Liga mistrů i pro ty, co se nekvalifikují ? ECA přichází s návrhem

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Liga mistrů i pro ty, co se nekvalifikují ? ECA přichází s návrhem


Neuplynul ještě ani celý rok od doby, kdy se rozpadl koncept Superligy, turnaje pouze pro vyvolené, a návrh Evropské klubové asociace (ECA) na změnu při kvalifikaci do Ligy mistrů opět dokazuje, že peníze jsou až na prvním místě.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Změna formátu Ligy mistrů

O tom, že se od roku 2024 výrazně změní formát Ligy mistrů jsme vás již informovali. Nejprestižnější klubová soutěž na planetě se rozroste ze současných dvaatřiceti celků na šestatřicet. Změnou projdou i základní skupiny. Nyní však ECA lobbuje u UEFA o další změnu. Návrh, který jednoznačně zvýhodňuje větší a bohatší kluby se většině fanouškovské veřejnosti samozřejmě nelíbí.

A co v onom návrhu vlastně je ? V podstatě jde o to, aby dvě místa do základní skupiny Ligy mistrů byly od sezony 2024 rezervovány pro týmy, které se do Champions League neprobojují z domácí soutěže, ale mají vysoký koeficient z evropských pohárů za posledních pět let. Jednalo by se o pomyslné záchranné lano pro celky, které jsou historicky úspěšné, ale prožívají slabší období. Pokud bychom návrh chtěli převést do praxe, v současnosti by to znamenalo, že by si příští rok zahráli Ligu mistrů anglický Manchester United a italské AS Řím. Ačkoli jsou United nyní v domácí lize šestí a AS pátí, jejich evropský koeficient je dostatečně vysoký na to, aby se do Champions League kvalifikovaly.

Zdroj: irozhlas.cz

Bohatší na úkor chudších

Je třeba podotknout, že pokud by tento návrh prošel, byly by evidentně upřednostněny bohatší týmy na úkor těch méně bohatých. Teoreticky by to tedy znamenalo, že i pokud velký evropský tým spadl v domácí soutěži do druhé ligy, klidně by mohl v příštím roce hrát Ligu mistrů. Podobný návrh dokonce sama UEFA zanesla do plánů na reformu Ligy mistrů. Ovšem bouřlivá negativní reakce fanoušků na projekt Superligy znamenala, že asociace připustila změny.

Před pár týdny se vyjádřil samotný šéf UEFA Alexandr Čeferin, že by volná místa měly obsadit spíše kluby z menších a středních lig, mezi takové se řadí i česká nejvyšší soutěž. Organizace Football Supportes Europe dokonce minulý víkend představila iniciativu „Win it on the Pitch“, která vyzývá k právním úpravám a především k tomu, aby se kvalifikace do Ligy mistrů řídila primárně úspěchem v domácí soutěži.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !