MS v hokeji 1999

Mistrovství světa v hokeji v roce 1999 bylo 63. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Norsku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. 

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1999

Mistrovství světa v hokeji v roce 1999 bylo 63. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Norsku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. 


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 1. do 16. května 1999 v Oslu, Hamaru a Lillehammeru v Norsku.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 12 týmů. Ty byly rozděleny čtyř skupin. Z každé skupiny postoupily první dva do dvou čtvrtfinálových skupin. Z každé čtvrtfinálové skupiny postoupily první dva celky do semifinále a odehrály spolu dva zápasy v systému první jedné skupiny s druhým ze sruhé skupiny. Týmy, které nepostoupily do čtvrtifnále, hrály o umístění.

Skupiny

SKUPINA A

Itálie
Kanada
Norsko
Slovensko
 

SKUPINA B

Švýcarsko
Švédsko
Lotyšsko
Francie
 

SKUPINA C

Rakousko
ÄŚesko
Japonsko
USA
 

SKUPINA D

Rusko
Finsko
Ukrajina
Bělorusko
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Milan Hnilička, Roman Čechmánek, Martin Prusek.

Obránci: Jiří Vykoukal, František Kaberle, Ladislav Benýšek, Libor Procházka, František Kučera, Pavel Kubina, Jaroslav Špaček.

Útočníci: Pavel Patera, Martin Procházka, David Výborný, Jan Hlaváč, Petr Sýkora, David Moravec, Viktor Ujčík, Roman Meluzín, Tomáš Kucharčík, Tomáš Vlasák, Roman Šimíček, Jan Čaloun, Radek Dvořák, Martin Ručinský.

Trenéři: Ivan Hlinka, Josef Augusta, Vladimír Martinec.

Česko - základní část

Česko zahájilo mistrovství světa utkáním s Rakouskem, které porazilo 7:0. Roman Čechmánek nedovolil soupeři ani jednu branku. Dalším zápasem bylo utkání s Japonskem, které Češi porazili velikým rozdílem 12:2. Se základní skupinou se Češi rozloučili duelem s USA, ve kterém o výhře 4:3 rozhodl gólem v 52. minutě Pavel Patera. Češi postoupili do čtvrtfinálové skupiny z prvního místa.

Čtvrtfinále

Čtvrtfinále Česko zahájilo prohrou s Ruskem, jedinou branku vstřelil v 2. minutě Tomáš Vlasák a Češi prohráli 1:6. Poté si ale spravili chuť výhrou 8:2 nad Slovenskem. Nakonec předvedl skvělý výkon Milan Hnilička, který vynuloval Švédy a Češi vyhráli 2:0.

Semifinále

V semifinále Češi narazili na Kanadu, se kterou nejprve prohráli 1:2. Poté ale přišel druhý zápas, ve kterém Česko původně zvítězilo 5:4. Jelikož bylo skóre z obou zápasu vyrovnané, o postupujícím rozhodly nájezdy, ve kterých byli lepší Češi.

Finále

Finále se znovu hrálo na dva zápasy, tentokrát s Finskem. V tom prvním Češi vyhráli 3:1, to druhé ale muselo kvůli rovnosti skóre dojít až do prodloužení, ve kterém zisk titulu vystřelil Jan Hlaváč.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Tommy Salo ze Švédska. Nejlepším obráncem Čech František Kučera a útočníkem Fin Saku Koivu.

ALL STARS

Brankář: Tommy Salo
Levý obránce: Jere Karalahti
Pravý obránce: Pavel Kubina
Levé křídlo: Teemu Seläne
Centr: Saku Koivu
Pravé Křídlo:  Martin Ručinský
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Saku Koivu 4 12 16
2. Teemu Seläne 3 8 11
3. Markus Näslund 6 4 10
4.  Žigmund Pálffy 5 5 10
4.  Jan Hlaváč 5 5 10
6. Martin RuÄŤinskĂ˝ 4 6 10
7. Alexej Jašin 8 1 9
8. Daniel Alfredsson 4 5 9
9. Viktor UjÄŤĂ­k 6 2 8
10. Jere Karalahti 5 3 8
         

Konečné pořadí

1. ÄŚesko
2. Finsko
3. Švédsko
4. Kanada

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1997

 

MS v hokeji 1998