MS v hokeji 1998

Mistrovství světa v hokeji v roce 1998 bylo 62. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Švýcarsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Finsko a třetí Česko. 

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1998

Mistrovství světa v hokeji v roce 1998 bylo 62. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Švýcarsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Finsko a třetí Česko. 


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 1. do 17. května 1998 v Basileji a Curychu ve Švýcarsku.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 12 týmů. Ty byly rozděleny čtyř skupin. Z každé skupiny postoupily první dva do dvou čtvrtfinálových skupin. Z každé čtvrtfinálové skupiny postoupily první dva celky do semifinále a odehrály spolu dva zápasy v systému první jedné skupiny s druhým ze sruhé skupiny. Týmy, které nepostoupily do čtvrtifnále, hrály o umístění.

Skupiny

SKUPINA A

Bělorusko
ÄŚesko
Japonsko
Německo
 

SKUPINA B

Itálie
Kanada
Rakousko
Slovensko
 

SKUPINA C

Švýcarsko
Švédsko
USA
Francie
 

SKUPINA D

Rusko
Finsko
Lotyšsko
Kazachstán
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Milan Hnilička, Roman Čechmánek, Martin Prusek.

Obránci: Jiří Vykoukal, František Kaberle, Jiří Veber, Libor Procházka, František Kučera, Jiří Šlégr, Václav Burda, Robert Kántor.

Útočníci: Jiří Dopita, Pavel Patera, Martin Procházka, Radek Bělohlav,Ladislav Lubina, David Výborný, Marián Kacíř, Robert Reichel, Jan Hlaváč, Petr Sýkora, Josef Beránek, David Moravec, Patrik Eliáš, Milan Hejduk.

Trenéři: Ivan Hlinka, Slavomír Lener, Vladimír Martinec.

Česko - základní část

Česko zahájilo mistrovství světa historicky prvním utkáním s Japonskem, které porazilo poměrem 8:2. Poté následoval o něco těžší souboj s Běloruskem, ale i ten Češi zvládli a vyhráli 4:2. Poslední výhru si Češi v základní části připsali nad Německem, které porazili 8:1 a z prvního místa posotupili do čtvrtfinálové skupiny.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinálové skupině se znovu sešly čtyři týmy a znovu se utkaly každý s každým. Češi nejprve porazili nejtěsnějším možným výsledkem Slovensko, poté zvítězili 3:1 i nad Švýcarskem. V posledním utkání čtvrtfinále remizovali s Ruskem 2:2 a ve čtvrtfinálové tabulce skončili první.

Semifinále

V semifinále Češi narazili na Finsko. V prvním zápase byl jediným českým střelcem Pavel Patera a hokejisté se lvem na hrudi podlehli Finsku 1:4. Ve druhém utkání se sice dvakrát prosadil Marián Kacíř, ale seveřané se též radovali dvakrát a utkání skončilo remízou 2:2.

Souboj o bronz

O bronz se Česko utkalo se Švýcarskem, kterému Milan Hnilička nedovolil ani jednu branku. Češi se naopak radovali čtyřikrát a zvítězili 4:0.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Ari Sulander z Finska. Nejlepším obráncem Čech František Kučera a útočníkem Švéd Peter Forsberg.

ALL STARS

Brankář: Tommy Salo
Levý obránce: Jere Karalahti
Pravý obránce: František Kučera
Levé křídlo:  Peter Forsberg
Centr: Mats Sundin
Pravé Křídlo:  Ville Peltonen
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1.  Peter Forsberg 6 5 11
2. Mats Sundin 5 6 11
3. Raimo Helminen 2 9 11
4.  Ville Peltonen 4 6 10
5.  Pavel Patera 6 3 9
5. Radek Bělohlav 6 3 9
7. Viktor Kozlov 4 5 9
8. Sergej Berezin 6 2 8
9. Olegs Znaroks 5 3 8
9. Mikael Renberg 5 3 8
9. Alexej Kovaljov 5 3 8
         

Konečné pořadí

1. Švédsko
2. Finsko
3. ÄŚesko
4. Švýcarsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1997

 

MS v hokeji 1996