MS v hokeji 2003

Mistrovství světa v hokeji v roce 2003 bylo 67. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Finsku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Švédsko a třetí Slovensko. Češi na tomto MS v hokeji skončili na 4. místě.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2003

Mistrovství světa v hokeji v roce 2003 bylo 67. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Finsku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Švédsko a třetí Slovensko. Češi na tomto MS v hokeji skončili na 4. místě.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 26. dubna do 11. května 2003 ve Finsku v Helsinkách, Turku a Tampere.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 42 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do čtyř skupin. V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Slovensko
Německo
Ukrajina
Japonsko
 

SKUPINA B

Švýcarsko
Dánsko
Rusko
USA
 

SKUPINA C

Bělorusko
Kanada
Lotyšsko
Švédsko
 

SKUPINA D

Česko
Rakousko
Finsko
Slovinsko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Jiří Trvaj, Tomáš Vokoun, Roman Málek.

Obránci: Tomáš Kaberle, Jaroslav Špaček, Pavel Kolařík, Pavel Trnka, Martin Richter, Jaroslav Modrý, Jan Hejda, Petr Kadlec.

Útočníci: Milan Hejduk, Martin Straka, David Výborný, Jan Hlaváč, Robert Reichel, Jaroslav Hlinka, Radek Duda, Jiří Hudler, Michal Sup, Radim Vrbata, Josef Vašíček, Jaroslav Balaštík, Jindřich Kotrla, Milan Michálek.

Trenéři: Slavomír Lener, Antonín Stavjaňa, Vladimír Růžička.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Slovinsko, které porazili 5:2. Poté Česko vyzvalo Rakousko, které porazilo 8:1. Dvěma brankami se blýskli Martin Straka a Radim Vrbata. Na konec základní zkupiny sehráli Češi duel s Finskem, nad kterým zvítězili 2:1 a z prvního místa postoupili do osmifinále.

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním s Ukrajinou, kterou Česko porazilo poměrem 5:2. Poté se Česká republika postavila výběru Německa, které porazila 4:0. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli se Slovenskem, se kterým remizovali 3:3 a v osmifinále skončili druzí právě za Slováky, kteří byli díky skóre první.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Češi stejně jako v předchozím roce střetli s Ruksem, které tentokrát ale porazili 3:0. Skóre otevřel Jan Hlaváč, k němu se přidali ještě Milan Hejduk Jaroslavem Hlinkou a Česko postoupilo do semifinále.

Semifinále

V semifinále Česko narazilo na Kanadu, na kterou nestačilo a prohrálo s ní 4:8. V konečném pořadí tedy Češi skončili čtvrtí.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Sean Burke z Kanady. Nejlepším obráncem také Kanaďan Jay Bouwmeester a útočníkem Švéd Mats Sundin. Nejužitečnějším hráčem na šampionátu byl vyhlášen rovněž Mats Sundin.

ALL STARS

Brankář: Sean Burke
Levý obránce: L'ubomír Višňovský
Pravý obránce: Jay Bouwmeester
Levé křídlo: Mats Sundin
Centr: Peter Forsberg
Pravé Křídlo: Dany Heatley
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Žigmund Pálffy 7 8 15
2. Jozef Stümpel 4 11 15
3. Lubomír Višňovský 4 8 12
4. Teemu Selänne 8 3 11
5. Saku Koivu 1 10 11
6. Dany Heatley 7 3 10
7. Mats Sundin 6 4 10
7. Miroslav Šatan 6 4 10
7.  Martin Straka 6 4 10
10. Kimmo Rintanen 5 4 9
         

Konečné pořadí

1. Kanada
2.  Švédsko
3. Slovensko
4. Česko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2001

 

MS v hokeji 2002