Famózní Ester Ledecká vybojovala třetí olympijské zlato!

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Famózní Ester Ledecká vybojovala třetí olympijské zlato!


Česká obojživelnice Ester Ledecká vybojovala první českou medaili na zimních hrách v Pekingu, a hned zlatou! Suverénním způsobem potvrdila roli největší favoritky v paralelním obřím slalomu na snowboardu a po vítězné kvalifikaci ovládla všechny duely vyřazovací fáze a dojela si pro své třetí olympijské zlato.

Suverénní v kvalifikaci, suverénní ve vyřazovací fázi

Přestože v této zimě startovala Ledecká na prkně teprve potřetí, počínala si od začátku nejlépe ze všech. Obě své kvalifikační jízdy vyhrála a druhé v pořadí Němce Hofmeister nadělila přes dvě a půl vteřiny! Již v kvalifikaci tak potvrdila, že jde o jednu z největších českých medailových nadějí. Díky výhře v kvalifikaci bylo jasné, že až do případného finále bude mít výhodu výběru trati. Druhá Češka na startu Zuzana Maděrová skončila v kvalifikaci 23. a mezi šestnáctku postupujících se nedostala.

Ester Ledecká během olympijského závodu

Zdroj: zahranicni.hn.cz

Ve vyřazovacích jízdách, které začaly v 7:30 SEČ, si Ester vybrala červenou dráhu, a jak bývá jejím zvykem, zůstala jí věrná až do finále. A vyplatilo se.

Osmifinále začala proti Italce Nadyi Ochner. Italka od začátku riskovala a brzo po startu upadla. Ester tedy jela sólojízdu až do cíle. Stejně jako Italka si nakonec počínaly i ostatní soupeřky, které se české závodnici postavily.

Ve čtvrtfinále byla vyzyvatelkou české jedničky Polka Aleksandra Krol. Ledecké se v jedné z horních bran kousla hrana snowboardu, ale nenechala se rozhodit a vrátila se zpět do tempa, díky čemuž udržela soupeřku za zády. Ta musela jít v závěru jízdy do rizika a závod nedokončila.

V semifinále na Ester čekalo jedno z velkých překvapení závodu Nizozemka Michelle Dekker. Ta v osmifinále vyřadila jednu z adeptek na medaili Sofii Nadyršin. Ester však podobné překvapení nedopustila a od začátku v duelu jasně dominovala. Mladá Holanďanka zkusila zariskovat a ani ona svou jízdu nakonec nedokončila.

Finálový závod proti Rakušance Daniele Ulbing se nesl ve stejném duchu. Česká závodnice šla brzy po startu do vedení a Ulbing jela na hranici možností, což vyústilo v chybu a její předčasný konec. Šestadvacetiletá Ester Ledecká tedy všechny své soupěřky doslova převálcovala a zaslouženě si dojela pro olympijské zlato!

Vstupní bonus u 22Bet

Rychle přeskočit na lyže

Po vítězném závodě si však Ester příliš neodpočne. Kvůli náročnému programu musí okamžitě přepnout zase zpět do lyžařského módu a plně se koncentrovat na lyže, neboť již v pátek ji čeká Super-G, ve kterém bude obhajovat překvapivé olympijské zlato z Pchjongčchangu. Držíme palce!