Fotbalisté Kanady porazili Jamajku a postoupili po 36 letech na MS


Fotbalové MS v Kataru 2022 už zná svého prvního účastníka ze Severní a Střední Ameriky. Stal se jím překvapivě národní tým Kanady, který zvítězil v nedělním zápase nad Jamajkou 4:0 a s 28 body má na prvním místě už jistotu postupu. Z osmičlenné finálové kvalifikace pro Severní a Střední Ameriku zvané CONCACAF postoupí přímo na MS první tři celky, tým na čtvrtém místě půjde do baráže.

Po zaváhání v Kostarice dali lekci Jamajce a mají postup v kapse

Fotbalisté Kanady měli před kvalifikačním zápasem hraném v Torontu jistotu postupu, pokud Jamajku porazí. Rozhodnout o něm mohli ale už ve čtvrtek proti Kostarice, která je zatím na 4. místě a stále o postup bojuje. V Kostarice však podlehli 0:1 a oslavit postup na MS po dlouhých 36 letech se rozhodli až v domácím zápase proti Jamajčanům.

V nedělním utkání neponechali Kanaďané nic náhodě a svého soupeře od začátku jednoznačně přehrávali. Už v poločase vedli 2:0 po trefách Larina a Buchanana. V druhém dějství zvýšil náskok ještě Hoilett a dvě minuty před koncem základní hrací doby si vstřelil vlastní gól Mariappa. 

Kanada postoupila na MS v Kataru po 28 letech

zdroj: thestar.com

Na MS v Mexiku bez bodu...a jak v Kataru?

Fotbalové mistrovství světa je něco, na co nejsou kanadští fanoušci příliš zvyklí. Když se v roce 1986 probojovala Kanada poprvé na MS do Mexika, nevstřelila na turnaji ani jeden gól a skončila ve své skupině poslední bez bodu. Od té doby se kanadští fotbalisté na vrcholnou fotbalovou akci nepodívali...až letos. 

Jak bude Kanada úspěšná v Kataru? Težko říct, jak obstojí v našlapané světové konkurenci týmů jako je Francie, Brazílie, Argentina, nebo Španělsko. Podle jejího trenéra Johna Herdmana by se ale s týmem ze země javorových listů mělo počítat:

Kanada je fotbalová země, věřte tomu. Ještě to dokážeme, tohle je jen začátek.“

Je pravda, že Kanada má ve svých řadách několik hráčů z předních evropských celků. Útočník Larin hraje za turecký Besiktas, záložník Buchanan nastupuje za belgické Club Bruggy a třeba takový Jonathan David už vstřelil v letošní sezóně 13 branek v Ligue 1 v dresu mistrovského Lille. Bez šancí tedy zřejmě Kanada úplně nebude, ale její reálnou sílu ukáže až samotné MS.

A jak věří kanadskému fotbalu naši čtenáři, bude tým javorových listů na MS jen do počtu, nebo je naopak čeká dlouhá cesta turnajem?

Tabulka kvalifikace MS - Severní a Střední Amerika:

1. Kanada                                                            28     23:6

2. USA                                                                 25      21:8

3. Mexiko                                                            25      15:8

4. Kostarika                                                         22      11:8

5. Panama                                                           18      16:19

6. Salvador                                                          10        8:16

7. Jamajka                                                             8      10:21

8. Honduras                                                          4        6:24