MS v hokeji 2004

Mistrovství světa v hokeji v roce 2004 bylo 68. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Česku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Švédsko a třetí USA. Češi na tomto MS v hokeji skončili na 5. místě.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2004

Mistrovství světa v hokeji v roce 2004 bylo 68. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Česku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Švédsko a třetí USA. Češi na tomto MS v hokeji skončili na 5. místě.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 24. dubna do 9. května 2004 v Česku v Praze a Ostravě.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 42 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do čtyř skupin. V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Česko
Německo
Lotyšsko
Kazachstán
 

SKUPINA B

Slovensko
Ukrajina
Finsko
USA
 

SKUPINA C

Japonsko
Dánsko
Rusko
Švédsko
 

SKUPINA D

Kanada
Rakousko
Švýcarsko
Francie
 

Soupiska Česka

Brankáři: Tomáš Vokoun, Roman Čechmánek.

Obránci: František Kaberle, Jaroslav Špaček, Martin Škoula, Jan Hejda, Jiří Šlégr, Roman Hamrlík.

Útočníci: Jaromír Jágr, Martin Straka, David Výborný, Jan Hlaváč, Martin Havlát, Jaroslav Hlinka, Radek Dvořák, Václav Prospal, Michal Sup, Martin Ručinský, Josef Beránek, Petr Průcha, Jiří Dopita, Milan Kraft.

Trenéři: Slavomír Lener, Antonín Stavjaňa, Vladimír Růžička.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Lotyšsko, které porazili 3:1. Dvě branky zaznamenal Martin Straka. Poté Česko vyzvalo Kazachstán, který porazilo 7:0. Hattrickem se blýskl Martin Ručinský, dvě branky zapsal Petr Průcha. Na konec základní zkupiny sehráli Češi duel s Německem, nad kterým zvítězili 5:1 a z prvního místa postoupili do osmifinále.

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním s Rakouskem, které Česko porazilo 2:0. Poté se Česká republika postavila výběru Švýcarska, který porazila 3:1. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli s Kanadou, nad kterou zvítězili 6:2 a ovládli osmifinálovou skupinu.

Čtvrtfinále

Cesta Česka skončila ve čtvrtfinále, ve kterém těsně podlehlo Spojeným státům. Češi sice zásluhou Martina Škouly a Jaromíra Jágra vedli 2:0, Američané ale vyrovnali a bitvu musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých ten vítězný vsítil Andy Roach.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Ty Conklin z USA. Nejlepším obráncem Švéd Dick Tärnström a útočníkem Kanaďan Dany Heatley. Nejužitečnějším hráčem na šampionátu byl vyhlášen rovněž Dany Heatley.

ALL STARS

Brankář: Henrik Lundqvist
Levý obránce: Zdeno Chára
Pravý obránce: Dick Tärnström
Levé křídlo: Ville Peltonen
Centr: Dany Heatley
Pravé Křídlo: Jaromír Jágr
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Dany Heatley 8 3 11
2. Ville Peltonen 4 6 10
3. Jaromír Jágr 5 4 9
3. Martin Ručinský 5 4 9
5. Olli Jokinen 5 3 8
5. Richard Park 5 3 8
7. Miroslav Šatan 4 4 8
7. Pavol Demitra 4 4 8
9. Daniel Briére 2 6 8
10. Václav Prospal 3 4 7
         

Konečné pořadí

1. Kanada
2.  Švédsko
3. USA
4. Slovensko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2003

 

MS v hokeji 2002