Křetínský plánuje koupi celého West Hamu. Naznačuje to smlouva


Před pár týdny se ještě spekulovalo, zda-li Daniel Křetínský koupí podíl v anglickém West Hamu. Nyní už otázka stojí jinak. Koupí Daniel Křetínský celý West Ham ? Minimálně klauzule v jeho smlouvě to dle britských médií naznačuje.

22Bet nabízí vstupní bonus 100 % !

Část nyní a část později ?

Jsou tomu již necelé tři týdny, co český podnikatel a miliardář Daniel Křetínský koupil podíl ve West Hamu. Tým, ve kterém nyní působí Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král se tak rozrostl o dalšího Čecha. Křetínský si z vlastnického koláče ukousl 27% podíl, cena byla prý něco kolem 200 milionů liber. Ani to však nemusí být konečná suma. A dost možná ani nebude.

Ačkoli chvilku po vstupu do klubu Křetínský prohlásil, že neplánuje ve West Hamu příliš utrácet, pro něj samotného to nejspíše neplatí. Anglická média přišla s tím, že cena za odkup celého klubu je pevně stanovena a zanesena do obchodního rejstříku. Nezmění se ani v případě, že by Kladiváři postoupili do Ligy mistrů a hodnota celku vzrostla. Na druhou stranu se nezmění ani v případě, kdyby se West Hamu přestalo dařit a klub by ztrácel na hodnotě.

david Sullivan a David Gold

Zdroj: football.london

Proč koupi odkládat ?

Někteří se možná ptají, proč tedy Křetínský s koupí zatím čeká ? Důvod je jednoduchý. Pokud by došlo k prodeji většinového podílu do března 2023, současní většinoví majitelé David Sullivan a David Gold by museli 20 % z celkové částky poslat městu skrze společnosti, které ovládají londýnský Olympijský stadion. Právě v něm totiž hrají Kladiváři své domácí zápasy a mají zde dlouhodobý pronájem. Navíc 20 % z celkové hodnoty klubu, jenž nyní činí zhruba 700 milionů liber, rozhodně není zanedbatelná částka. Pokud se tedy někdy stane Daniel Křetínský majoritním vlastníkem klubu, s největší pravděpodobností to nebude právě před zmiňovaným březnem 2023.

Sportaza nabízí vstupní bonus 100 % !