Legendární Mario Lemieux prodává svůj podíl v Pittsburghu.

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Legendární Mario Lemieux prodává svůj podíl v Pittsburghu.


Vypadá to, že to nebude trvat dlouho a změní se vlastnická struktura u jednoho z nejpopulárnějšího celku NHL. Současní majitelé „Tučnáků“ Mario Lemieux a Ron Burkle se podle zámořských médií chystají prodat svůj většinový podíl. Do konce roku by měla dát obchodu zelenou rada guvernérů NHL.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Nový majitel není ve sportu nováček

Novým majitelem většinového podílu v Pittsburghu bude skupina Fenway Sports Group, kterou vlastní miliardář John Henry. Právě FSG má ve svém portfoliu již několik zajímavých akvizicí. Patří mezi ně například vlastnický podíl v baseballovém Bostonu Red Sox, který skupina koupila už v roce 2001. O devět let později vstoupila FSG i do anglického Liverpoolu. Není bez zajímavosti, že na začátku letošního roku vstoupila majetkově do FSG i stále hrající legenda NBA LeBron James.

Zatímco český podnikatel Daniel Křetínský si brousí zuby na většinový podíl v anglickém West Hamu, jehož hodnota je odhadem 700 milionů eur, za většinový podíl v Pittsburghu má skupina FSG zaplatit zhruba 900 milionů dolarů. I po odkoupení většinového podílu zůstanou Lemieux a Burkle součástí skupiny vlastníků, byť samozřejmě minoritní. Změny by neměly nastat ani v manažerských kruzích organizace.

„Zatímco Penguins vstupují do nové kapitoly, já zůstanu aktivní a zaangažovaný v týmu jako vždycky a budu se těšit, že navážeme na naše úspěchy s budoucími partnery FSG. Jejich filozofie odráží přístup, který v minulých 22 letech fungoval dobře pro mě i pro Rona.“ uvedl v reakci na plánovaný obchod Lemieux.

22Bet nabízí až 100% uvítací bonus !

Zachránce Lemieux

Mario Lemieux je považován za klubovou legendu. V letech 91 a 92 vyhrál i za pomoci Jaromíra Jágra s Pittsburghem slavný Stanley cup. V roce 1998 se však finanční situace Penguins natolik zhoršila, že hrozil bankrot. Lemieux však podnikl kroky k záchraně organizace, ve které se nakonec stal o rok později většinovým vlastníkem. V roli majitele pak slavil ještě další tři Stanley cupy v letech 2009, 2016 a 2017.