Wimbledon bez Federera? Podle jeho kouče je to skoro jisté

Roman Mráz

Roman Mráz

Wimbledon bez Federera? Podle jeho kouče je to skoro jisté


Podle Federerova kouče Severina Lüthiho to vypadá, že se letošní ročník travnatého grandslamu ve Wimbledonu bude muset obejít bez švýcarské legendy. Federer se zatím stále zotavuje z loňské operace pravého kolene a zdá se, že léčba nepokračuje tak rychle, aby se Federer stihl na Wimbledon připravit. Ten se letos bude konat od 27. června do 10. července.

Třikrát operované koleno ho zatím do hry nepustí

Naposledy se Roger Federer ukázal fanouškům loni v létě právě na wimbledonských kurtech, kde došel do čvrtfinále, ve kterém podlehl Hubertu Hurkazcovi z Polska. Poté podstoupil na doporučení lékařů operaci pravého kolene.

Za poslední dva roky musel s kolenem na operaci už třikrát. Podle švýcarského tenisty byly chirurgické zákroky nutností, aby zůstal zdravý a mohl v budoucnu normálně chodit.

Už před měsícem se držitel dvaceti grandslamových trofejí vyjádřil, že trénuje na maximum toho, co mu lékaři dovolí a že by se na kurty rád vrátil co nejdříve. Zároveň ale také dodal, že lepší představu o návratu bude mít přibližně za měsíc.

"Mám pocit, že v dubnu bychom měli mnohem lépe vědět, jak na tom mé tělo je. Nicméně motivaci stoprocentně stále mám."

"Makám tak tvrdě, jak je mi dovoleno. Rád bych toho dělal víc, ale lékaři a všichni ostatní mě trochu drží zpátky."

Zatím poslední zápas Federera je loňské wimbledonské čtvrtftinále:

Lüthi s Wimbledonem nepočítá

Před několika dny se k Federerově zdravotnímu stavu vyjádřil také jeho trenér Severin Lüthi. A podle jeho názoru by tenisoví příznivci spíše neměli počítat s účastí Federera na letošním Wimbledonu.

"Nepočítám s tím, že by Wimbledon hrál. Neříkám, že je to nemožné, ale nedokážu si to představit. Pořád je ve fázi rehabilitace. Musí zapracovat nejen na kolenu, ale i na svalech. Celé tělo potřebuje posílit. Jde o celkovou kondici."

Pokud se švýcarský tenista opravdu nestihne dát do kupy, bude to poprvé v jeho kariéře, kdy vynechá jeho nejoblíbenější grandslam. Grandslam na kterém byl dvanáctkrát ve finále, ze kterých si odnesl hned osm triumfů.

Poprvé se v Londýně ukázal v roce 1999 a tehdy mu vystavil stopku v 1. kole český tenista Jiří Novák. Od té doby startoval na grandslamové trávě každý rok. S výjimkou ročníku 2020, jenž byl zrušen z důvodu koronaviru.