MS v hokeji 2005

Mistrovství světa v hokeji v roce 2005 bylo 69. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rakousku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhá byla Kanada a třetí Rusko.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2005

Mistrovství světa v hokeji v roce 2005 bylo 69. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rakousku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhá byla Kanada a třetí Rusko.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 30. dubna do 15. května 2005 v Rakousku v Innsbrucku a Vídni.

Systém turnaje

Celkem se na šampionátu představilo 42 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do čtyř skupin. V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Slovensko
Rusko
Rakousko
Bělorusko
 

SKUPINA B

Lotyšsko
Kanada
Slovinsko
USA
 

SKUPINA C

Ukrajina
Dánsko
Finsko
Švédsko
 

SKUPINA D

Česko
Kazachstán
Švýcarsko
Německo
 

Soupiska Česka

Brankáři: Tomáš Vokoun, Adam Svoboda, Milan Hnilička.

Obránci: Tomáš Kaberle, Jaroslav Špaček, Pavel Kubina, Jan Hejda, Jiří Šlégr, Jiří Fisher, František Kaberle, Marek Židlický.

Útočníci: Jaromír Jágr, Martin Straka, David Výborný, Jan Hlaváč, Petr Čajánek, Aleš Hemský, Radek Dvořák, Václav Prospal, Petr Sýkora, Martin Ručinský, Josef Vašíček, Petr Průcha, Václav Varaďa, Radim Vrbata.

Trenéři: Ondřej Weissman, Radim Rulík, Vladimír Růžička, Marian Jelínek.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Švýcarsko, které porazili 3:1. Poté Česko vyzvalo Německo, které porazilo 2:0. Na konec základní zkupiny sehráli Češi duel s Kazachstánem, nad kterým zvítězili 1:0 a z prvního místa postoupili do osmifinále.

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním se Slovenskem, které Česko porazilo 5:1. Poté se Česká republika postavila výběru Ruska, se kterým zapsala první prohru na turnaji a podlehla mu 1:2. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli s Běloruskem, nad kterým zvítězili 5:1 a ze druhého místa postoupili do čtvrtfinále.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se zopakoval souboj z MS 2004, kde Češi podlehli výběru USA 2:3 po nájezdech. Tentokrát zápas skončil úplně stejně, ale po nájezdech zvítězilo Česko. Spojené státy vedly 2:0, ale na ztrátu jedné branky snížil Marek Židlický  a vyrovnal Jaroslav Špaček. Rozhodující vítězný nájezd absolvoval Martin Ručinský.

Semifinále

Ani semifinále se nerozhodlo v základní hrací době. Češi se utkali se Švédskem, které nakonec po prodloužení porazili 3:2. V základní době se trefili Petr Čajánek Martin Straka, v prodloužení o postupu do finále rozhodl Radek Dvořák.

Finále

Finále bylo oproti předchozím vyřazovacím zápasům jednoznačné. Češi zde narazili na Kanadu a nedovolili jí ani jednu branku. Na druhé straně se prosadil Václav Prospal, Martin Ručinský a Josef Vašíček  Česká republika získala titul mistra světa.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Tomáš Vokoun. Nejlepším obráncem Kanaďan Wade Redden a útočníkem Rus Alexej Kovaljov. Nejužitečnějším hráčem na šampionátu byl vyhlášen Kanaďam Joe Thornton.

ALL STARS

Brankář: Tomáš Vokoun
Levý obránce: Niklas Kronwall
Pravý obránce: Marek Židlický
Levé křídlo: Rick Nash
Centr: Joe Thornton
Pravé Křídlo: Jaromír Jágr
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Joe Thornton 6 10 16
2. Rick Nash 9 6 15
3. Simon Gagne 3 7 10
4. Žigmund Pálffy 5 4 9
4. Daniel Sedin 5 4 9
6. Daniel Alfredsson 3 6 9
7. Jaromír Jágr 2 7 9
8. Alexandr Ovečkin 5 3 8
9. Lubomír Višňovský 2 6 8
9. Václav Prospal 2 6 8
         

Konečné pořadí

1. Česko
2. Kanada
3. Rusko
4.  Švédsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2003

 

MS v hokeji 2004