MS v hokeji 2002

Mistrovství světa v hokeji v roce 2002 bylo 66. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Švédsku. Z vítězství se radovali hokejisté Slovenska, druhé bylo Rusko a třetí Švédsko. Češi na tomto MS v hokeji skončili na 5. místě.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2002

Mistrovství světa v hokeji v roce 2002 bylo 66. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Švédsku. Z vítězství se radovali hokejisté Slovenska, druhé bylo Rusko a třetí Švédsko. Češi na tomto MS v hokeji skončili na 5. místě.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 26. dubna do 11. května 2002 ve Švédsku v Jönköpingu, Göteborgu a Karlstadu.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 42 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do čtyř skupin. V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

ÄŚesko
Německo
Švýcarsko
Japonsko
 

SKUPINA B

Slovensko
Finsko
Ukrajina
Polsko
 

SKUPINA C

Slovinsko
Rusko
Rakousko
Švédsko
 

SKUPINA D

USA
Lotyšsko
Itálie
Kanada
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Jiří Trvaj, Dušan Salfický, Milan Hnilička.

Obránci: František Kaberle, Jaroslav Špaček, Pavel Kubina, Filip Kuba, Martin Richter, Michal Sýkora, Rostislav Klesla.

Útočníci: Pavel Patera, Martin Procházka, David Výborný, Petr Čajánek, Tomáš Vlasák, Jaroslav Hlinka, David Moravec, Viktor Ujčík, Jaromír Jágr, Jan Hrdina, Michal Broš, Zdeněk Sedlák, Ondřej Kratěna.

Trenéři: Josef Augusta, Vladimír Martinec.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Švýcarsko, které porazili 5:0. Dvě branky v tomto zápase vstřelil Viktor Ujčík. Česko poté  vyzvalo Japonsko, které porazilo 5:3. Dvěma brankami se blýskl Jaromír Jágr. Na konec základní zkupiny sehráli svěřenci Josefa Augusty a Vladimíra Martince duel s Německem, nad kterým zvítězili 7:5 a z prvního místa postoupili do osmifinále.

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním s Lotyšskem, které Česko ovládlo poměrem 3:1. Poté se Česká republika postavila výběru USA, se kterým dlouho hrála vyrovnané utkání. V čase 44:58 ale vsítil vítězný gól Martin Procházka. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli s Kanadou, kterou porazili 5:1 a ovládli celou osmifinálovou skupinu.

Čtvrtfinále

Česká cesta ale překvapivě skončila ve čtvrtfinále soubojem s neoblíbeným Ruskem. Za Čechy vsítil branku pouze Jan Hrdina. Soupeř se z gólu radoval třikrát a postoupil do semifinále.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Maxim Sokolov z Ruska. Nejlepším obráncem Švéd Thomas Rhodin a útočníkem Fin Niklas Hagman. Poprvé byl vyhlášen také nejužitečnější hráč šampionátu, kterým byl Morislav Šatan ze Slovenska.

ALL STARS

Brankář: Maxim Sokolov
Levý obránce: Richard Lintner
Pravý obránce:  Thomas Rhodin
Levé křídlo: Miroslav Šatan
Centr: Niklas Hagman
Pravé Křídlo: Peter Bondra
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Miroslav Ĺ atan 5 8 13
2.  Kristian Huselius 5 6 11
3. Peter Bondra 7 2 9
4.  Jaromír Jágr 4 4 8
5. Richard Lintner 4 4 8
6.  Timo Pärssinen 3 5 8
7.  Jan Benda 1 7 8
8.  Marcel Rodman 6 1 7
9.  Ulf Dahlén 5 2 7
9. Niklas Hagman 5 2 7
         

Konečné pořadí

1. Slovensko
2. Rusko
3.  Švédsko
4. Finsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2001

 

MS v hokeji 2000