MS v hokeji žen 2023

Světový hokejový šampionát žen letos přivítá kanadský Brampton. Turnaj začne 5. dubna zápasem Francie - Finsko a zúčastní se ho deset nejlepších reprezentačních výběrů současnosti, včetně českých hokejistek. Ty jsou poprvé v historii nasazené díky loňskému bronzovému úspěchu v silnější skupině A a budou mít za soupeřky například tradiční medailistky z USA, nebo Kanady. Právě hokejistky javorových listů obhajují na letošním šampionátu zlato. Všechna utkání mistrovství přivítá CAA Centre.
 
  • Datum a místo konání: 5. - 16. dubna, Brampton 
  • Účastníci: Kanada , Německo , Švýcarsko , Francie ,  Finsko , USA , Česko , Švédsko , Japonsko , Maďarsko
  • Největší favoritky: Kanada , USA
  • Sázkové příležitosti: ke každému zápasu bude velké množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na zápasy MS si můžete vsadit u našich partnerských sázkových kanceláří

Roman Mráz

Roman Mráz

MS v hokeji žen 2023

Světový hokejový šampionát žen letos přivítá kanadský Brampton. Turnaj začne 5. dubna zápasem Francie - Finsko a zúčastní se ho deset nejlepších reprezentačních výběrů současnosti, včetně českých hokejistek. Ty jsou poprvé v historii nasazené díky loňskému bronzovému úspěchu v silnější skupině A a budou mít za soupeřky například tradiční medailistky z USA, nebo Kanady. Právě hokejistky javorových listů obhajují na letošním šampionátu zlato. Všechna utkání mistrovství přivítá CAA Centre.
 
  • Datum a místo konání: 5. - 16. dubna, Brampton 
  • Účastníci: Kanada , Německo , Švýcarsko , Francie ,  Finsko , USA , Česko , Švédsko , Japonsko , Maďarsko
  • Největší favoritky: Kanada , USA
  • Sázkové příležitosti: ke každému zápasu bude velké množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na zápasy MS si můžete vsadit u našich partnerských sázkových kanceláří


MS v ledním hokeji žen 2023: základní informace a systém

V pořadí již 22. ženský hokejový šampionát bude hostit země javorových listů již podeváté v historii. Pro město Brampton a jeho CAA Arenu však půjde o premiéru.

Historie ženského MS v hokeji sahá až do roku 1990, kdy turnaj hostila taktéž Kanada a byla to právě severská země, jenž získala na šampionátu i historicky první zlato. Když se podíváme na výsledky turnaje v minulosti, zjistíme, že triumfy si mezi sebe rozdělily pouhé dvě země – Kanada (12 titulů) a USA (9 titulů). Ostatní reprezentace (zejména Finsko) se musely spokojit většinou jen s bronzem. 

Vrcholný turnaj v ženském hokeji se dříve konal sice každý rok, ale výjimkou byly olympijské roky. To se hrály pouze nižší kategorie světového šampionátu. Nicméně v roce 2022 se toto pravidlo změnilo a loni tak mohli hokejoví fanoušci poprvé v jednom roce sledovat jak olympijský turnaj, tak i světový šampionát. Právě kvůli loňské olympiádě se konalo MS v Dánsku netradičně až na přelomu srpna a září, oba šampionáty tak od sebe dělí jen něco málo přes půl roku.

Samotného turnaje se účastní deset aktuálně nejlepších ženských výběrů, které jsou rozdělené podle výsledků minulého šampionátu do dvou skupin po pěti týmech. Ze silnější skupiny A postupuje do čtvrtfinále všech pět celků, zatímco z „béčka“ jdou dál pouze tři týmy. Poslední mančaft ze skupiny B pak sestupuje do nižší divize MS. Loni si černého Petra vybralo Dánsko, místo něhož postoupily do nejvyššího patra šampionátu po čtyřech letech hokejistky Francie. Z turnaje jsou z pochopitelných důvodů, stejně jako loni, vyřazeny reperezentantky Ruska.

Hokejová ženská reprezentace Kanady mistrovství světa

zdroj: iihf.com

Skupiny se hrají mezi 5. – 11. dubnem systémem každý s každým. Za výhru v základní hrací době se udělují tři body, za vítězství v prodloužení nebo nájezdech dva body a za prohru v prodloužení či nájezdech jeden bod. Při rovnosti bodů dvou nebo více celků, se rozhoduje na základě těchto faktorů: 1. vzájemný zápas, 2. gólový rozdíl ve skóre, 3. počet vstřelených branek, 4. výsledek proti nejlepšímu celku skupiny (nepočítají se remízy), 5. výsledek proti druhému nejlepšímu celku, 6. nasazení před turnajem

Vyřazovací boje začnou 13. dubna zápasy čtvrtfinále a zakončené budou o čtyři dny později finálem. Narozdíl od mužského šampionátu jsou na programu také zápasy o 5. – 8. místo pro poražené celky z čtvrtfinále. Všechny duely vyřazovací části se hrají na jeden vítězný zápas.

Dějiště šampionátu

Po loňském MS žen v dánském Herningu a Frederikshavnu se turnaj přesune za oceán, konkrétně do kanadského Bramptonu v Ontariu. Jedná se o devátou nejlidnatější městskou oblast v Kanadě, která dostala své jméno po stejnojmenném britském městě v roce 1853 po příchodu evropských přistěhovalců. Brampton je známý také jako „květinové město Kanady“.,

Turnaj bude hostit od 5. – 16. dubna aréna CAA Centre. Tento stadion byl postaven v roce 1998 a do jeho ochozů se vměstná až 5 000 fanoušků. Své domácí zápasy zde hraje celek Brampton Battalion, jenž působí v nižší zámořské soutěži OHL.

Brampton woman hockey championship

zdroj: iihf.com

CAA Centre je zároveň součástí většího sportovního komplexu, který zahrnuje tři menší hokejové plochy a také venkovní baseballová hřiště. Zajímavostí je, že hokejová aréna má tvar podkovy.

Program základních skupin MS 2023

Aréna CAA Centre přivítá kompletní turnaj na šampionátu. To znamená všechny zápasy obou skupin a následně celý vyřazovací program. Celkově tak půjde o porci 31 zápasů během pouhých 12 dnů.

Skupina A

         
   Datum  Čas  Zápas  
   5. dubna  15:00   USA – Japonsko  
     19:00   Kanada – Švýcarsko  
   6. dubna  15:00   Japonsko – Česko  
   7. dubna  11:00   Švýcarsko – USA  
     19:00   Česko – Kanada  
   8. dubna  19:00   Kanada – Japonsko  
   9. dubna  15:00   USA – Česko  
   10. dubna  15:00   Švýcarsko – Japonsko  
     19:00   Kanada – USA  
   11. dubna  19:00   Česko – Švýcarsko  
         

 

Skupina B

         
   Datum  Čas  Zápas  
   5. dubna  11:00   Francie – Finsko  
   6. dubna  11:00   Německo – Švédsko  
     19:00   Francie – Maďarsko  
   7. dubna  15:00   Finsko – Německo  
   8. dubna  11:00   Švédsko – Maďarsko  
   9. dubna  11:00   Finsko – Švédsko  
     19:00   Francie – Něměcko  
   10. dubna  11:00   Maďarsko – Finsko  
   11. dubna  11:00   Německo – Maďarsko  
     15:00   Švédsko – Francie  
         

 

Program play off:

         
       ČTVRTFINÁLE  
   Datum  Čas  Zápas  
   13. dubna  16:00    
     19:30    
     23:00    
   14. dubna  02:30    
         
       O 5. - 8. místo  
   14. dubna  21:00    
   15. dubna  01:00    
         
       SEMIFINÁLE  
   15. dubna  18:00    
     22:00    
         
       O 5. místo  
   16. dubna  15:00    
         
       O 3. místo  
   16. dubna  21:00    
         
       FINÁLE  
   17. dubna  01:00    
         

 

Medailové umístění na MS za posledních 5 let:
  • 2022: 1. Kanada , 2. USA , 3. Česko 
  • 2021: 1. Kanada , 2. USA , 3. Finsko 
  • 2020: Turnaj zrušen z důvodu koronaviru
  • 2019: 1. USA , 2. Finsko , 3. Kanada
  • 2018: Vzhledem k olympiádě se hrálo pouze MS nižších skupin

Nominace českého výběru:

České hokejistky si z loňského MS odvezly historicky premiérovou medaili, když vybojovaly na přelomu srpna a září na MS v Dánsku bronz. Na letošním šampionátu tak čeká svěřenkyně trenérky Carly MacLeod obhajoba. 

Kostru týmu tvoří pochopitelně loňský úspěšný výběr, ale v kádru najdeme také čtyři hokejistky, které si na šampionátu zahrají poprvé (Hesová, Jandušíková, Pištěková, Plosová). 

Parta kolem zkušené Aleny Mills má za sebou již dva přípravné kempy před zahájením samotného mistrovství. První příprava proběhla ve Slaném a byla určena pro hráčky z Evropy. Zatímco v kanadském Whitby se sešla už kompletní sestava.

V rámci přípravných zápasů sehrají české hokejistky dva zápasy proti kanadskému akademickému výběru mužů U18 (29. 3. a 1. 4.). O pět dní později už Češky vjedou na led k prvnímu ostrému zápasu na MS proti Japonkám.

České hokejové reprezentantky

zdroj: mrberni.de

Trenér: Carla MacLeod - Dušan Andrašovský, Jakub Peslar

Brankářky: Michaeala Hesová (BK Selects Academy/USA), Blanka Škodová (University od Minn. Duluth/USA), Kateřina Zechovská (Draci Bílina)

Obránkyně: Sára Čajanová (Brynas IF/Švédsko), Klára Jandušíková (Colby College/USA), Karolína Kosinová (HC Berounští Medvědi), Dominika Lásková (Toronto Six/Kanada), Daniela Pejšová (Luleå HF/Švédsko), Aneta Tejralová (Boston Pride/USA), Andrea Trnková (HC Spartak Choceň)

Útočnice: Klára Hymlárová (St. Cloud State Univ./USA), Denisa Křížová (Minnesota Whitecaps/USA), Alena Mills (Brynäs IF/Švédsko), Natálie Mlýnková (University of Vermont/USA), Kateřina Mrázová (Connecticut Whale/USA), Noemi Neubauerová (Providence College/USA), Kristýna Pátková (University of Vermont/USA), Michaela Pejzlová (IFK Helsinki/Finsko), Tereza Pištěková (Turun Palloseura Naiset/Finsko), Tereza Plosová (HC Bílí Tygři Liberec), Vendula Přibylová (MoDo Hockey/Švédsko), Adéla Šapovalivová (HC Berounští Medvědi), Tereza Vanišová (Toronto Six/Kanada)

Na co vsadit?

  • KANADA 

Jak bývá již dobrým zvykem před každým šampionátem, tradičně nejnižší kurz je vypsán na hokejistky obou zámořských celků. Tedy Kanady a USA. O něco více se pak věří hokejistkám „javorových listů“, které ovládly poslední dva ročníky MS a k horkým favoritkám budou patřit také letos. Do not jim navíc hraje domácí prostředí v Bramfordu. Sázková kancelář Betano vidí šance Kanaďanek kurzem 1,57.

  • USA 

Jestli můžeme mluvit o konkurenci Kanady v ženském hokeji, pak v drtivé většině případů lze jedině v souvislosti s výběrem USA. Američanky dokázaly narušit hegemonii svých severních rivalek už v devíti případech. Poprvé tomu tak bylo v roce 2005 a naposledy se výběru USA vyhrát celý šampionát povedlo v roce 2019. Také letos by měly Američanky šlapat na paty Kanaďankám ze všech týmů nejvíce. O čemž vypovídá také kurz Betana 2,20 na celkové prvenství týmu USA.

Oficiální kanály MS žen v hokeji:

Výsledky, tabulky, aktuální stavy z jednotlivých zápasů, zajímavé momentky a videa, či důležité informace týkající se šampionátu. To vše a ještě mnohem více na vás čeká na níže uvedených oficiálních stránkách i sociálních sítích IIHF.

Kde sledovat MS žen 2023 online?

Přímé přenosy z MS přinese českým fanouškům ledního hokeje tradičně Česká televize na kanále ČT sport. Nicméně půjde pouze o zápasy českých reprezentantek, alespoň co se zápasů základních skupin týká.

Pokud nebudete mít zrovna možnost sledovat výkony české reprezentace v televizi, MS žen 2023 můžete sledovat i online vysílání na webu České televize

Alternativou jsou také online streamy IIHF na oficiálním kanále YouTube, na kterém budou odvysílány všechny zápasy šampionátu.

Zdarma by měly nabízet online live stream z šampionátu také sázkové kanceláře Tipsport a Fortuna, u kterých tak můžete spojit sledování zápasů s možností vsadit si na libovolný zápas, či událost během celého MS. Tipsport navíc nabízí tzv. funkci Multiview, která umožní hokejovým fanouškům sledovat více zápasů najednou.

Sázejte na MS v hokeji s našimi sázkovými kancelářemi:

Hokejový šampionát žen se sice zatím netěší takové pozornosti, jako tomu je u mužských kolegů, přesto bude jistě v hledáčku mnoha sázkových kanceláří. Na sázkaře budou čekat rozmanité sázkové příležitosti. Ať už se bude jednat o předzápasové nabídky typu sázky na vítězstvíOVER/UNDER, nebo sázky na střelkyně branek. Ale vsadit si můžete i v průběhu zápasů prostřednictvím live sázek. To vše najdete u našich partnerských sázkových kanceláří.

Mohly by vás zajímat i další hokejové články:
         
 

Play off Extraligy 2022/23

Finále Ligy mistrů 2022/23

Historická tabulka střelců NHL