Z rubriky "Na jaké sporty sázet" - Americký fotbal (NFL)

Pokud mluvíme o sázení na americký fotbal, myslíme tím především sázení na NFL, popř. na kanadskou CFL či vysokoškolskou NCAA. Americký fotbal patří spolu s baseballem, basketbalem a ledním hokejem mezi tradiční zámořské sporty a sázky na ně dosahují především v USA astronomických hodnot. Pomyslnou třešničkou na dortu celé sezóny NFL je Super Bowl. Finálový zápas má každoročně náběr v řádu miliard dolarů. I přes obrovskou popularitu ve Státech je evropskými sázkaři americký fotbal stále značně opomíjený. Na co se zaměřit a čemu se vyvarovat při sázení amerického fotbalu?

 
Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Z rubriky "Na jaké sporty sázet" - Americký fotbal (NFL)

Pokud mluvíme o sázení na americký fotbal, myslíme tím především sázení na NFL, popř. na kanadskou CFL či vysokoškolskou NCAA. Americký fotbal patří spolu s baseballem, basketbalem a ledním hokejem mezi tradiční zámořské sporty a sázky na ně dosahují především v USA astronomických hodnot. Pomyslnou třešničkou na dortu celé sezóny NFL je Super Bowl. Finálový zápas má každoročně náběr v řádu miliard dolarů. I přes obrovskou popularitu ve Státech je evropskými sázkaři americký fotbal stále značně opomíjený. Na co se zaměřit a čemu se vyvarovat při sázení amerického fotbalu?

 

Typy sázek na americký fotbal

Rozlišujeme tři základní typy sázek na americký fotbal. V první řadě jde o sázku na Vítěze zápasu, kdy jednodušeme vsázíme na jednu vítěznou stranu. Před podáním této sázky je důležité seznámit se s podmínkami sázkové kanceláře, konkrétně jak vyhodnocuje remízu, protože i ta může v americkém fotbalu nastat (následně se prodlužuje).

Protože nabízené kurzy na vítězství jednoho týmu nemusí být vždy lákavé, existují handicapové sázky, které odráží relativní šance týmů ve hře. Tím, že proti sobě stojí různě silné týmy, jsou šance, a tím pádem i kurzy často velmi rozdílné, a aby se šance na vítězství vyrovnaly a došlo k vyvážení kurzové hladiny, vypisují sázkové kanceláře handicap.

Třetím typem sázek je OVER/UNDER na celkový počet bodů v zápase.

Podružných sázek existuje také dostatečné množství na to, aby si znalec dovedl vybrat. Dokonce i české sázkové kanceláře již nabízí kurzy na počet touchdownů v zápase, celkové skóre jednotlivých týmů či na to, jakým způsobem padne první bod zápasu.  

 

Faktory, které je třeba zohlednit při analýze

1) Rozdíl v yardech

Na nejzákladnější úrovni je americký fotbal bitvou mezi útočnými a obrannými jednotkami. Dobrým ukazatelem potenciální síly mužstva se tedy jeví rozdíl v průměrných útočných yardech získaných během hry a průměrných povolených obranných yardech. Není tedy žádným překvapením, že vítězí týmy, jež získají více yardů, než povolí. Nejde o jediný indikátor síly mužstva a neměli byste se řídit pouze jím, ovšem dokážete díky němu slušně predikovat budoucí výkon týmu.

 

2) Výhoda domácího hřiště

Výhoda domácího hřiště je takovým evergreenem, na který se nesmí zapomínat. Tím, že NFL funguje jako uzavřená liga bez sestupů a postupů, jsou ze statistického hlediska údaje z jednotlivých sezón, u faktorů jako je výhoda domácího prostředí, nepostradatelné. Zvláště v NFL platí, že domácí týmy vyhrávají častěji, nicméně to neznamená, že byste měli slepě důvěřovat pouze domácím týmům. Pokud nemáte pádný důvod podložený analýzou a hodnotným kurzem, tak se sázce vyhněte.

 

3) Forma

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů ve sportu obecně je momentální forma. Zápasy amerického fotbalu jsou velmi náročné a hráče bolí. Za sezónu se tedy v porovnání s ostatními sporty neodehraje tolik utkání. Zápasy severoamerické NFL se hrávají pravidelně jednou týdně v neděli a v základní části odehraje každý tým pouze 16 utkání, o aktuální formě tedy bude vypovídat cca 2 - 5 posledních zápasů.

 

4) Strategie trenérů

Každý kouč má svůj vlastní rukopis, a pokud se vám ho podaří zapracovat do svých analýz, budete mile překvapeni, jak se to odrazí na úspěchu. Skvělý stratég dokáže pozvednout výkonnost i podprůměrného týmu.

Kromě toho musíte myslet i na to, proti komu zrovna tým nastupuje (s jakou taktikou do utkání nastoupí soupeř). Zápas amerického fotbalu je bitva svázaná taktikou, a kromě hlavního trenéra jsou důležití i útoční a obranní koordinátoři.

 

5) Důležitost quarterbacka

Jedna hráčská pozice na hřišti by ve vaší analýze měla mít přeci jen o trochu větší váhu než ostatní. Řeč je o quarterbackovi. Na hřišti se sice střídají ofenzivní a defenzivní jedenáctky, speciální týmy či kopáči, ovšem pozice quartebacka, jenž řídí útok, je pro tým nejdůležitější. Před zápasem je tedy nutné vědět, jaký hráč na této klíčové pozici nastoupí, jaká je jeho forma, zdraví apod.

Dalšími klíčovými postavami v týmech obvykle bývají running back, center, wide receiver, defensive tackle a kicker.

Tom Brady
Zdroj: cnbc.com

 

6) Speciální týmy

Speciální týmy jsou schopny v průběhu sezóny zvrátit několik zápasů. Ve svých prognózách je tedy neopomíjejte. Kicker umí zajistit týmu poziční výhodu, ale také ho může držet v poziční nevýhodě. Punter a Punt Returner mohou nechávat soupeřův tým v nevýhodné výchozí pozici, tudíž je i jejich pozice pro tým důležitá a vy byste s nimi měli počítat.

Většina hráčů, kteří jsou ve speciálním týmu, jsou náhradníci jiných hráčů. Pro speciální týmy je typické, že jsou schopny nastupovat na ofenzivní i defenzivní úkoly a také to, že se na hřiště během zápasu dostanou jen několikrát. Speciální týmy dokáží být rozhodujícím článkem zápasu, i když během jejich pobytu na hřišti týmy získávají jen minimum bodů. Klasické speciální týmy jsou:

  • kick off team (chodí na hřiště zahrávat vlastní kick off/výkop)
  • kick return team (chodí na hřiště, když má soupeř kick off/výkop)
  • punting team (rozehrává vlastní punt/odkop míče)
  • punt blocking/punt return team (blokují nebo vrací soupeřův punt)
  • field goal team (zahrávají field goal/kop míče ze hry do brány)
  • field goal block team (blokují soupeřův pokus o field goal)
  • hands team (speciální tým, který chodí pouze na onside kick)
 

7) Důležitá čísla pro handicapování

Při handicapových sázkách, stejně jako při sázkách OVER/UNDER, berte na vědomí specifické bodování hry (šest bodů za touchdown, jeden, respektive dva za následný kop/akci, tři body za kop ze hry a dva za safety), které způsobuje typické rozdíly na konci hry.

Nejčastěji končí zápasy rozdílem tří bodů, a to z důvodu, že o vítězství rozhoduje field goal (kop ze hry). Druhým nejběžnějším rozdílem je 7 (6 bodů získá tým za touchdown a jeden extra bod za následný kop).

Pro více informací o sázení na jednotlivé druhy sportu navštivte naši sekci Na jaké sporty sázet? Sázení podle jednotlivých druhů sportů