MS v hokeji 2000

Mistrovství světa v hokeji v roce 2000 bylo 64. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Slovensko a třetí Finsko. 

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2000

Mistrovství světa v hokeji v roce 2000 bylo 64. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Slovensko a třetí Finsko. 


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 29. dubna do 14. května 2000 v ruském Petrohradu.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 42 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do čtyř skupin. V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Bělorusko
Švédsko
Lotyšsko
Ukrajina
 

SKUPINA B

Slovesko
Finsko
Itálie
Rakousko
 

SKUPINA C

Kanada
Česko
Japonsko
Norsko
 

SKUPINA D

Rusko
USA
Francie
Švýcarsko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Vladimír Hudáček, Dušan Salfický, Roman Čechmánek.

Obránci: Petr Buzek, František Kaberle, Ladislav Benýšek, Michal Sýkora, Martin Štěpánek, Radek Martínek, František Kučera.

Útočníci: Jiří Dopita, Robert Reichel, Jan Tomajko, Václav Prospal, Martin Havlát, Václav Varaďa, Michal Broš, Pavel Patera, Martin Procházka, David Výborný, Petr Čajánek, Martin Špaňhel, Tomáš Vlasák.

Trenéři: Josef Augusta, Vladimír Martinec.

Česko - základní část

Česko zahájilo základní část výhrou 4:0 nad Norskem. Šampionát začal čistým kontem gólman Jiří Čechmánek. Další vítězství si Češi připsali nad Japonskem, které porazili 6:3. I ve třetím utkání základní části se Češi radovali z výhry, tentokrát to ale bylo těsnější. Skóre zápasu s Kanadou otevřel už v první minutě Michal Sýkora, ale ve 12. minutě srovnával Curtis Brown. V čase 26:57 se z branky radoval Jiří Dopita a šlo také o poslední a rozhodující gól tohoto zápasu. Češi porazili Kanadu 2:1 a v základní skupině neztratili ani bod.

Osmifinále

Osmifinále pro Česko začalo utkáním s Itálií, kde svěřenci trenérů Augusty a Martince zvítězili poměrem 9:2. Poté ale národní výběr narazil na Finsko, se kterým si připsal první porážku na turnaji. Češi se zemí tísíce jezer prohráli 4:6. Hned v následujícím utkání si ale spravili chuť, když přesvědčivě porazili Slovensko 6:2.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále Češi narazili na Lotyško, nad kterým zvítězili 3:1. Zjímavostí je, že všechny branky českého i lotyšského týmu padly v druhé dvacetiminutovce.

Semifinále

V semifinále Češi znovu narazili na Kanadu a výsledek tohoto klání byl stejný, jako v základní skupině. Skóre otevřel v 18. minutě David Výborný, ale o 33 vteřin později trefou odpověděl Brad Isbister. Vítězství českému týmu a postup do finále vystřelil v 52. minutě Robert Reichel.

Finále

Ve finále se Česká republika znovu setkala se Slovenskem, kterému v průběhu utkání nedovolila ani vyrovnat, natož otočit průběžný stav. Zápas skončil vítězstvím Česka 5:3 a ziskem druhého titulu mistrů světa v řadě.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Roman Čechmánek. Nejlepším obráncem Fin Petteri Nummelin a útočníkem Slovák Miroslav Šatan.

ALL STARS

Brankář: Roman Čechmánek
Levý obránce: Petteri Nummelin
Pravý obránce: Michal Sýkora
Levé křídlo: Miroslav Šatan
Centr:  Jiří Dopita
Pravé Křídlo:  Tomáš Vlasák
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Miroslav Šatan 10 2 12
2.  Jiří Dopita 4 7 11
3.  David Výborný 4 8 10
4.  Todd Bertuzzi 5 4 9
5.  Tomáš Vlasák 4 5 9
6.  Trond Magnussen 3 6 9
6.  Ryan Smyth 3 6 9
8. Michal Sýkora 5 3 8
9.  Arnaud Briand 4 4 8
10. Maurice Rozenthal 3 5 8
         

Konečné pořadí

1. Česko
2. Slovensko
3. Finsko
4. Kanada

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1999

 

MS v hokeji 1998