Liga mistrů chystá změnu formátu

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Liga mistrů chystá změnu formátu


Nejprestižnější klubovou soutěž na planetě chystají revoluční změny. Od sezony 2024/25 se naprosto změní formát, podle kterého Champions League bude fungovat. Není překvapením, že menším klubům se změna nelíbí, značně je totiž znevýhodňuje.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Základním skupinám je konec

Největších změn se dočkáme ve fázi základních skupin. Ty jako takové sice zcela nezmizí, nahradí je však jedna „velká“ skupina, čítající šestatřicet týmů. Ty se poté na základně ,,švýcarského systému“ porvou o boj do další fáze. Systém pojmenovaný po zemi helvétského kříže v podstatě znamená, že se týmy utkají v deseti zápasech proti soupeřům, kteří jim byli vylosováni. Neodehrají tedy zápas s každým týmem v této fázi soutěže. Po skončení těchto deseti kol by mělo mít prvních osm celků tabulky zajištěn postup do další fáze. Týmy od devátého do čtyřiadvacátého místa se poté utkají v play off o zbylých osm míst.

Znevýhodnění menších týmů je v tom, že odehrají větší počet zápasů s týmy, které jsou mnohem silnější. Do karet jim nehraje a plán na systém vyřazovací fáze. Spekuluje se o tom, že by soupeři pro play off nebyli losováni, ale utkali by se podle umístění ze základní skupiny. Tedy první s šestnáctým, druhý s patnáctým a tak dále. Ačkoliv to vypadá ze strany UEFA jako reakce na neúspěšný projekt Superligy a zabránění největším týmům, aby podobný projekt chtěly v budoucnu opět spustit, návrh na nový formát je na stole již od roku 2020, tedy dávno před snahami o Superligu.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Nový formát, více zápasů

Nový formát se však mnohdy nelíbí ani velkým klubům. V už tak dost napěchovaném kalendáři jim totiž přibude mnoho dalších zápasů. Jestliže současný formát Ligy mistrů obsahuje celkem 96 zápasů, v novém systému odehrají kluby téměř dvojnásobek, tedy 180 zápasů za ročník. Jestli nový formát přinese i větší atraktivitu je však otázkou.