MS v hokeji 2007

Mistrovství světa v hokeji v roce 2007 bylo 71. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí Rusko. Češi na tomto šampionátu skončili sedmí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2007

Mistrovství světa v hokeji v roce 2007 bylo 71. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí Rusko. Češi na tomto šampionátu skončili sedmí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 27. dubna do 13. května 2007 v Rusku v Moskvě a Mytišči.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Švédsko
Švýcarsko
Itálie
Lotyšsko
 

SKUPINA B

ÄŚesko
Bělorusko
USA
Rakousko
 

SKUPINA C

Kanada
Norsko
Německo
Slovensko
 

SKUPINA D

Dánsko
Rusko
Ukrajina
Finsko
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Roman Čechmánek, Adam Svoboda, Marek Pinc.

Obránci: Rostislav Klesla, Radek Hamr, Zbyněk Michálek, Jan Platil, Ladislav Šmíd, Michal Barinka, Petr Čáslava, Marek Židlický.

Útočníci: Petr Hubáček, Tomáš Plekanec, David Výborný, Petr Sýkora, Jaroslav Hlinka, Jaroslav Bednář, Tomáš Rolinek, Jaroslav Balaštík, Jiří Novotný, Jan Marek, Zbyněk Irgl, Petr Tenkrát, Rostlislav Olesz, Petr Čajánek.

Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček, František Musil.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Bělorusko, které drtivě porazili 8:2. Dvě branky vstřelil Tomáš Plekanec. Poté Česko vyzvalo Rakousko, které porazilo 6:1. Dvě branky zapsal v tomto duelu Jaroslav Hlinka. Na konec základní zkupiny sehráli Češi duel s USA, které porazili 4:3 a z prvního místa postoupili do osmifinále.

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním s Německem, kterému Česko podlehlo 0:2. Poté se Česká republika postavila výběru Slovenska, se kterým prohrála 2:3. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli s Kanadou, se kterou prohráli 3:4 po prodloužení.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfiále se Češi postavili Rusku, které si šlo tvrdě za vítězstvím a vyhrálo jasně 4:0. Češi po této prohře na MS skončili na sedmém místě.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Fin Kari Lehtonen. Nejlepším obráncem Andrej Markov z Ruska a útočníkem také Rus Alexej Morozov. Nejužitečnějším hráčem šampionátu byl zvolen Kanaďan Rick Nash.

ALL STARS

Brankář: Kari Lehtonen
Levý obránce: Petteri Nummelin
Pravý obránce: Andrej Markov
Levé křídlo: Alexej Morozov
Centr: Jevgenij Malkin
Pravé Křídlo: Rick Nash
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Johan Davidsson 7 7 14
2. Alexej Morozov 8 5 13
3. Sergej Zinovjev 3 10 13
4. Matthew Lombardi 6 6 12
5. Danis Zaripov 3 9 12
6. Rick Nash 6 5 11
7. Alexander Frolov 5 6 11
7. Marián Gáborík 5 6 11
9. Tony Martensson 4 7 11
10. Lee Stempniak 6 4 10

Konečné pořadí

1. Kanada
2. Finsko
3. Rusko
4.  Švédsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2005

 

MS v hokeji 2006