Start play-off NHL

Hvězdy zámořské NHL budou mít jen pár dní na to, aby zmobilizovaly zbytky sil před rozhodujícím play-off, které začíná již 17. dubna a vyvrcholí v průběhu června. Presidents trophy pro nejlepší tým základní části vybojovali historicky rekordním zápisem 135 bodů hokejisté Bostonu Bruins a patří tak k hlavním favoritům vyřazovacích bojů. K horkým aspirantům na Stanley cup však patří i obhájci prvenství z Colorada, nebo edmontonská družina vedená nezastavitelným Connorem McDavidem. Fanoušci uvidí v akci také hned několik Čechů, v čele s Davidem Pastrňákem, Martinem Nečasem a dalšími borci.

Roman Mráz

Roman Mráz

Start play-off NHL

Hvězdy zámořské NHL budou mít jen pár dní na to, aby zmobilizovaly zbytky sil před rozhodujícím play-off, které začíná již 17. dubna a vyvrcholí v průběhu června. Presidents trophy pro nejlepší tým základní části vybojovali historicky rekordním zápisem 135 bodů hokejisté Bostonu Bruins a patří tak k hlavním favoritům vyřazovacích bojů. K horkým aspirantům na Stanley cup však patří i obhájci prvenství z Colorada, nebo edmontonská družina vedená nezastavitelným Connorem McDavidem. Fanoušci uvidí v akci také hned několik Čechů, v čele s Davidem Pastrňákem, Martinem Nečasem a dalšími borci.


Play-off NHL 2023

                             

 

   

Systém play-off

Do play-off kanadsko-americké NHL postupuje z obou konferencí celkem osm týmů. Prvních šest nejlepších doplňuje dvojice celků, které se umístí na pozicích zajišťujících tzv. divokou kartu. V praxi to letos znamená, že divokou kartu vybojovaly na východě týmy New York Islanders a Floridy Panthers. Na západě byli těmi šťastnými kluby Seattle Kraken a Winnipeg Jets. Držitelé divokých karet se utkají v 1. kole s vítězi jednotlivých divizí.

Všechny série vyřazovací části prestižní NHL se hrají na čtyři vítězná klání. Tak jako v basketbalové NBA mají lépe umístěné celky ze základní části výhodu domácího ledu v případě prvních dvou i případného sedmého zápasu. V případě, že dojde na prodloužení, se zápasy hrají v počtu pěti hráčů na obou stranách až do rozhodnutí, tzn. jestliže je po základní hrací době nerozhodný stav, utkání pokračuje jedním, nebo více prodlouženími (20 minut), dokud nepadne branka.

Vítězové prvního kola se střetnou v divizním finále, po kterém bude následovat finále konferencí. Vítězové konferencí si následně zahrají finále Stanley Cupu

Pavouk play-off

     
   ČTVRTFINÁLE  ZÁPADNÍ  KONFERENCE  
    Vegas Golden Knights (1.) – Winnipeg Jets (8.)  
   18. 4., 20. 4., 22. 4., 24. 4., 27. 4.*, 29. 4.*, 1. 5.*  
    Colorado Avalanche (3.) – Seattle Kraken (7.)  
   18. 4., 20. 4., 22. 4., 24. 4., 26. 4.*, 28. 4.*, 30. 4.*  
    Dallas Stars (4.) – Minnesota Wild (6.)  
   17. 4., 19. 4., 21. 4., 23. 4., 25. 4.*, 28. 4.*, 30. 4.*  
    Edmonton Oilers (2.) – Los Angeles Kings (5.)  
   17. 4., 19. 4., 21. 4., 23. 4., 25. 4.*, 29. 4.*, 1. 5.*  
     

 

     
   ČTVRTFINÁLE  VÝCHODNÍ  KONFERENCE  
    Boston Bruins (1.) – Florida Panthers (8.)  
   17. 4., 19. 4., 21. 4., 23. 4., 26. 4.*, 28. 4.*, 30. 4.*  
    Toronto Maple Leafs (4.) – Tampa Bay Lightning (6.)  
   18. 4., 20. 4., 22. 4., 24. 4., 27. 4.*, 29. 4.*, 1. 5.*  
    Carolina Hurricanes (2.) – New York Islanders (7.)  
    17. 4., 19. 4., 21. 4., 23. 4., 25. 4.*, 28. 4.*, 30. 4.*  
    New Jersey Devils (3.) – New York Rangers (5.)  
   18. 4., 20. 4., 22. 4., 24. 4., 27. 4.*, 29. 4.*, 1. 5.*  
     

 

Další program:

 

       
     SEMIFINÁLE  ZÁPADNÍ KONFERENCE  
   Termíny budou upřesněny  Colorado / Seattle – Dallas / Minnesota  
     Vegas / Winnipeg – Edmonton / Los Angeles  
       
     SEMIFINÁLE  VÝCHODNÍ KONFERENCE  
     Boston / Florida – Toronto / Tampa Bay  
     Carolina / Islanders – Devils / Rangers  
       
     KONFERENČNÍ FINÁLE    
   Termíny budou upřesněny    
       
       
     FINÁLE  
   Termíny budou upřesněny    
       

Pozn.: * případné další zápasy

Poslední vítězové:

  • 2022: Colorado Avalanche – Tampa Bay Lightning 4:2 na zápasy
  • 2021: Tampa Bay Lightning – Montreal Canadiens 4:1
  • 2020: Tampa Bay Lightning – Dallas Stars 4:2
  • 2019: St. Louis Blues – Boston Bruins 4:3
  • 2018: Washington Capitals – Vegeas Golden Knights 4:1

Česká stopa v play-off NHL

  • Boston Bruins: David Krejčí (Ú), Jakub Lauko (Ú), Tomáš Nosek (Ú), David Pastrňák (Ú), Pavel Zacha (Ú), Jakub Zbořil (O)
  • Carolina Hurricanes: Martin Nečas (Ú)
  • Colorado Avalanche: Pavel Francouz (B)
  • Dallas Stars: Radek Faksa (Ú)
  • Florida Panthers: Radko Gudas (O)
  • New Jersey Devils: Ondřej Palát (Ú), Vítek Vaněček (B)
  • New York Rangers: Filip Chytil (Ú)
  • Toronto Maple Leafs: David Kämpf (Ú)
  • Winnipeg Jets: David Rittich (B)

Kde sledovat play-off NHL 

Přímé přenosy z vyřazovacích bojů populární NHL bude moci sledovat hokejový fanoušek prostřednictvím kanálů Nova Sport 1 a 2. Je možné, že pár víkendových zápasů odvysílá také kanál Nova Action. Sportovní programy Novy poskytují sportovním nadšencům dlouhodobě přímé přenosy i pravidelné zpravodajství z NHL a výjimkou nebude pochopitelně ani play-off nejlepší hokejové ligy světa.

Přístup k placenému obsahu Nova Sport však nemají zdaleka všichni sportovní příznivci. Těm bychom doporučili především live streamy na webech sázkových kanceláří. U těch je sice nutné se nejprve zaregistrovat, ale poté si zde můžete vychutnávat libovolné sportovní přenosy, ať už preferujete hokej, fotbal, nebo třeba tenis. Navíc můžete spojit příjmené s užitečným a při sledování vašeho oblíbeného celku si rovnou vsadit. Vyřazovací souboje zámořské NHL rozhodně nebudou postrádat množství zajímavých kurzů! 

Vsaďte si na play-off NHL

Zámořská NHL je pod drobnohledem všech sázkových kanceláří po celou sezónu a se startem play-off se jejich pozornost logicky ještě zvýší. Pestrá nabídka sázkovek bude pro všechny příznivce kurzového sázení jistě více než zajímavá. Stačí si jen vybrat ze seznamu našich partnerských sázkových kanceláří a otevře se vám doslova moře příležitostí. 

Sázet můžete pochopitelně na různé zápasové příležitosti, jako je počet branek v utkání, vítěz dané série, nejlepší střelec play-off a podobně. My se však nyní podíváme na zoubek trojici největších favoritů vyřazovacíh bojů NHL.

Kterému týmu se tedy před začátkem play-off věří nejvíce?

 1. Boston Bruins - 135 bodů, 305:177, 65 výher - 17 porážek (včetně zápasů v prodloužení)
  • Nejproduktivnější hráč: David Pastrňák - 113 bodů (61+52)
  • Statistika brankářské jedničky: Linus Ullmark - 93, 75 %, Ø 1, 89 branek na zápas, 2 čistá konta

    vyrovnanost všech řad, dobře sladěný tým bez viditelné slabiny, zkušený trenér, nejlepší úspěšnost v oslabení

    - oba brankáři s minimem zkušeností s play-off

 Kurz Betana na triumf ve Stanley cupu: 4,00

Jak jsme nastínili již v úvodu, tak rekordní sezónu prožili bostonští medvědi v čele s Davidem Pastrňákem. Se ziskem 135 bodů v základní části NHL stanovili nový rekord ligy a tak jsou logicky kandidátem na Stanley cup číslo 1. Alfa a omega jejich úspěchu je vlastně poměrně jednoduchá. Tým je složen hned z několika hvězd, ale žádná z nich není víc, než samotný tým. I ofenzivní esa jako je Pastrňák, který si letos vytvořil kariérní maxima, nebo Brad Marchand, musí hrát pod zkušeným trenérem Montgomerym především zodpovědně dozadu. I přesto, nebo možná právě proto si Bruins dokáží v zápasech vytvářet hromadu gólových šancí, které navíc dokáží stabilně proměňovat. V řeči čísel zjistíme, že Boston má po Edmontonu druhou nejlepší ofenzivu (305 branek) a zároveň inkasoval nejméně branek ze všech celků (jen 177).

zdroj: eliteprospects.com

Navíc se Bruins mohou spolehnout na kvalitní a vzácně vyrovnanou brankářskou dvojici Ullmark - Swayman (92, 03 %) a hokejový fanda moc dobře ví, že gólman bývá základem úspěchu ve vyřazovacích bojích nejen v nejbohatší lize světa. Posledním bodem, který nutno vyzdvihnout je fakt, že kostra týmu kolem kapitána Patrice Bergerona je spolu již hezkou řádku let, plus byl tým před play-off citlivě doplněn na potřebných postech (Orlov, Bertuzzi).

Samozřejmě z historie dobře víme, že úspěch v zákl. části se ne vždy rovná úspěchu v play-off. Mohou přijít zranění, dobrá příprava soupeře atd., ale bostonští medvědi letos zkrátka vypadají pořádně hladově a svou sílu budou chtít ukázat každému, kdo o jejich úspěchu snad i pochybuje. Pokud někdo takový vůbec existuje. Možná více napoví již 1. kolo proti nebezpečným floridským Panthers.

2. Colorado Avalanche - 109 bodů, 280:226, 51 výher - 31 porážek
  • Nejproduktivnější hráč: Nathan MacKinnon - 111 bodů (42+69)
  • Statistika brankářské jedničky: Alexandar Georgiyev - 91, 86 %, Ø 2, 51 branek, 5 čistých kont

    +  ví co obnáší vítězství ve Stanley cupu, kvalitní hra dopředu i dozadu, forma z konce základní části, dobrá přesilovka

    absence kapitána Landeskoga a nejistý start Makara, minimální zkušenost gólmana Georgiyeva s play-off

 Kurz Betana na triumf ve Stanley cupu: 8,00

Obhájce z Denveru jde do vyřazovacích bojů v pozici vítěze Centrální divize se ziskem 109 bodů. Na prvenství v Západní konferenci to však letos nestačilo a Colorado se umístilo až na třetím místě za lídrem ze Seattlu (111 bodů) a Edmontonem (109 bodů). Je pravda, že celou sezónou proplouvali hokejisté Avalanche spíše nenápadně, občas i na hraně play-off a že by připomínali onu lavinu, kterou má klub v názvu, říct zrovna nemůžeme. Tým určitě hodně ovlivnila dlouhodobá absence kapitána Gabriela Landeskoga, který bude navíc chybět Coloradu i ve vyřazovací části sezóny. I bez něj to však Avalanche vepředu celkem dobře lepilo, když Nathan MacKinnon i Mikko Rantanen se dostali přes magickou 100 bodovou hranici.

Na druhou stranu se „laviny“ mohly v průběhu roku opřít o kvalitní defenzivu (226 inkasovaných branek) a rozhodně nezklamali ani gólmani, kterých se letos v brankovišti vystřídalo hned pět. Jednička týmu Rus Alexandar Georgiev odchytal přes 60 zápasů a může se pochlubit slušnou úspěšností zákroků - 91, 86% i pěti vychytanými shotouty. Dobrých čísel dosahoval navíc i záskok za Georgieva, to mluvíme především o českém brankáři Pavlu Francouzovi (16 zápasů - 91, 48%), či Švédovi Johanssonovi (3 zápasy - 93, 15%).

Celkově ale vládne u Avalanche po skončení základní části spokojenost, jak dokládají slova trenéra Bednara"Musím před klukama smeknout. V sezoně si prošli řadou těžkých momentů, žádný z nich je ale nepoložil. Do sezony jsme šli s tím, že chceme vyhrát divizi a zajistit si výhodu domácího prostředí pro play off. To se nám povedlo, takže můžeme být spokojení." Suma sumárum Avalanche tak možná nejsou na první pohled tím úplně nejžhavějším kandidátem na Stanley cup, ale velezkušený a dobře bránící celek kolem Nathana MacKinnona bude těžkým oříškem pro jakýkoliv tým a musí se s ním počítat.

 3. Edmonton Oilers - 109 bodů, 325:260, 50 výher - 32 porážek
  • Nejproduktivnější hráč: Connor McDavid - 153 bodů (64+89)
  • Statistika brankářské jedničky: Stuart Skinner - 91, 41 %, Ø 2, 73 branek na zápas, 2 čistá konta

    extrémní útočná síla v čele s McDavidem, nejlepší přesilové hry v NHL, vynikající forma z konce základní části (9 výher v řadě)

    - obranná hra, nezkušenost gólmana Skinnera

 Kurz Betana na triumf ve Stanley cupu: 8,00

Tým z kanadské Alberty byl postrachem NHL v průběhu celých 80. let, když zejména útočná síla týmu v čele s nepřekonatelným Waynem Gretzkym, byla i na tehdejší dobu enormní. Současný Edmonton Oilers je tak trochu svými ofenzivními schopnostmi reminiscencí na partu kolem no. 99. V letošní NHL byste totiž nenašli lépe střílející celek, než právě „olejáře“. Jejich 325 branek je vskutku respekt hodný počin (téměř 4 branky na zápas). Aby také ne, když máte ve svém středu nejlepšího forwarda za posledních třicet let. Connor McDavid zažil snovou sezónu, ve které zaznamenal úctyhodných 153 bodů. V dnešní době něco neskutečného. Bez debat je, že bez McDavida by Oilers byli poloviční.

 Na druhou stranu Edmontonská ofenzivní mašina neleží jen a pouze na šestadvacetiletém generačním megatalentu. Přes 100 bodů nasbíral také jeho věrný souputník Leon Draisaitl (128) a výrazně se probudil konečně také lídr draftu 2011 Ryan Nugent Hopkins (104). Útok je navíc vhodně doplněn dalšími kvalitními borci, jako je Evander Kane, Zach Hyman, nebo Nick Bjugstad. Zde vše v naprostém pořádku.

zdroj: edmonton.ctvnews.ca

Problémy však přichazejí při pohledu na obrannou hru týmu. Nejde jen o počet inkasovaných branek (260), což je mimochodem po Floridě druhé nejvyšší číslo týmů z play-off, ale vyřazovací část se hraje podstatně defenzivněji, než je tomu v regulérní části sezóny. A otázka je, jak dobře dozadu a jak dlouho je schopný hrát Edmonton, aby mu stačilo na výhru třeba jen pár gólů.

 Ani v brankovišti nestojí výrazná opora, byť jednička týmu Stuart Skinner patří mezi nadějné gólmany, tak se v NHL stále spíše rozkoukává (pouhých 64 zápasů) a vyhrocené boje play-off pro něj budou úplnou novinkou. Ale kdo ví, možná, že McDavid s Draisatlem a spol. prostě a jednoduše všechny týmy přestřílí i v play-off a Oilers opět po více než třiceti letech zažijí euforii ze Stanley cupu.

Nenechte si ujít!

 

 

MS v hokeji žen 2023

 

 

Významné sportovní události v dubnu 2023

 

 


Odkazy na zdroje: