Chce Ronaldo pryč? Manchester odletěl na turné bez portugalské hvězdy.

Roman Mráz

Roman Mráz

Chce Ronaldo pryč? Manchester odletěl na turné bez portugalské hvězdy.


Fotbalisté anglického velkoklubu se na novou sezónu připravují už skoro týden, ale největší hvězda United v přípravě chybí. Alespoň zatím. Cristiano Ronaldo se oficiálně omluvil z pondělního tréninku a neodletěl s týmem ani na klubové předsezónní soustředění do Thajska. Otázka tedy zní, vidí Ronaldo svojí budoucnost stále v United?

United s Ronaldem počítají, ale platí to i naopak?

Slavný britský klub nezažil povedenou sezónu. Poprvé po čtyřech sezónách skončil mimo TOP 3 a jeho fanoušci se musí smířit s tím, že minimálně v sezóně 2022/23 na Old Trafford neuvidí prestižní Ligu mistrů. Na tu ztratili United z 6. místa propastných 13 bodů a jen tak tak si zajistili alespoň účast v Evropské lize. Spokojené se sezónou nebyly ani bývalé legendy Manchesteru United.

Neúčast v Lize mistrů však nejvíce mrzí a štve největší hvězdu týmu, Cristiana Ronalda. Ten loni přišel z italského Juventusu, aby v United získával další trofeje do své bohaté sbírky. Avšak v minulém ročníku získal Ronaldo a spol. slovy přesně nula trofejí. Týmu se nedařilo po většinu sezóny v Premier League, ani na evropské scéně, kde United vypadli už v osmifinále s Atleticem Madrid a na Ronaldovi bylo často znát znechucení a frustrace z neúspěchů

Ronaldo zkrátka není zvyklý nehrát nejprestižnější evropskou fotbalovou soutěž. A ačkoliv to před minulou sezónou vypadalo jako absurdní představa, že by se United neprobojovali v domácí soutěži do Ligy mistrů, tak se stala nakonec realitou. Mistr Evropy z roku 2016 navíc moc dobře ví, že v jeho věku už moc šancí hrát LM,  mít nebude. Nový trenér Erik ten Hag se sice vyjádřil ve smyslu, že s Portugalcem ve svých plánech počítá na 100%, ale to nemusí stačit.

Agent hledá pro Ronalda nové působiště. Zn.: Liga mistrů

A ačkoliv oficiálně anglický velkoklub zatím nepřiznal, že by chtěl Ronaldo z klubu odejít, v zákulisí se to hemží zprávami o tom, že by Ronaldo nejradši z United odešel ještě před začátkem sezóny. Portugalec už měl dokonce vedení Manchesteru požádat o uvolnění.

Ukazují na to i jiné indicie. Podle některých médiích se Ronaldův agent Jorge Mendes snaží v posledních dnech najít nové působiště pro svého chráněnce a zjišťuje situaci na trhu. Spekuluje se o přestupu do Barcy, ve hře má být údajně i Chelsea, mnichovský Bayern a také trochu překvapivě italská Neapol. Všechny tyto celky budou na podzim na rozdíl od United součástí Ligy mistrů. A na to Ronaldo slyší.

Problémem však může být pro mnoho týmů příliš vysoké odstupné za portugalského útočníka v kombinaci s pokročilým věkem. Ronaldo na sobě sice stále dře jsko kůň a jeho fyzička je v jeho věku na vynikající úrovni, ale je jasné, že v 37 letech se Portugalec už zlepšovat nebude. Spíše naopak.