pocit. Vadlejch v páté sérii předvedl svůj nejdelší hod za poslední tři roky a výkonem 86,67 se zařadil za prvního Inda Níradže Čopru. Zároveň na třetí místo sesadil svého kamaráda Vítězslava Veselého. Zásluhou obou borců se vůbec poprvé v historii stalo, aby čeští atleti brali na olympijských hrách ze stejné disciplíny v jeden den dvě medaile.

Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý

Zdroj: expats.cz

Bronzové medaile

Z bronzu se v Tokiu radovali celkem čtyři čeští chlapíci. Jmenovitě šlo o fleretistu Alexandra Choupenitche, deblkajakáře Radka Šloufa a Josefa Dostála a osmatřicetiletého oštěpaře Vítězslava Veselého.

Alexander Choupenitch - šerm (fleret jednotlivci)

Pro sedmadvacetiletého syna běloruských rodičů šlo o druhou účast na olympijských hrách, a zatímco v Riu podlehl ve druhém kole obhájci stříbrné medaili Abouelkassemovi z Egypta, v Tokiu si dokráčel až pro medaili. V rozhodujícím klání o bronz zdolal Japonce Šikineho.

Radek Šlouf, Josef Dostál - rychlostní kanoistika, K2, 1 km

Ani ze třetích her po sobě neodjíždí osmadvacetiletý Josef Dostál bez medaile. Sám sice chystal především útok na zlatou v závodě jednotlivců a po pátém místě byl velmi zklamaný, ale vše si vynahradil v závodě deblkajakářů s o dva roky mladším Radkem Šloufem. Pro populárního Pepu šlo již o čtvrtou olympijskou medaili. Kromě stříbra ze singlkajaku z Ria vlastní ještě dva bronzy z kategorie K4 (Londýn 2012, Rio 2016) a nyní i bronz z kategorie K2.

Vítězslav Veselý - oštěp

Jeden z nejlepších závodů své bohaté kariéry zažil nejstarší účastník mužského finále oštěpu Vítězslav Veselý. Osmatřicetiletý závodník sice doma jeden bronz z olympiády má, ten si však nemohl užít, neboť mu byl zaslán dodatečně. Nyní si vše vynahradil. Sám o závodu mluvil jako vůbec o tom nejkrásnějším, který kdy zažil. Není se co divit. Jeho pokus 85,44 ze třetí série byl nejdelším hodem od sezony 2015. Lépe to načasovat nešlo.