Tip na zápas Rusko - Litva (ME v házené mužů, 13. 1. 2022)

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Tip na zápas Rusko - Litva (ME v házené mužů, 13. 1. 2022)


Dnešním dnem startuje na Slovensku a v Maďarsku 15. ročník evropského šampionátu házenkářů a my si při té příležitosti vybíráme sázku na zápas mezi Ruskem a Litvou, ve kterém věříme ve vítězství Rusů v handicapu.

Rusko - Litva (ME v házené mužů, 13. 1., 18:00)

Z úvodního dne šampionátu jsme pro naši sázku sáhli do skupiny F, kde se kromě dnešních soupeřů představí ještě obhájce bronzových medailí Norsko a domácí Slovensko. Do další fáze postoupí pouze první dva týmy a dle papírových předpokladů by to mělo být Norsko a Rusko.

Litva se představí na kontinentálním šampionátu teprve podruhé v historii (při své jediné účasti v roce 1998 skončila na devátém místě, když v zápase o umístění porazila český výběr) a nutno říct, že z kvalifikace postoupila jen díky tabulce třetích týmů. Ve své kvalifikační skupině dvakrát podlehla Portugalsku, ale zachránilo ji šokující domácí vítězství nad Islandem 29:27). Kromě tohoto vítězství si připsala ještě jednu výhru, a to v domácím prostředí nad Izraelem, zbylé zápasy prohrála.

Jediným hráčem, který stojí za zmínku, je pětatřicetiletá střední spojka Aidenas Malasinskas – hráč ukrajinského Motoru Záporoží (pravidelného účastníka Ligy mistrů). Byl to právě on, kdo 12 brankami dotáhl Litvu k důležitému vítězství nad Islandem.

ME v házené na TV Tipsport

Rusko prochází obměnou, Litvu ale přehrát musí

Rusové už dávno nejsou házenkářskou velmocí jako v 90. letech, přesto jsou na dobré cestě se mezi elitu opět vrátit. Angažování trenéra Velimira Petkoviće přineslo do hry národního týmu implikování moderního stylu vycházejího z německé Bundesligy. Petkovićova rychlá hra byla nebezpečnou zbraní už v kvalifikaci, kdy Rusové ve skupině s Českem, Ukrajinou a Faerskými ostrovy čtyřikrát zvítězili a dvakrát remizovali.

Rusové příjemně překvapili už na loňském světovém šampionátu, kde dokázali mj. porazit o 6 gólů Slovinsko, o 12 Sev. Makedonii a remizovat s Běloruskem.

Problémem by mohla být absence některých hráčů, mezi nimiž vyčnívá ztráta levé spojky francouzského Nantes Alexandera Shkurinskiyho. Na jeho místě tak může naplno předvést své schopnosti s dvaceti góly nejlepší kvalifikační střelec Rusů Sergej Mark Kosorotov. Dvaadvacetiletý dvoumetrový obr roste v házenkáře top úrovně.

Tip: Rusko AH -5,5