MS v hokeji 2001

Mistrovství světa v hokeji v roce 2001 bylo 65. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Německu. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. Češi tak dokonali zlatý hattrick. 

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2001

Mistrovství světa v hokeji v roce 2001 bylo 65. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Německu. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. Češi tak dokonali zlatý hattrick. 


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 28. dubna do 13. května 2001 v Německu v Norimberku, Hannoveru a Kolíně nad Rýnem.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 42 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do čtyř skupin. V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

ÄŚesko
Německo
Švýcarsko
Bělorusko
 

SKUPINA B

Slovesko
Finsko
Japonsko
Rakousko
 

SKUPINA C

USA
Lotyšsko
Ukrajina
Švédsko
 

SKUPINA D

Rusko
Norsko
Itálie
Kanada
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Vladimír Hudáček, Dušan Salfický, Milan Hnilička.

Obránci: František Kaberle, Radek Martínek, Jaroslav Špaček, Pavel Kubina, Karel Pilař, Filip Kuba, Martin Richter.

Útočníci: Jiří Dopita, Robert Reichel, Jan Tomajko, Pavel Patera, Martin Procházka, David Výborný, Petr Čajánek, Tomáš Vlasák, Martin Ručinský, Radek Dvořák, Jaroslav Hlinka, David Moravec, Viktor Ujčík.

Trenéři: Josef Augusta, Vladimír Martinec.

Česko - základní část

Česko zahájilo základní část výhrou 5:1 nad Běloruskem. Poté ale přišla poněkud překvapivá remíza s domácím Německem, které dokonce vedlo, ale Radek Dvořák  ho o náskok připravil. Poté Češi najeli zpět na vítěznou vlnu a porazili Švýcarsko 3:1. To bylo poslední utkání v základní skupině, kterou Češi i přes remízu s Německem ovládli.

Osmifinále

Osmifinále začalo pro Čechy vždy peprným soubojem s Ruskem, které se vždy dokzalo dotáhnout, ale na branku Jiřího Dopity už nikdo neodpověděl a Češi vyhráli 4:3. Poté narazili na Itálii, kterou sestřelili 11:0. Prosadilo se hned devět různáých střelců. Na konec osmifinálové skupiny Čeko vyzvalo Kanadu, kterou porazilo 4:2.

Čtvrtfinále

Ve Čtvrtfinále se česká reprezentace setkala se Slovenskem, které porazila 2:0. Milan Hnilička nedovolil soupeři žádný gól a na druhé straně se prosadil David Moravec a Jaroslav Hlinka.

Semifinále

Semifinálová bitva byla hodně napínavá, Česká republika narazila na Švédsko, které vedlo 2:1. Vyrovnávací branku ale vstřelil Viktor Ujčík a zápas musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Ten vítězný vstřelil střelec druhého gólu a Češi potřetí v řadě postoupili do finále.

Finále

Fe finále se Česko utkalo s Finskem a poměrně dlouho prohrávalo o dvě branky. Ve třetí třetině byl ale úspěšný Martin Procházka a Jiří Dopita a pokračovalo se do prodloužení. Infarktový zápas rozhodl v 71. minutě David Moravecc a Češi se radovali ze zlatého hattricku.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Milan Hnilička. Nejlepším obráncem Švéd Kenny Jönsson a útočníkem Fin Sami Kapanen.

ALL STARS

Brankář: Milan Hnilička
Levý obránce: Petteri Nummelin
Pravý obránce:  Kim Johnsson
Levé křídlo: Sami Kapanen
Centr: Robert Reichel
Pravé Křídlo:  Martin Ručinský
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Juha Ylönen 5 9 14
2. Petteri Nummelin 1 12 13
3.  Robert Reichel 5 7 12
4. Sami Kapanen 7 4 11
5. Sami Salo 3 6 9
5.  Per-Johan Axelsson 3 6 9
7. Kristofer Otosson 4 4 9
7.  Kim Johnsson 4 4 8
7. Radek Dvořák 4 4 8
10. Daniel Alfredsson 3 5 8
         

Konečné pořadí

1. ÄŚesko
2. Finsko
3.  Švédsko
4. USA

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1999

 

MS v hokeji 2000