ME v basketbale mužů 2022: program, informace, live stream

Mistrovství Evropy v basketbale mužů, nebo chcete-li EuroBasket, je vrcholnou akcí pořádanou pod hlavičkou Mezinárodní basketbalové federace (FIBA). Až do předchozího ročníku, který se uskutečnil v roce 2017, bylo zvyklostí pořádat turnaj každé dva roky. Tento interval se však nově prodloužil na čtyři roky. Z důvodu koronavirové pandemie a přesunutí olympijských her se o rok posunul i evropský šampionát (původně se měl hrát roku 2021).

  • Datum a místo konání: 1. – 18. září 2022, Česko , Gruzie , Německo , Itálie
  • Počet účastníků: 24 týmů ve 4 skupinách po 6
  • Největší favorité: Srbsko , Řecko , Slovinsko , Francie  
  • Sázkové příležitosti: celkový vítěz, pořadí ve skupinách, sázky na zápasy atd., na výběr bude hodně druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na ME v basketbale mužů si vsadíte u všech našich sázkových kanceláří

Vstupní bonus u 22Bet

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

ME v basketbale mužů 2022: program, informace, live stream

Mistrovství Evropy v basketbale mužů, nebo chcete-li EuroBasket, je vrcholnou akcí pořádanou pod hlavičkou Mezinárodní basketbalové federace (FIBA). Až do předchozího ročníku, který se uskutečnil v roce 2017, bylo zvyklostí pořádat turnaj každé dva roky. Tento interval se však nově prodloužil na čtyři roky. Z důvodu koronavirové pandemie a přesunutí olympijských her se o rok posunul i evropský šampionát (původně se měl hrát roku 2021).

  • Datum a místo konání: 1. – 18. září 2022, Česko , Gruzie , Německo , Itálie
  • Počet účastníků: 24 týmů ve 4 skupinách po 6
  • Největší favorité: Srbsko , Řecko , Slovinsko , Francie  
  • Sázkové příležitosti: celkový vítěz, pořadí ve skupinách, sázky na zápasy atd., na výběr bude hodně druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na ME v basketbale mužů si vsadíte u všech našich sázkových kanceláří

Vstupní bonus u 22Bet


ME v basketbale mužů 2022: informace a turnajový pavouk

V pořadí již 41. mistrovství Evropy v basketbale mužů odstartuje první zářijový den a vyvrcholí v neděli 18. září. V posledních letech je zvykem pořádat turnaj ve čtyřech zemích, v nichž se odehrají základní skupiny. Následný pavouk play-off se poté odehraje pouze v jedné z pořadatelských zemí. Nejinak je tomu i v případě EuroBasketu 2022, jehož základní skupiny hostí Praha, Tbilisi, Kolín nad Rýnem a Milán. Vyřazovací fáze se odehraje kompletně v Berlíně.

Na našem území se závěrečný evropský turnaj basketbalistů koná potřetí v historii. Předchozí dva ročníky však spadají ještě do dob Československa. Poprvé se hrálo v Praze v roce 1947 a podruhé hostila ME v roce 1981 Praha společně s Bratislavou a Havířovem.

Mezi nejvážnější kandidáty na zlato budou patřit především Řekové a Srbové posíleni o hvězdy NBA. Velké šance na úspěch se dávají také obhájcům zlata Slovincům a tradičně silným Francouzům.

Nejčastějšími sběrateli evropského zlata jsou basketbalisté Sovětského Svazu/Ruska, kteří dosáhli na 14 zlatých. Na letošním šampionátu však kvůli válce na Ukrajině startovat nebudou. Druhé místo patří s 8 nejcennějšími kovy basketbalistům bývalé Jugoslávie.

Čeští, resp. českoslovenští basketbalisté se stali mistry Evropy jednou, a to v roce 1946. Kromě toho se jim podařilo vybojovat ještě šest stříbrných a pět broznových medailí. V tomto ohledu tedy patříme k evropské basketbalové špičce.

V historii samostatně České republiky je naším nejlepším umístěním sedmé místo z EuroBasketu 2015.

Giannis Antetokounmpo (vlevo) a Nikola Jokić budou hlavní hvězdy EuroBasketu 2022

Giannis Antetokounmpo (vlevo) a Nikola Jokić (vpravo) budou hlavními hvězdadmi EuroBasketu 2022 (zdroj: nbcsports.com)

Turnajový pavouk

Turnaj startuje ve čtyřech šestičlenných skupinách, z nichž čtyři nejlepší týmy postoupí do osmifinále. Osmifinálovými zápasy začíná klasické play-off, které se hraje stylem vyřazovacího pavouka.

Zatímco základní skupiny se hrají každá v jiném městě, od osmifinále se veškeré dění přesouvá do berlínské multifunkční Mercedes-Benz Areny. Na harmonogram šampionátu se můžete podívat v přiložené tabulce.

       
   FÁZE TURNAJE  DATUM  
   Zápasy ve skupinách  1. – 8. září  
       
   Osmifinále  10. – 11. září  
       
   Čtvrtfinále  13. – 14. září  
       
   Semifinále  16. září  
       
   Finále + Zápas o 3. místo  18. září  
       

 

Rozlosování základních skupin

Před samotným losováním byly všechny týmy rozřazeny do šesti výkonnostních košů podle aktuálního pořadí světového žebříčku FIBA. Českému národnímu týmu patřilo v době losovacího aktu 12. místo (především díky povedenému mistrovství světa a účasti na olympijských hrách v Tokiu), díky čemuž šel z druhého koše a vyhnul se tak silnějším soupeřům.

Papírově se pražská skupina jeví jako jedna z nejhratelnějších a národnímu týmu by postup do osmifinále neměl uniknout. Největší favorit „české“ skupiny je obhájce stříbrných medailí Srbsko. Naši basketbalisté by se podle papírových předpokladů měli poprat o druhé místo. V případě postupu změří v osmifinále svěřenci Ronena Ginsburga síly s někým ze skupiny „C“.

  • Skupina A (Tbilisi): Španělsko , Černá Hora , Turecko , Gruzie , Belgie , Bulharsko
  • Skupina B (Kolín n. Rýnem): Francie , Litva , Slovinsko , Německo , Maďarsko , Bosna a Hercegovina
  • Skupina C (Milán): Řecko , Itálie , Chorvatsko , Ukrajina , Velká Británie , Estonsko
  • Skupina D (Praha): Srbsko , Česko , Polsko , Finsko , Izrael , Nizozemsko

Nominace českého týmu

Předběžnou nominaci 15 hráčů oznámil trenér Ginzburg již počátkem srpna. Konečná dvanáctka bude jasná po dvou kvalifikačních zápasech o postup na mistrovství světa.

Základní kostra týmu zůstává stejná jako v posledních úspěšných letech. Vrásky na čele realizačnímu týmu však způsobilo zranění kotníku Tomáše Satoranského, jehož start na domácím šampionátu je tímto ohrožen. Jde o silnou generaci hráčů kolem Tomáše Satoranského, Jana Veselého, Patrika Audy či Ondřeje Balvína. Sám trenér Ginzburg se ke svému výběru vyjádřil následovně: „Nevím, jestli jde o nejsilnější český tým v historii, ale na papíře jde za poslední roky asi o ten nejlepší. Jsem rád, že každý z hráčů dorazil a bude reprezentovat svou zemi.

  • Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Ondřej Sehnal (Braunschweig/Něm.), Viktor Půlpán (Brno), Tomáš Vyoral (Pardubice)
  • Křídla: Jaromír Bohačík, Tomáš Kyzlink (oba Bamberg/Něm.), Vojtěch Hruban (Londýn/Brit.), Lukáš Palyza (Nymburk), David Jelínek (Murcia/Šp.), Vít Krejčí (Oklahoma Thunder/NBA)
  • Pivoti: Jan Veselý (Barcelona/(Šp.), Martin Kříž (Nymburk), Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Prometej/Ukr.), Martin Peterka (Braunschweing/Něm.)
Ronen Ginzburg udílí pokyny Tomáši Satoranskému

Ronen Ginzburg udílí pokyny Tomáši Satoranskému (zdroj: cnn.iprima.cz)

Oficiální kanály ME v basketbale s výsledky a informacemi

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či průběžné pořadí skupin ME v basketbale mužů 2022 jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze zápasů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli prokliklávat a hledat.

Sázejte na ME v basketbale s našimi sázkovými kancelářemi

Basketbal se samozřejmě těší velké oblibě i mezi sázkaři. Není divu! Velké množství zápasů z ME dává příležitost vybrat si ten správný kurz. Sázkové kanceláře vypisují opravdu velké množství příležitostí, přičemž hlavní náběry jsou v tipech na vítěze utkání, na handicap a na OVER/UNDER.

Registrace v sázkové kanceláři Betano

Kurzy na celkového vítěze šampionátu v sázkové kanceláři Betano

Za největší favority na zisk zlata jsou obecně považovány především reprezentace Řecka a Srbska. Oba celky se mohou spolehnout na pomoc nejlepších hráčů NBA, ať už je to na řecké straně Giannis Antetokounmpo nebo na srbské Nikola Jokić. Antetokounmpo se navíc v národním dresu sejde i se svými dvěma bratry, starším Thanasisem, s nímž obléká stejný dres i v NBA (Milwaukee Bucks), a mladším Kostasem.

Do okruhu největších favoritů patří ještě obhájci zlatých medailí Slovinci a také tradičně silní Francouzi.

Mezi největší outsidery naopak patří basketbalisté Nizozemska, Estonska a Maďarska.

 Řecko
4.75  Srbsko
4.75
 Slovinsko
5.10  Francie
5.40
 Španělsko
11.50  Litva
13.00
 Itálie
18.00  Turecko
23.00
 Chorvatsko
24.00  Německo
25.00
 Česko
45.00  Finsko
45.00
 Izrael
75.00  Gruzie
90.00
 Černá Hora
95.00  Ukrajina
100.00
 Polsko
125.00  Belgie
250.00
 Bosna a Hercegovina
250.00  Velká Británie
250.00
 Bulharsko
400.00  Estonsko
500.00 
 Maďarsko
500.00   Nizozemsko
500.00 

 

Kde sledovat ME v basketbale mužů živě, online zdarma

Nejpohodlnější možností, kde sledovat ME v basketbale živě, představuje ČT sport, která odvysílá všechny zápasy české reprezentace a některá další vybraná utkání (něco možná ze záznamu). Pro diváky, kteří nemohou nebo nechtějí ladit televizní vysílání, je tu možnost online vysílání ČT sport Plus, kde bude k dispozici přenos z mnoha dalších utkání. Kromě online přenosů ze zápasů zde najdete další reportáže a hromadu doprovodných informací a aktualit. 

Kromě televizních přenosů existují i lehce dostupné online streamy, které poskytují sázkové kanceláře. Jejich výhodou je, že si můžete vybrat jakýkoli zápas, který se hraje a pustit si ho online. Jednosuše můžete mezi jednotlivými zápasy přepínat. Z českých sázkových kanceláří budou zápasy z evropského šampionátu k vidění na TV Tipsport, Chance TV a Fortuna TV.

TV Tipsport

Kromě televizních přenosů či streamů sázkových kanceláří existuje ještě jedna rychlá, ale zároveň placená služba. Na stránkách Mezinárodní basketbalové federace se totiž můžete zaregistrovat k odběru obsahu na digitální platformě Courtside 1891, jež nabízí videopřenosy z profesionálního basketbalu hraném po celém světě. Courtside 1891 si můžete stáhnout rovněž jako aplikaci do svého telefonu.

Registrace je sice zdarma, nicméně sledování bude nějakým způsobem zpoplatněno.