MS v hokeji 2006

Mistrovství světa v hokeji v roce 2006 bylo 70. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Lotyšsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Česko a třetí Finsko.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2006

Mistrovství světa v hokeji v roce 2006 bylo 70. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Lotyšsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Česko a třetí Finsko.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 5. do 21. května 2006 v Lotyšsku v Rize.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

ÄŚesko
Finsko
Slovinsko
Lotyšsko
 

SKUPINA B

Ukrajina
Švédsko
Švýcarsko
Itálie
 

SKUPINA C

Rusko
Bělorusko
Kazachstán
Slovensko
 

SKUPINA D

Dánsko
Kanada
USA
Norsko
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Tomáš Pöpperle, Adam Svoboda, Milan Hnilička.

Obránci: Tomáš Kaberle, Lukáš Krajíček, Zbyněk Michálek, Jan Hejda, Martin Richter, Martin Škoula, Zdeněk Kutlák, Miroslav Blaťák.

Útočníci: Petr Hubáček, Tomáš Plekanec, David Výborný, Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka, Jaroslav Bednář, Jan Bulis, Jaroslav Balaštík, Tomáš Rolinek, Patrik Štefan, Martin Erat, Zbyněk Irgl, Petr Tenkrát, Ivo Prorok.

Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček, František Musil.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali domácí Lotyšsko, se kterým remizovali 1:1. Poté Česko vyzvalo Slovinsko, které porazilo 5:4. Dvě branky zapsal v tomto duelu Zbyněk Michálek. Na konec základní zkupiny sehráli Češi duel s Finskem, se kterým remizovali 3:3 a z druhého místa postoupili do osmifinále.

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním s Norskem, které Česko porazilo 3:1. Poté se Česká republika postavila výběru Kanady, nad kterým zvítězila 6:4. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli s USA, se kterými zapsali první prohru na turnaji, a to 1:3.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfiále se Češi postavili Rusku a byla to bitva velmi vyrovnaná. Oba celky se přetahovaly o vedení a v zákaldní hrací době se nakonec nerozhodlo. Následovalo prodloužení, ve kterém rozhodl o postupu do semifinále Zbyněk Irgl.

Semifinále

V semifinále sse Češi utkali podruhé na šampionátu s Finskem, tentokrát ale na remízu nedošlo. Jako první se sice trefil Fin Riku Hahl, ale to bylo ze strany severské země vše. Na druhé straně skórovali Tomáš Plekanec, David Výborný a Jaroslav Hlinka a Češi zvítězili 3:1.

Finále

Ve fiinále Česká repbulika odehrála duel se Švédskem, kterému ale nedokázala vstřelit ani jednu branku. Výběr Tre Kronor vyhrál poměrem 4:0 a Česká republika získala stříbrné medaile.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Švéd Johan Holmqviest. Nejlepším obráncem Niklas Kronwall ze stejné země útočníkem Kanaďan Sidney Crosby.

ALL STARS

Brankář: Andréj Mezin
Levý obránce: Petteri Nummelin
Pravý obránce: Niklas Kronwall
Levé křídlo: Sidney Crosby
Centr: David Výborný
Pravé Křídlo: Alexandr Ovečkin
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Sidney Crosby 8 8 16
2. Patrice Bergeron 6 8 14
3. Petteri Nummelin 3 11 14
4. Niklas Kronwall 2 8 10
5. Alexandr OveÄŤkin 6 3 9
6. Michail Grabovskij 5 4 9
6. Andreas Karlsson 5 4 9
8. Mikael Samuelsson 4 5 9
9. AnĹľe Kopitar 3 6 9
9. David Výborný 3 6 9
9. Jevgenij Malkin 3 6 9

Konečné pořadí

1.  Švédsko
2. ÄŚesko
3. Finsko
4. Kanada

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2005

 

MS v hokeji 2004