Fotbalové kluby utratily za loňský rok 4,86 miliardy dolarů

Roman Mráz

Roman Mráz

Fotbalové kluby utratily za loňský rok 4,86 miliardy dolarů


Kluby tak utratily o 750 milionů dolarů méně než v roce 2020. Vyplývá to z výroční zprávy mezinárodní fotbalové federace FIFA. Nejvíce peněz investovaly do přestupů celky z anglické Premier league, konkrétně 1,386 milionů dolarů. Následuje italská Serie A a francouzská Ligue 1. Statistika zahrnuje 4,544 světových klubů ze 185 fotbalových soutěží.

Třetinový pokles ve srovnání s rokem 2019

Není to zase tak dlouho, kdy jsme tu měli naopak rekordní roční finanční objem za fotbalové přestupy. To se psal rok 2019 a tehdy bylo kluby utraceno zhruba 7,35 miliardy dolarů. To znamená pokles o 33% během dvou let. Koronavirus byl ještě pro drtivou většinu lidí i fotbalových klubů naprostou neznámou. Od té doby jsou finance vynaložené do přestupů hráčů stále nižší. Přitom, když srovnáme celkové roční počty transferů za rok 2019 a loni, dojdeme k podobnému číslu - v obou letech to bylo lehce přes 18.000 přestupů. Jenže částky investované kluby do jednotlivých hráčských transakcí jsou nižší. Je to pochopitelné. V současné době, kdy jsou kvůli pandemii opakovaně zavírány buď zcela, nebo částečně stadiony, či dokonce přerušeny celé soutěže, musí kluby šetřit. 

Nejvíce se utrácelo na ostrovech

Když se podíváme na nejdražší přestupy loňského roku, tak na prvním místě je transfer Romela Lukaka z Interu Milán do londýnské Chelsea. Anglický velkoklub za belgického střelce poslal do Itálie 97,5 milionů liber. I druhé místo patří týmu z britských ostrovů. Manchester United koupil záložníka Jadona Sancha z Borussie Dortmund za 73 milionů liber. A práve United loni platili za nejštědřejšího kupujícího. Za United se umístila Chelsea a RB Lipsko. Pro zajímavost: německý konkurent Lipska Bayern Mnichov se nevešel ani do první dvacítky. Nejvíce transferů se týkalo mladých hráčů ve věkovém rozmezí 18-23 let. Za tyto fotbalisty kluby utratily přes 2,8 miliardy dolarů.