Roger Federer

Roger Federer je stále hrající švýcarská tenisová legenda, jenž má na svém kontě více než stovku vyhraných turnajů ATP, přes třista týdnů strávených v mužském tenisovém žebříčku jako číslo 1 a také nespočet rekordů. Švýcar je také držitelem zlaté olympijské medaile, kterou získal ve čtyřhře v Pekingu 2008. V profesionálním tenisovém kolotoči se Federer pohybuje již od léta 1998, tedy již téměř čtvrt století. 

            Roger Federer

  • Stát: Švýcarsko
  • Datum narození: 8. srpna 1981
  • Oficiální web: www.rogerfederer.com
  • Nejvyšší umístění: 1. (2. února 2004) – celkem 310 týdnů
  • Počet titulů (k 16.8. 2022): 103 (20 grandslamů) *
  • Poměr zápasů (k 16.8. 2022): 1251:275 *
  • Přezdívka: Fedex

     * statistiky uvádíme na základě stránek anglické verze wikipedie

Roman Mráz

Roman Mráz

Roger Federer

Roger Federer je stále hrající švýcarská tenisová legenda, jenž má na svém kontě více než stovku vyhraných turnajů ATP, přes třista týdnů strávených v mužském tenisovém žebříčku jako číslo 1 a také nespočet rekordů. Švýcar je také držitelem zlaté olympijské medaile, kterou získal ve čtyřhře v Pekingu 2008. V profesionálním tenisovém kolotoči se Federer pohybuje již od léta 1998, tedy již téměř čtvrt století. 

            Roger Federer

  • Stát: Švýcarsko
  • Datum narození: 8. srpna 1981
  • Oficiální web: www.rogerfederer.com
  • Nejvyšší umístění: 1. (2. února 2004) – celkem 310 týdnů
  • Počet titulů (k 16.8. 2022): 103 (20 grandslamů) *
  • Poměr zápasů (k 16.8. 2022): 1251:275 *
  • Přezdívka: Fedex

     * statistiky uvádíme na základě stránek anglické verze wikipedie


Juniorská kariéra

Již od mládí se Roger věnoval mnoha sportům, zejména pak fotbalu, badmintonu a basketbalu. Jak sám říká: „Můj zájem o sport se vždycky velmi zvýšil, když byl součástí hry míč.“ Nakonec však u Švýcara ve 12 letech zvítězil, jak už dnes víme, jiný míčový sport a tím byl tenis.

Tenis se mi líbil ze všech sportů nejvíc. Bylo to vždy vzrušující, když vítězství nebo prohra byly pokaždé v mých rukách.

Počátky jeho tenisové vášně se datují do roku 1985, kdy byly Rogerovi pouhé čtyři roky a viděl v televizi wimbledonské finále, ve kterém tehdy triumfoval Boris Becker. Netrvalo dlouho a Federer se sám chopil v šesti letech tenisové rakety. Trénoval několikrát týdně v rodné Basileji s pozdějším švýcarským profesionálem Marcem Chiudinellim. Netrvalo dlouho a stal se také nejlepším tenistou své věkové kategorie.

Od desátého roku si mladého Fedexe vzal pod svá křídla soukromý trenér českého původu Adolf Kacovský, který v něm velmi brzo rozpoznal velký talent.

Oddíl i já jsme si rychle uvědomili jeho obrovský talent. Začali jsme mu dávat soukromé hodiny zčásti hrazené klubem. Roger byl velmi učenlivý. Když jste mu chtěli něco nového předvést, byl schopen to zahrát po třech nebo čtyřech opakováních, zatímco ostatní žáci ze skupiny potřebovali na zvládnutí týden.“

Roger Federer

                                                                  Roger Federer v juniorských letech                                       zdroj: tenniscircus.com

Své tenisové nadání předvedl Roger již v roce 1993, když vyhrál mistrovství Švýcarska mladšího žactva (do 12 let).

První juniorský turnaj ITF odehrál švýcarský tenista v červenci 1996 ve švýcarském Davosu a prohrál až ve třetím kole s australským juniorem Nathanem Healeym. O pár měsíců se střetl s jiným Australanem, kterým nebyl nikdo jiný, než jeho budoucí velký rival, Lleyton Hewitt. Jejich první střetnutí jakoby předpovědělo i jejich pozdější vzájemné zápasy, když se z vítězství radoval mladý Federer.

Na švýcarském národním šampionátu v roce 1996 ovládl Roger letní i zimní turnaj a potvrdil tak velká očekávání. Stejný úspěch zopakoval i o rok později, tentokrát již v kategorii do 18 let.

Největších úspěchů na juniorském poli pak dosáhl Švýcar v roce 1998, kdy vyhrál wimbledonskou juniorku i další tři turnaje a zároveň se stal světovou jedničkou mezi mladými tenisty. Zároveň to byla jeho poslední sezóna mezi juniory.

Od roku 1998 profesionálem

Švýcarský tenista premiérově nakouknul do mužského profesionálního tenisu v létě 1998, kdy se díky výhře na wimbledonské juniorce v necelých 17 letech zúčastnil antukového turnaje v domácím Gstaadu. Turnaj pro něj však skončil hned v 1. kole po prohře s Argentincem Kerem. V tété sezóně absolvoval ještě další tři turnaje ATP.

Federer Gstaad 1998

                                                             Debut na okruhu ATP si Federer odbyl v roce 1998 ve Gstaadu              zdroj: atptour.com

První kompletní sezónu ATP odehrál mladý Švýcar v následujícím roce. Na French Open si poprvé vyzkoušel mužský grandslam a nejlepšího výsledku dosáhl na halovém turnaji ve Vídni, kde došel až do semifinále. Na podzim 1999 také Federer poprvé nakouknul do první stovky žebříčku ATP.

První finále série ATP si Roger zahrál v únoru 2000 v Marseille, ve kterém podlehl krajanovi Marcu Rossetovi 1:2 na sety. Premiérový titul mezi muži si švýcarský tenista připsal následující sezónu na halovém turnaji v Miláně.

V roce 2001 také poprvé okusil čtvrtfinále grandslamu, konkrétně se dostal mezi nejlepších osm na pařížském Roland Garros. V následující sezóně 2002 pokračoval ve zlepšených výkonech, získal tři tituly a rok zakončil poprvé ve světové desítce - na 6. příčce.

Éra „Fedexe“

Od roku 2003 začal Roger v mužském tenisu již pomalu ale jistě dominovat. Získal svůj první grandslam ve Wimbledonu, uspěl také na Turnaji mistrů a aby toho nebylo málo, připsal si dalších sedm turnajových vavřínů.

Sezóna 2004 se nesla v ještě lepších číslech, když Federer ovládl celkově tři grandslamy a ročník zakončil premiérově jako světová jednička, kterou se stal poprvé 2. února 2004. Jeden z mála neúspěchů přišel na olympiádě v Sydney, kde byl Švýcar horkým favoritem, ale stopku mu vystavil již v 2. kole český borec Tomáš Berdych.

Ve Wimbledonu 2003 triumfoval Federer

                                                             První grandslamový zářez si Federer připsal ve Wimbledonu 2003        zdroj: tennisworldusa.org

Také následující tři ročníky byly, dá se říct, v kompletní režii Rogera Federera. Rok 2005 mu přinesl grandslamový úspěch z Wimbledonu a US Open, z prestižní série Masters pak ovládl hned čtyři turnaje

Jestli můžeme mluvit o nejlepším roce Rogera, co se výsledků týče, pak to byl bezesporu rok 2006. Posuďte sami: tři grandslamové úspěchy z Australian Open, Wimbledonu a US Open, 17 turnajových finále, ze kterých si odnesl 12 triumfů, z nichž další čtyři byly ze série Masters. Jen na turnaji v Cincinnati se v sezóně 2006 nedostal do finále, když ho ve 2. kole porazil Andy Murray. Potřetí za sebou ovládl také vyvrcholení tenisové sezóny - Turnaj mistrů.

Po dalším veleúspěšném roce 2007, kdy Federer získal další tři grandslamové tituly o něm legenda bílého sportu Rod Laver prohlásil:

„Jedna věc je jistá: Je nejlepším hráčem své doby a jedním z nejobdivuhodnějších šampiónů na světě. To je něco, z čeho se lze určitě radovat.“

Nastupující generace a prokletá Paříž

Také po těchto veleúspěšných letech byl Federer nadále hladový po úspěších a vyhrál ještě několik grandslamů a mnoho turnajů Masters, nicméně faktem je, že v mužském tenise vyrostla mezitím nová generace v čele s Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem. Na výsluní se dral i Brit Andy Murray a Švýcar měl s těmito borci na konci prvního desetiletí najednou nezvykle hodně práce.

Hvězdné trio pohromadě. Zleva Djokovič, Nadal a Federer

                                                             Hvězdné trio pohromadě. Zleva Djokovič, Nadal a Federer                      zdroj: sports.ndtv.com

Hlavně s mladým Rafou Nadalem se mu nedařilo a to především na antuce, na které ho talentovaný španělský mladík několikrát vyučil. Zejména tři finálové prohry za sebou na antukovém grandslamu v Paříži musely být pro Federera znepokojivé. Na to nebyl doposud zvyklý.

V roce 2008 uhrál ve finále French Open proti Nadalovi pouhé čtyři gamy, navíc ve výsledku zazpíval také kanár. S Nadalem prohrál také pětisetovou bitvu ve finále Wimbledonu. Chuť si částečně spravil úspěchem na US Open. Celkově ale nebyl rok 2008 již tak úspěšný jako přecházející ročníky, ale Federer se mohl alespoň pochlubit zlatou olympijskou medailí z Pekingu, kterou vybojoval po boku Stanislase Wawrinky.

Až do roku 2009 tak chyběl Rogerovi v grandslamové sbírce právě titul z Paříže. V konkurenci Nadala to navíc s jeho šancemi na titul z Roland Garros vypadalo všelijak. V této chvíli však Federerovi pomohl jako zázrakem švédský tenista Robin Söderling, který ve čtvrfinále French Open 2009 překvapivě odklidil Nadala z cesty a cesta k vysněnému titulu a kariérnímu grandslamu byla najednou volná! Ve finále nedal Federer šanci právě švédskému tenistovi a zkompletoval tak jako šestý hráč historie kariérní grandslam. Následně si připsal i titul z oblíbeného travnatého Wimbledonu a sezónu zakončil po roční pauza opět na prvním místě.

V roce 2010 ještě uspěl Roger na první grandslamu sezónu v Austrálii, kde nedal šanci Murraymu a tím také skončilo jeho nejúspěšnější období. 

Sestřih ze stovky Federerových titulů:

Ústup ze slávy

Od nového desetiletí se na výsledcích Federera již začal projevovat, kromě kvalitní nové generace, také pokročilejší věk. Vždyť v roce 2011 oslavil již své 30. narozeniny a to je číslo, po kterém již většina tenistů končí svou kariéru. Roger však ještě neměl v plánu končit.

Po třicítce se dokázal ještě osmkrát probojovat do grandslamového finále, z nichž si připsal po dvou titulech na Australian Open (2017, 2018) a ve Wimbledonu (2012 a 2017). Naposledy se zatím představil ve finále grandslamu v roce 2019, tehdy podlehl ve Wimbledonu po strhující pětisetové bitvě Novaku Djokovičovi. Ale to zbývalo Federerovi doslova už jen pár dní do 38. narozenin! V tenisovém světě něco dosud nevídaného.

Poslední rok však švýcarskou legendu trápí problémy se zraněným kolenem a návrat na kurty je zatím stále v nedohlednu. Věřme však, že se tenisoví fanoušci ještě dočkají comebacku Federera na tenisové kurty alespoň na jednu sezónu, či pár turnajů a Švýcar se bude moci rozloučit se svou famózní kariérou přímo na kurtu.

Největší úspěchy

Za největší kariérní úspěchy Rogera Federera lze považovat především vyhrané Grand Slamy, Turnaje mistrů, zlatou a stříbrnou olympijskou medaili, vítězství v Davis Cupu a 310 týdnů na pozici světové jedničky!

Grand Slamů se mu k dnešnímu dni (16. srpna 2022) podařilo vybojovat rovných 20 (z 31 finálových utkání). Turnaj mistrů ovládl celkem 6x!

Stříbro z dvouhry vybojoval na OH v Londýně 2012, když ve finále ve slavném All England Clubu podlehl domácímu Andymu Murraymu. Společně se svým krajanem Wawrinkou vybojoval zlatou ve čtyřhře na OH v Pekingu 2008. Spolu také v roce 2014 ovládli týmovou soutěž Davis Cup.

Kariérní výsledky na Grand Slamech

                                                       
   Turnaj / sezóna  98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22  
   Australian Open A Q1 3R 3R 4R 4R W SF W W SF F W SF SF SF SF 3R SF W W 4R SF A A  
   French Open A 1R 4R QF 1R 1R 3R SF F F F W QF F SF QF 4R QF A A A SF A 4R A  
   Wimbledon A 1R 1R QF 1R W W W W W F W QF QF W 2R F F SF W QF F NH QF A  
   US Open A Q2 3R 4R 4R 4R W W W W W F SF SF QF 4R SF F A QF 4R QF A A A  
                                                       

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Kariérní výsledky na Turnaji mistrů

                                                 
   Sezóna 98-01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22  
   Turnaj mistrů DNQ SF W W F W W ZS SF W W F SF F F A SF SF SF A DNQ    
                                                 

Legenda: A – neúčast, DNQ – nekvalifikoval se, ZS – základní skupina, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Rekordy

Vzhledem k opravdu velkému množství rekordů, které Roger Federer v současné době vlastní, uvádíme jen jejich výběr (aktuální k 16. srpnu 2022):

  • 8 titulů ve Wimbledonu
  • 5 titulů v otevřené éře US Open bez přerušení (2004–2008); překonání rekordu Lendlových a McEnroeových tří trofejí v řadě
  • výhrou ve finále US Open 2004 se stal prvním mužem otevřené éry, jemuž se podařilo zvítězit ve všech prvních 4 finálových duelech Grand Slamu
  • ziskem titulu na Australian Open 2017 se stal jediným mužem historie, jenž vyhrál tři různé Grand Slamy alespoň pětkrát
  • vítěz 12 ze 14 úvodních finále Grand Slamu v kariéře představuje nejlepší mužský výkon v historii
  • jediný muž, který na třech různých Grand Slamech vyhrál alespoň jeden finálový set „kanárem“ – poměrem 6–0
  • držitel rekordních 65 účastí na Grand Slamu bez přerušení (Australian Open 2000 – Australian Open 2016)
  • jediný muž, který dosáhl 40zápasové neporazitelnosti na dvou různých Grand Slamech, ve Wimbledonu 2003–2008 a na US Open 2004–2009
  • nejvíce 325 vítězných utkání dvouhry na Grand Slamu (po US Open 2017), čímž mezi muži překonal 233 výher Jimmyho Connorse a v absolutním počtu 316 výher Sereny Williamsové
  • držitel rekordního počtu 6 titulů na ATP World Tour Finals (2003–2004, 2006–2007, 2010–2011)
  • nejstarší vítěz i finalista dvouhry série Masters v 36 letech a 2 měsících věku na Shanghai Masters 2017
  • jediný hráč otevřené éry, který vyhrál nejméně deset titulů na antuce, trávě, tvrdém povrchu v hale i tvrdém povrchu venku
Federer triumfuje na Turnaji mistrů 2011

                                                                     Turnaj mistrů vyhrál Federer v rekordních šesti ročnících                      zdroj: atptour.com

Osobní život

Roger Federer se narodil v Basileji švýcarskému otci Robertovi a jihoafrické matce Lynette, jejíž předci pocházeli z Holandska a Francie. Jeho rodiče pracovali ve farmaceutické firmě, kde se také seznámili. Díky matce má Roger kromě švýcarského občanství i jihoafrické. Populární tenista má také o dva roky starší sestru Dianu, která pracuje jako zdravotní asistentka.

Kromě toho, že je Roger Federer vynikajícím tenistou, neztratil by se zřejmě ani na lingvistickém poli. Ovládá totiž několik světových jazyků a plynně se domluví například švýcarskou němčinou, angličtinou, nebo francoužštinou. Jeho rodným jazykem je nicméně němčina.

Jak jste se mohli dočíst na začátku článku, Roger se úspěšně věnoval již od mládí nejrůznějším sportovním disciplínám a láska ke sportu mu vydržela dodnes. Je mimochodem vášnivým fanouškem kriketu a dvakrát dokonce poměřil síly s jedním z nejlepších kriketistů Sačinem Tendulkarem z Indie. Ve fotbale je pro změnu velkým fandou švýcarského klubu FC Basilej a také samozřejmě drží palce národnímu fotbalovému týmu.

Švýcarský tenista se již dlouhá léta věnuje také charitativním akcím. Například v roce 2005 vydražil svou raketu, se kterou odehrál vítězné finále na US Open a výtěžek věnoval obětem ničivého hurikánu Katrina. Sám dokonce několik humanitárních akcí zorganizoval, např. exhibici před turnajem v Indian Wells na pomoc postiženým lidem po zemětřesení a tsunami v Indickém oceánu.

Rodina

Partnerkou Rogera Federera je od roku 2000 bývalá tenistka narozená v Československu Mirka Vavrincová, se kterou se několikásobný grandslamový vítěz potkal na letní olympiádě v Sydney. Mirka se v tu dobu ještě věnovala dráze profesionální tenistky, ale o dva roky později musela kvůli zranění nohy, kariéru ukončit. I tak stihl Roger s Mirkou odehrát společně Hopman Cup v roce 2002. Na svatbu populárního páru pak došlo v roce 2009 v riehenské Wenkenhofově vile u Basileje v kruhu rodinném.

Federer s rodinou

                                                    Roger s manželkou Mirkou a dcerami Myla Rosou a Charlene Rivou.               zdroj: pinterest.com

V čase svatby už Roger s Mirkou několik měsíců věděli, že zanedlouho přivítají nového člena rodiny. Nakonec se ukázalo, že to nebude jen jeden potomek, ale rovnou dvojčata-dcery, které pár pojmenoval Myla Rose a Charlene Riva. O pět let později je doplnili kluci a také dvojčata Leo a Lenny.

Knihy

Ačkoliv je Federer stále aktivním hráčem, tak se jeho pozoruhodný a veleúspěšný tenisový život stal námětem již pro několik spisovatelů. Mezi mnohými můžeme jmenovat například Roger Federer: Životopis od René Stauferra, Biografii tenisového génia od Marka Hodgkinsona, nebo knihu od Sebastiana Festa Federer vs. Nadal: Život a kariéra dvou tenisových legend, ve které spisovatel poutavě popisuje rivalitu mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem.

Pozadu nezůstali ani čeští spisovatelé. Například fotbalový komentátor a autor nejrůznějších sportovních dokumentů David Kozohorský přispěl svou troškou do mlýna knihou Roger Federer: tenisový král. Kniha pojmenovaná Živý mýtus Roger Federer je pro změnu od Milana Hanuše.

Roger Federer na sociálních sítích

Merch Rogera Federera

Jste fanoušky švýcarské tenisové legendy a ptáte se, kde zakoupit oblečení, či suvenýry spojené se jménem Rogera Federa? Pak vězte, že na těchto stránkách si lze vybrat zboží podle vašeho gusta. Ve fanshopu jsou k prodeji například čepice s populárním logem RF v mnoha barevných kombinacích, rakety Wilson, nebo sportovní tašky s Federerovým podpisem.

Můžete také podpořit Nadaci Rogera Federera prostřednictvím nákupu kalendáře, či trička přímo zde.

 

Nenechte si ujít profily dalších tenistů:
         
 

Rafael Nadal

Novak Djoković

Petra Kvitová

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.rogerfederer.com/
  2. https://www.atptour.com/en/players/roger-federer/f324/overview
  3. https://www.tenisovysvet.cz/player/detail/19--roger-federer
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Roger_Federer
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Federer