MS v hokeji do 18 let

Letošní edici MS v ledním hokeji do 18 let přivítá Švýcarsko, konkrétně města Basilej a Porrentruy. Šampionátu se zúčastní celkem deset reprezentačních výběrů a turnaj proběhne v termínu 20. - 30. 4. Loňské prvenství obhajuje výběr Švédska. Český výběr, který na předchozím MS U18 skončil na 4. místě, odehraje všechna utkání skupiny A v Porrentruy. Přímé přenosy zápasů českých hokejistů bude vysílat Česká televize.

  • Datum a místo konání: 20. - 30. dubna, Basilej a Porrentruy 
  • Účastníci: Kanada , USA , Česko , Německo , Švédsko , Finsko , Švýcarsko , Lotyšsko , Slovensko , Norsko
  • Největší favorité: USA, Kanada, Švédsko
  • Sázkové příležitosti: ke každému zápasu bude velké množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na zápasy MS U18 si můžete vsadit u našich partnerských sázkových kanceláří

Roman Mráz

Roman Mráz

MS v hokeji do 18 let

Letošní edici MS v ledním hokeji do 18 let přivítá Švýcarsko, konkrétně města Basilej a Porrentruy. Šampionátu se zúčastní celkem deset reprezentačních výběrů a turnaj proběhne v termínu 20. - 30. 4. Loňské prvenství obhajuje výběr Švédska. Český výběr, který na předchozím MS U18 skončil na 4. místě, odehraje všechna utkání skupiny A v Porrentruy. Přímé přenosy zápasů českých hokejistů bude vysílat Česká televize.

  • Datum a místo konání: 20. - 30. dubna, Basilej a Porrentruy 
  • Účastníci: Kanada , USA , Česko , Německo , Švédsko , Finsko , Švýcarsko , Lotyšsko , Slovensko , Norsko
  • Největší favorité: USA, Kanada, Švédsko
  • Sázkové příležitosti: ke každému zápasu bude velké množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na zápasy MS U18 si můžete vsadit u našich partnerských sázkových kanceláří


MS v hokeji do 18 let 2023

Světový šampionát v ledním hokeji do 18 let je od roku 1999 každoročně pořádán hokejovou federací IIHF místo dřívějšího Mistrovství evropy juniorů. V posledních letech se turnaje pravidelně účastní deset nejlepších mládežnických výběrů, které jsou rozděleny do dvou skupin po pěti. Loni musel bý počet účastníků MS na poslední chvíli změněn (pouze 8 celků) z důvodu vyloučení reprezentací Ruska a Běloruska.

Ve skupinách odehrají všechny týmy čtyři zápasy systémem každý s každým a do vyřazovacích bojů následně postoupí výběry na 1. - 4. místě. Reprezentace, které skončí na posledních místech svých skupin, se proti sobě utkají v baráži o setrvání ve světové divizi MS. Baráž je hraná na dva vítězné zápasy a poražený tým sestupuje do divize I., ze které pro změnu postupuje do hlavní divize nejlepší celek.

Vyřazovací boje se budou od čtvrtfinále až do finálového zápasu hrát tradičně na jeden vítězný zápas. V případě nerozhodného stavu se hraje prodloužení, případně o vítězi rozhodnou samostatné nájezdy.

Program MS hokejistů do 18 let

           
    Skupina A (Porrentruy)          Skupina B (Basilej)  
   20. 4. 14:30   Kanada – Švédsko  20. 4. 16:00   USA – Lotyšsko  
              18:30   Česko – Slovensko              20:00   Finsko – Švýcarsko  
   21. 4.  14:30   Kanada – Německo  21. 4.  16:00   Lotyšsko – Finsko  
              18:30   Slovensko – Švédsko              20:00   Norsko – Švýcarsko  
   22. 4. 17:00   Německo – Česko  22. 4. 19:00   USA – Norsko  
   23. 4. 13:00   Slovensko – Kanada  23. 4. 15:00   Švýcarsko – Lotyšsko  
              17:00   Švédsko – Česko             19:00   Finsko – USA  
   24. 4. 18:30   Německo – Slovensko  24. 4. 20:00   Lotyšsko – Norsko  
   25. 4. 14:30   Švédsko – Německo  25. 4. 16:00   USA – Švýcarsko  
              18:30   Česko – Kanada            20:00   Norsko – Finsko  
           
  PLAY-OFF  
  Čtvrtfinále (Basilej)  
   27. 4., 12:30   
  15:00   
  17:30  
  20:00  
  O udržení (Porrentruy)  
  27. 4., 11:00  
  29. 4., 11:00  
  30. 4., 11:00  
  Semifinále (Basilej)  
  29. 4., 15:00  
   19:00  
  O 3. místo (Basilej)  
  30. 4., 15:00  
  FINÁLE (Basilej)  
  30. 4., 19:00  
     

Medailové umístění na posledních juniorských šampionátech:

  • 2022: 1. Švédsko , 2. USA , 3. Finsko
  • 2021: 1. Kanada , 2. Rusko , 3. Švédsko
  • 2020: Turnaj zrušen kvůli pandemii
  • 2019: 1. Švédsko , 2. Rusko , 3. USA
  • 2018: 1. Finsko , 2. USA , 3. Švédsko

Dějiště šampionátu

Porrentruy, Raiffeisen Arena

První z arén určených pro MS U18, kterou si v krátkosti představíme a ve které sehrají čeští junioři všechna skupinová klání, se nachází ve městě Porrentruy a nese název Raiffeisen arena. Tuto obec bychom našli jen pár kilometrů od hranic s Francií. Arena byla postavena v roce 1973 a je domovským stánkem hokejistů HC Ajoie. Kapacita tohoto stadionu činí 5 000 míst. Na podzim roku 2019 začala rozsáhlá renovace areny v celkové hodnotě 27,8 mil. CH. a dokončena byla o pouhý rok později v listopadu 2020.

Basilej, St. Jakobshalle

Víceúčelový stadion ležící na okraji Basileje v Münchensteinu, byl otevřen veřejnosti 26. září 1976. Pro hokejové účely se do hlavní areny vměstná 9 000 diváků. Kromě toho nabízí komplex ještě další dvě menší ledové plochy. V roce 1998 se zde konalo MS v hokeji a o osm let později také ME v házené. Pravidelně se v této přes čtyřicet let staré hale koná podzimní tenisový turnaj Swiss Open. V basilejské St. Jakbshalle se dále pořádají mimo sportovní události také mnohé kulturní akce, jako například koncerty, či výstavy.

St Jakobshalle Basel hockey

zdroj: bazonline.ch                                        V basilejské St. Jakobshalle se rozhodne o medailistech MS U18

Nominace českého výběru

Česká reprezentační osmnáctka odehraje kompletní program skupiny A v Porrentruy, kde se postupně střetne s výběry Slovenska, Německa, Švédska a Kanady. Trenér Jakub Petr na šampionát ve Švýcarsku nominoval 3 brankáře, 7 obránců a 13 útočníků. Drtivá většina borců (16) hraje v domácích soutěžích, následují tři hráči ze zámoří, dva hokejisté nastupují ve Finsku a po jednom hráči je zastoupena švédská a švýcarská hokejová soutěž.

V rámci přípravy před MS absolvovali v polovině dubna čeští junioři dva přípravné souboje. První zápas odehrál český výběr 15. dubna proti Lotyšsku a vyhrál v poměru 4:2, naopak proti loňským stříbrným medailistům z USA neměl o dva dny později šanci a podlehl jasně 2:9

  • Brankáři: Jan Kavan (Kometa Brno), Adam Dybal (Karlovy Vary), Michael Hrabal (Omaha, USHL).
  • Obránci: Jakub Dvořák (Liberec), Matteo Kočí (Karlovy Vary), Martin Matějíček (Jihlava), Josef Eichler, Adam Jiříček, Jan Skok (všichni Plzeň), Vojtěch Vochvest (Mladá Boleslav).
  • Útočníci:  Eduard Šalé (Kometa Brno), Matyáš Adámek, Adam Csabi (oba Karlovy Vary), Jan Kučera (Plzeň), Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Andrej Fábry (Sparta Praha), Miroslav Holinka (Třinec), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko), Dominik Petr (Lukko Rauma, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Pavel Šimek (Saint John, QMJHL), Adam Židlický (Missisauga, OHL).

 

  • Realizační tým:  Manažer: Václav Nedorost
                                Hlavní trenér: Jakub Petr
                                Asistenti trenéra: Radim Skuhrovec a Darek Stránský
                                Video trenér: Benjamin Sequens
                                Trenér brankářů: Václav Pipek
                                Lékař: Jan Jandejsek
                                Fyzioterapeut: Robert Charvát
                                Kustodi: Martin Pečinka a Jakub Vais
hokej reprezentace do 18 let česko  mistrovství světa

zdroj: ceskyhokej.cz

Oficiální kanály MS v hokeji do 18 let

Výsledky, tabulky, aktuální stavy z jednotlivých zápasů, zajímavé momentky a videa, či důležité informace týkající se šampionátu. To vše a ještě mnohem více na vás čeká na níže uvedených oficiálních stránkách i sociálních sítích IIHF.

Přímé přenosy z MS v hokeji do 18 let

Letošní juniorské MS do 18 let bude na rozdíl od loňského vydání vysílat Česká televize, nicméně český fanoušek ani tak neuvidí všechna utkání naší reprezentace z důvodu vysílání jiných akcí. Řešením by tak mohla být online platforma ČT sport Plus, kde se objeví live stream přenosy z šampionátu. 

Kromě televizního vysílání si hokejový fanda může vychutnat zápasy nejen české hokejové reprezentace prostřednictvím live streamů také na stránkách sázkových kanceláří. Navíc nutno dodat. že výběr sázkovek, které poskytují live streamy, je v dnešní době poměrně široký a každý si jistě vybere podle svého gusta. 

Další možností jsou live streamy na stránkách typu onhockey.tv, kde sice kvalita přenosu nemusí být na nejlepší úrovni, ale fanoušek zde může shlédnout zápas svého oblíbeného týmu zdarma.

Sázejte na MS v hokeji do 18 let s našimi sázkovými kancelářemi

Juniorský šampionát ve Švýcarsku bude jak jinak v nabídce většiny sázkových kanceláří. Na sázkaře tedy čekají rozmanité sázkové příležitosti. Ať už se bude jednat o předzápasové nabídky typu sázky na vítězství, OVER/UNDER, nebo sázky na střelce gólů. Ale vsadit si můžete i v průběhu zápasů prostřednictvím live sázek. To vše najdete u našich partnerských sázkových kanceláří.

Nenechte si ujít další hokejové příklepy:

         
 

MS v hokeji žen 2023

Start play-off NHL

Akademici Plzeň - mistři ULLH 2023

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.ceskyhokej.cz/kalendar-akci/u18-mistrovstvi-sveta-2023
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mistrovstv%C3%AD_sv%C4%9Bta_v_ledn%C3%ADm_hokeji_do_18_let_2023