Super Bowl LVI 2022: informace a live stream

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Super Bowl LVI 2022: informace a live stream


V 56. ročníku Super Bowlu se proti sobě postaví týmy Cincinnati Bengals a Los Angeles Rams. Favoritem utkání bude vítěz Super Bowlu z roku 1999 LA Rams. Tehdy však klub sídlil v St. Louis a vystupoval jako St. Louis Rams. Hráči Rams navíc budou mít výhodu domácího prostředí. Super Bowl se totiž odehraje na SoFi Stadium, kde Rams nastupují ke svým domácím zápasům.

Los Angeles Rams – Cincinnati Bengals

  • Datum a místo konání: 14. 2., 00:30 SEČ, SoFi Stadium, Kalifornie
  • Zápas: Los Angeles Rams – Cincinnati Bengals
  • Sázkové příležitosti: na zápasy NFL bývají vypsány sázky na vítěze zápasu, Over / Under, Asijský handicap a několik dalších druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na Super Bowl si vsadíte u všech našich sázkových kanceláří

Vstupní bonus u 22Bet

56. Super Bowl - informace

Letošní ročník (označován jako Super Bowl LVI) se odehraje na stadionu SoFi Stadium ve městě Inglewood v Kalifornii. Výstavba supermoderní arény vyšla na 5,5 milardy dolarů, což z ní činí nejdražší stavbu svého druhu na světě. Domácí zápasy zde hrají týmy amerického fotbalu LA Chargers a LA Rams (letošní vítěz NFC), kterým se postaví velké překvapení letošního ročníku Cincinnati Bengals (vítěz AFC). Za favorita je považováno domácí mužstvo Rams. Teprve podruhé v historii Super Bowlu se stane, že jeden z týmů bude hrát na svém domácím stadionu.

Populární poločasová show se tentokrát ponese v rytmu hip hopu. Hlavními hvězdami budou Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg, Kendrick Lamar či Mary J. Blige.

Stadiony, na nichž se Super Bowl hraje, musí splňovat několik podmínek, z nichž nejzásadnější je ta, že minimální kapacita je stanovena na 65 000 diváků. Super Bowl bývá pravidelně beznadějně vyprodaný a jen lístek stojí v průměru 5 000 $. Zatímco loňský ročník Super Bowlu se kvůli koronavirovým opatřením mohl odehrávat pouze před 25 000 fanoušky, pro letošní ročník se počítá s kapacitou 100 240 diváků. U televize si nenechají ujít velkolepé vyvrcholení celé sezony NFL desítky milionů diváků. 

Televizní diváci nebudou tradičně ochuzeni o velkou porci reklam, která se váže ke každému Super Bowlu, a jejichž cena je tradičně hojně diskutovaným tématem. A proč, že je tak prestižní a lákavé nasadit svou reklamu do programu Super Bowlu? Kvůli sledovanosti, která se každoročně pohybuje kolem 100 milionů diváků. Od toho se samozřejmě také odvíjí cenovka, kterou firmy platí za propagaci své značky. Pro letošní ročník Super Bowlu se průměrná cena za půlminutový spot odhaduje na neuvěřitelných 6,5 milionů $.

SoFi Stadium

SoFi Stadium v Kalifornii (zdroj: timeout.com)

Cesta do finále – podruhé v historii Super Bowlu se proti sobě postaví jedničky draftu

Zatímco Rams z posledních 6 sezón chyběli v play-off pouze jednou, Bengals patřili v posledních letech k podprůměru ligy. Naposledy se v play-off objevili v roce 2015 a jejich poslední výhra ve vyřazovací části se datuje až do roku 1989! Jejich bídná léta vyvrcholila v sezóně 2019/20, kdy se se statistikou 2 – 14 stali nejhorším týmem ligy. Díky tomu však měli první výběr draftu, kterým se stal quarterback Joe Burrow (o důležitosti quarterbacka se dozvíte v našem článku Jak sázet na americký fotbal). A mladý Burrow dovedl tým ve své druhé sezóně až do Super Bowlu. Poprvé od roku 1988.

Překvapivá cesta týmu z Ohia začala v osmifinále (tzv. wild-card round), v němž Bengals porazili 26:19 Las Vegas Raiders. Ve čtvrtfinále si poradili i s nejlepším týmem konference po základní části Tennessee Titans 19:16. Opravdový šok ale zpúsobili až v konferenčním finále, v němž během prvního poločasu prohrávali na půdě loňského finalisty Kansas City Chiefs již 3:21. Bengals se ale nevzdali a dotáhli zápas do prodloužení, v němž o výhře 27:24 rozhodl kicker Evan McPherson, mladík, který byl draftován až před letošní sezónou v pátém kole.

Jestliže se se Cincinnati před sezónou příliš nepočítalo, o losangeleském klubu se dá říct opak. Rams před sezónou získali zkušeného quarterbacka Matthew Stafforda, držitele několika rekordů NFL, a zařadili se do okruhu kandidátů na zisk Super Bowlu. Díky souboji Stafforda a Burrowa se teprve podruhé v historii SB stane, že proti sobě nastoupí dvě jedničky draftu. Jejich volby dělí 11 let. Stafford byl vybrán jako první hráč v draftu 2009 týmem Detroit Lions, v jejichž organizace strávil celou dosavadní kariéru. S Lions se však dokázal do play-off dostat pouze 3x (2011/12, 2014/15 a 2016/17), přičemž ve všech případech vypadl jeho tým už v prvním kole. 

Kromě Stafforda dokázali Rams v průběhu sezóny získat další hvězdy ligy Von Millera a Odella Beckhama Jr. a základní část zakončili s bilancí 12 – 5.

Cestu do finále play-off začali Rams v osmifinále pohodovou výhrou 34:11 nad Arizonou Cardinals. Dalším soupeřem Rams byl obhájce trofeje Tampa Bay Buccaneers s legendárním QB Tomem Bradym. V průběhu zápasu si Rams vypracovali náskok až 27:3 a zdálo se, že vše směřuje k jejich pohodovému vítězství. Domácí Buccaneers ale zdánlivě prohrané utkání nezabalili a srovnali. Stafford však na konci utkání našel dlouhou přihrávkou receivera Coopera Kuppa, díky čemuž mohl Matt Gay kopnout rozhodující field goal a zvrátit zápas na 30:27 ve prospěch svého týmu. Ve finále konference Rams otočili nepříznivý vývoj utkání s divizním soupeřem San Franciscem 49ers na 20:17 a mohou se tak těšit na velkolepé domácí finále.

Matthew Stafford

Matthew Stafford v dresu LA Rams (zdroj: turfshowtimes.com)

Kde sledovat Superbowl živě, online zdarma, live stream

Přímý přenos 56. ročníku Super Bowlu můžete naladit v noci z neděle na pondělí 14. února na kanále Premier Sport 2 (přehled sportovních kanálů zde). Zápas začíná v 00:30 SEČ. Další možností je sledování přenosu na některé ze zahraničních kabelových televizí. Pro ostatní z vás máme ještě jednu bezplatnou alternativu. Dostupné totiž budou i live streamy, které vám nabídnou sázkové kanceláře na svých platformách, a to jak TV Tipsport a jeho sesterská TV Chance, tak Fortuna TV. Díky této možnosti si budete moci sledování zápasu okořenit live sázkami.

NFL na TV Tipsport

Oficiální kanály Superbowlu s výsledky a informacemi

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky celé sezony NFL apod., jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze zápasů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli prokliklávat a hledat.