MS v hokeji do 18 let 2022: informace, program, přenosy

Roman Mráz

Roman Mráz

MS v hokeji do 18 let 2022: informace, program, přenosy


MS v ledním hokeji do 18 let je každoročně od roku 1999 pořádáno hokejovou federací IIHF místo dřívějšího Mistrovství evropy juniorů. Letošní šampionát osmnáctek začne 23. dubna a bude probíhat v německých městech Landshut a Kaufbeuren. Historicky nejúspěšnější hokejovou reprezentací je na šampionátech U18 tým USA, který má ve sbírce 10 zlatých medailí. Loňské vítězství ale budou obhajovat kanadští junioři. Na turnaji se představí také český národní výběr, který skončil loni na 7.místě.

MS v hokeji do 18 let 2022: základní informace

  • Datum a místo konání: 23. dubna - 1. května, Landshut a Kaufbeuren (Německo)
  • Účastníci: Kanada , USA , Česko , Německo , Švédsko , Finsko , Švýcarsko , Lotyšsko
  • Největší favorité: USA, Kanada, Švédsko
  • Sázkové příležitosti: ke každému zápasu bude velké množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na zápasy MS U18 si můžete vsadit u našich partnerských sázkových kanceláří

Letošní hokejové MS do 18 let bude již 24. v pořadí. Šampionát bude hostit Německo, které si vybralo jako svá pořadatelská města Landshut a Kaufbeuren. Hlavní halou bude nově zrekonstruovaná Fanatec Arena v Landshutu s kapacitou 4 448 míst, která je domovským stánkem druholigového týmu Eislaufverein. Druhým stadionem, na kterém se budou hrát zápasy juniorského mistrovství světa je Erdgas Schwaben Arena v Kaufbeurenu. Ta byla postavena teprve před necelými pěti lety a pojme až 3 100 diváků. Mistrovské zápasy zde hraje ESV Kaufbeuren v DEL 2. 

Na letošním juniorském šampionátu bude startovat pouze osm celků. Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu byly z turnaje vyloučeny reprezentace Ruska a Běloruska, které nebyly IIHF nahrazeny jinými výběry. 

Turnaj je rozdělen na dvě skupiny po čtyřech týmech a z každé skupiny postoupí do vyřazovacích bojů všechny celky. Čtvrtfinále je naplánováno na 28. dubna, semifinále nás čeká 30. dubna a finále společně s bojem o třetí místo se bude hrát 1. května. Kromě dvou čtvrtfinále bude všechny zápasy vyřazovací části hostit Fanatec Arena v Landshutu.

Fanatec Arena hlavní dějiště MS 18 v Landshutu

                                                           Fanatec Arena v Landshutu bude hlavním dějištěm šampionátu.                          Foto: iowa.de

Medailové umístění na posledních juniorských šampionátech:

  • 2021: 1. Kanada , 2. Rusko , 3. Švédsko
  • 2020: Turnaj zrušen kvůli pandemii
  • 2019: 1. Švédsko , 2. Rusko , 3. USA
  • 2018: 1. Finsko , 2. USA , 3. Švédsko
  • 2017: 1. USA , 2. Finsko , 3. Rusko

Rozlosování a program MS hokejistů do 18 let

Hokejový šampionát osmnáctek bude zahájen 23. dubna ve 14:30 utkáním mezi Švýcarskem a Finskem. Čeští junioři půjdou na řadu tentýž den v 15:30 proti domácímu výběru Německa. Boje v základních skupinách skončí 26. dubna v 19:30 zápasem USA - Německo. Play-off poté začne 28. dubna a vyvrcholí 1. května, kdy se bude hrát finále.

       
   Skupina A (Landshut)   Skupina B (Kaufbeuren)  
   23. dubna, 15:30  Česko - Německo    23. dubna, 14:30  Finsko - Švýcarsko  
   23. dubna, 19:30   USA - Kanada    23. dubna, 18:30   Lotyšsko - Švédsko  
   24. dubna, 15:30   USA - Česko    24. dubna, 14:30   Finsko - Lotyšsko  
   24. dubna, 19:30   Německo- Kanada    24. dubna, 18:30   Švédsko - Švýcarsko  
   26. dubna, 15:30   Kanada - Česko    26. dubna, 14:30   Švýcarsko - Lotyšsko  
   26. dubna, 19:30   USA - Německo    26. dubna, 18:30   Finsko - Švédsko  
       
   Play-off  
  Čtvrtfinále, 28. dubna, 14:30 (Kaufberuren)  
  Čtvrtfinále, 28. dubna, 15:30 (Landshut)  
  Čtvrtfinále, 28. dubna, 18:30 (Kaufbeuren)  
  Čtvrtfinále, 28. dubna, 19:30 (Landshut)  
     
  Semifinále, 30. dubna, 14:30 (Landshut)  
  Semifinále, 30. dubna, 18:30 (Landshut)  
     
  Zápas o 3. místo, 1. května, 14:30 (Landshut)  
     
  Finále, 1. května, 18:30 (Landshut)  
     

 

Nominace českého výběru

Trenér české osmnáctky Jakub Petr nominoval na německý šampionát 4 gólmany, 11 obránců a 16 útočníků. Sedm hráčů působí ve Švédsku a Finsku, dva hokejisté hrají v zámořských soutěžích a zbytek nominovaných hráčů je z českých klubů.

Juniorská reprezentace absolvovala před šampionátem tři pětidenní kempy ve Zlíně, během kterých si udělala výlet do Piešťan, kde se dvakrát střetla s domácími Slováky. Ve třetím týdnu došlo také na modelový zápas mezi sebou a utkání proti juniorce místních Beranů. 

Aktuálně se od 11. dubna junioři připravují v Karlových Varech v místní KV areně, kde je celý první týden čekají společné tréninky. Před šampionátem ještě stihnou sehrát dvě přípravná utkání. Na velikonoční pondělí 18. dubna od 15:30 sehrají přípravák proti Finsku a 20. dubna od 14:00 je vyzve výběr Lotyšska.

Z juniorského světového šampionátu do 18 let si česká reprezentace odvezla doposud 4 medaile. V roce 2014 zaznamenali čeští junioři zatím největší úspěch, když si z MS ve Finsku přivezli stříbrnou medaili. V letech 2002, 2004 a 2006 potom vybojovali bronz.

  • Brankáři: Jan Špunar (Olomouc), Michael Schnattinger (Kometa Brno), Štěpán Vopravil (Liberec), Ondřej Bizoň (Ilves Tampere, Finsko)
  • Obránci: Matěj Prčík, Denis Puchala (oba Vítkovice), Matěj Vovsík (Jihlava), Tomáš Hebek (Pardubice), František Němec (Kometa Brno), Filip Krajčík (Karlovy Vary), Jakub Dvořák (Liberec), Šimon Němec (Mladá Boleslav), Tadeáš Tůma (TUTO Turku, Finsko), Aleš Čech (Oulu, Finsko), Tomáš Hamara (Tappara Tampere, Finsko),
  • Útočníci: Ondřej Becher (Havířov), Matyáš Melovský (Vítkovice), Eduard Šalé (Kometa Brno), Jiří Kulich, Robin Sapoušek, Dominik Rymon, Samuel Šmajda (všichni Karlovy Vary), Lukáš Plos (Liberec), Adam Dvořák, Marek Soukup (oba Plzeň), Vojtěch Polák (Mladá Boleslav), Adam Bareš (Lahti, Finsko), Dominik Petr (Rauma, Finsko), Jan Gaspar (Södertälje, Švédsko), Šimon Slavíček (Flint, OHL), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL).

 

  • Realizační tým:  Manažer: Petr Studnička
                                Hlavní trenér: Jakub Petr
                                Asistenti trenéra: Radim Skuhrovec a Darek Stránský
                                Kondiční trenér: Tomáš Krámský
                                Trenér brankářů: Martin Falter
                                Video trenér: Michal Rejzek / Benjamin Sequens
                                Lékař: MUDr. Josef Tihlařík a MUDr. Miroslav Budoš
                                Fyzioterapeut: Robert Charvát
                                Kustodi: Martin Pečinka a Jan Vejvoda

foto: hokej.cz

Oficiální kanály MS v hokeji do 18 let

Výsledky, tabulky, aktuální stavy z jednotlivých zápasů, zajímavé momentky a videa, či důležité informace týkající se šampionátu. To vše a ještě mnohem více na vás čeká na níže uvedených oficiálních stránkách i sociálních sítích IIHF.

Přímé přenosy z MS v hokeji do 18 let

Letošní juniorské MS do 18 let nakonec nebude vysílat Česká televize a tak se hokejoví příznivci budou muset spokojit se sledováním streamů například na stránkách sázkových kanceláří. Na druhou stranu výběr sázkovek, které poskytují live streamy, je v dnešní době poměrně široký a každý si jistě vybere podle svého gusta. 

Další možností jsou live streamy na stránkách typu onhockey.tv, kde sice kvalita přenosu nemusí být na nejlepší úrovni, ale fanoušek zde může shlédnout zápas svého oblíbeného týmu zdarma.

Sázejte na MS v hokeji do 18 let s našimi sázkovými kancelářemi

Juniorský šampionát v Německu bude nepochybně pod drobnohledem většiny sázkových kanceláří. Na sázkaře tedy čekají rozmanité sázkové příležitosti. Ať už se bude jednat o předzápasové nabídky typu sázky na vítězství, OVER/UNDER, nebo sázky na střelce gólů. Ale vsadit si můžete i v průběhu zápasů prostřednictvím live sázek. To vše najdete u našich partnerských sázkových kanceláří.