Alexander Zverev se jedničkou nestane. Na Australian Open dohrál už ve 4. kole

Roman Mráz

Roman Mráz

Alexander Zverev se jedničkou nestane. Na Australian Open dohrál už ve 4. kole


Německý tenista a jeden z favoritů letošního Australian Open Alexander Zverev ukončil svoji pouť turnajem na raketě kanadského tenisty Denise Shapovalova už ve 4. kole. Prohra ho navíc připravila o možnost stát se novou světovou jedničkou místo diskvalifikovaného Novaka Djokoviče.

Brána k prvnímu místu zůstala zavřená

Po nuceném odstoupení srbského tenisty a turnajové jedničky Novaka Djokoviče zbývali Alexanderovi Zverevovi na cestě k australskému titulu v podstatě již jen dva soupeři - Daniil Medveděv a Rafael Nadal. Alespoň teoreticky. Bohužel pro německého tenistu se opět v plné nahotě projevila aktuální Zverevova slabina. A tou je hra proti nejlepším hráčům na grandslamových turnajích. Proti nejlepší desítce ještě Zverev na grandslamech nevyhrál ani jedno utkání. A že kolikrát nemusí jít ani o tenisty z TOP 10 nás naposledy přesvědčil Denis Shapovalov. Němec působil prakticky celý zápas odevzdaným dojmem a prohrál se světovou čtrnáctkou hladce 0:3 na sety. Svůj pohled na výkon Zvereva nabídla i německá tenisová legenda Boris Becker: "Od začátku zápasu neměl tělo v napětí, chyběla mu agresivita a jeho hra postrádala obvyklou dynamiku."

Sestřih zápasu Zverev - Shapovalov:

Špatný výkon, ale sen o grandslamu zůstává

Vyhrát grandslamový turnaj je snem asi každého profesionálního tenisty a nejinak je tomu i v případě Alexandera Zvereva. Moc dobře ale ví, že takovými výkony se ke grandslamové trofeji nikdy ani nepřiblíží: "Celý týden stál za houby. Přijel jsem sem s cílem vyhrát a snad se stát jedničkou. Ale když budu hrát takhle, nezasloužím si to. Takhle jednoduché to je. Ale dál budu usilovat o to, abych jednou grandslam vyhrál. Teď je ale hloupé o tom mluvit, protože jsem coby trojka vypadl ve čtvrté kole. Takže tento cíl je teď sakra daleko." Německý tenista tak neobhájí čtvrtfinále z loňského roku. Naproti tomu, jeho kanadský soupeř si vylepšil australské maximum o další stupeň. Nejdále byl Shapovalov doposud na Australian Open ve třetím kole. Navíc se může těšit na souboj proti Nadalovi: "Je vždy ctí nastoupit proti Rafovi. Bude to bitva."