Ralf Schumacher

Roman Mráz

Roman Mráz

Ralf Schumacher


Jen málo jmen je v historii Formule 1 tak často a s respektem skloňovaných, jako jméno Schumacher. Největší zásluhu na tom má sice Michael, ale také jeho mladší bratr Ralf byl především na začátku milénia úspěšným jezdcem, který během deseti let v F1 vyhrál šest velkých cen. Kariéru ve formuli ukončil v roce 2007, ale ještě dalších pět sezón působil coby jezdec v mistrovství vozů DTM.

                         

  • Tým: -
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 30. září 1975
  • Oficiální web: www.ralf-schumacher.de
  • Počet závodů v F1: 182
  • První závod v F1: VC Austrálie 1997
  • První vyhraný závod: VC San Marino 2001
  • Poslední vyhraný závod v F1: VC Francie 2003
  • Poslední závod v F1: VC Brazílie 2007
  • Počet pódiových umístění v F1: 27
  • Počet vítězství v F1: 6
  • Nejlepší sezóna v F1: 2001, 2002 (4. místo)

Začátky kariéry v motorsportu

Mladší z bratrů Schumacherových začal stejně jako i mnoho dalších pilotů F1 se závoděním prostřednictvím motokár, navíc už v pouhých třech letech. Výhodou pro Ralfa navíc bylo, že jeho rodiče byli majiteli jedné z tratí v Kerpenu, kde také žili, takže zde mohl mladý závodník trénovat kdykoliv chtěl. Jeho maximem s motokárou bylo dvakrát druhé místo na národním motokárovém šampionátu.

Po motokárové anabázi se Ralf v roce 1995 přesunul o stupínek výš, konkrétně přešel do německého seriálu Formule 3, ve které získal v konečném hodnocení opět stříbrnou pozici.

Vůz Ralfa Schumachera v F3

                                                                                      Vůz Ralfa Schumachera v F3                               zdroj: racecarsdirect.com

Mezi jeho největší úspěchy před vstupem do F1 určitě také patří triumf při pouličním závodě na okruhu v Macau. Ralf zde totiž dokázal porazit i některé závodníky z formule 1, např. Jarna Trulliho, nebo Pedra de la Rosu.

V roce 1996 se německý jezdec zúčastnil japonské Formule Nippon, kde potvrdil své kvality a celý seriál vyhrál. V té době už měl Ralf navíc v kapse smlouvu se stájí F1 Jordan, v jejichž barvách se Němec uvedl hned v další sezóně.

Formule 1

Výsledky Ralfa v premiérové sezóně F1 by se daly shrnout slovním spojením buď a nebo. Jestliže totiž se svým vozem Peugeot A14 závod dokončil, tak z toho bylo vždy umístění v TOP 10. Na druhou stranu měl ale německý pilot také velké množství nedokončených Velkých cen, konkrétně jich bylo hned 10 z celkových 17. Nejlepším výsledkem sezóny pak pro Schumachera bylo 3. místo z VC Argentiny.

V Jordanu vydržel Schumacher ještě jednu sezónu, kterou zakončil se ziskem 14 bodů, jež stačily na 10. místo, tedy o jedno místo i bod lépe, než tomu bylo v sezóně první.

Ralf Schumacher s Hondou stáje Jordan

                                                                                   Ralf Schumacher s Hondou stáje Jordan                                         zdroj: flickr.com

Největší úspěchy přišly ve Williamsu

Nejlepší období ve formuli 1 zažíval Ralf po přesunu do Williamsu, kde působil mezi lety 1999–2004. Hned první sezóna v britské stáji znamenala pro Schumachera nové kariérní maximum, když získal 35 bodů, což stačilo na skvělé 6. místo v konečném pořadí. 

Navíc se postupně ukazovalo to, co naznačili již první roky v Jordanu. Totiž, když Schumacher nemusel nuceně odstoupit ze závodu kvůli poruše, či jinému problému, pak prokazoval vzácně vyrovnané a především kvalitní výkony. V praxi to znamenalo, že z přibližně 120 dojetých Velkých cen v kariéře se Schumacher umístil pouze v 18 případech mimo TOP 10.

Sledujte závody Formule 1 živě

Absolutní vrchol Schumacherovy kariéry v monopostu mohli fanoušci rychlých kol sledovat mezi lety 2001–2003. V prvním ze zmiňovaných let ochutnal německý jezdec s vozem BMW E41 navíc poprvé v kariéře vítězné šampaňské za triumf při VC San Marina. Následovaly ještě další dvě výhry v Kanadě a doma v Německu na okruhu Hockenheimring. V letech 2001 a 2002 skončil německý jezdec celkově v hodnocení F1 na 4. příčce.

Ralf Schumacher má ve sbírce šest vavřínů v F1

                                                                              Ralf Schumacher má ve sbírce šest vavřínů v F1                     zdroj: sport.aktualne.cz

Bodově nejlepším rokem byl pro Ralfa rok 2003, kdy si zajistil konečné 5. místo díky zisku 58 bodů. Úspěchy německého závodníka a jeho stájového kolegy Pabla Montoyi se navíc odrazily také v poháru konstruktérů, ve kterém se Williams umístil v letech 2002 a 2003 vždy na druhé příčce.

Poslední sezóna u Williamsu byla ovlivněna vážnou havárií v Indianopolisu na VC USA, ze které Ralf vyvázl s menší frakturou páteře a celkovým otřesem. Po ní strávil Schumacher několik dní v nemocnici a další měsíc zůstal v domácím léčení. Kvůli nehodě musel nakonec vynechat šest závodů.

Záběry z kokpitu R. Schumachera při VC Austrálie 2003:

Ústup ze slávy v Toyotě

Rok 2005 znamenal kvůli vysokým finančním nárokům Schumachera přestup z Williamsu do stáje Toyota, kde mu byl stájovým kolegou Jarno Trulli. A ikdyž v první sezóně si Ralf nepřipsal žádný triumf, sezónu zakončil na solidní 6. příčce se ziskem 45 bodů. 

V Toyotě strávil německý pilot celkem tři sezóny a jeho výsledky šli postupně dolů. Poslední pódium zaznamenal při VC Austrálie na začátku sezóny 2006, kde dojel na 3. příčce. Konečné 10. místo bylo rozhodně zklamáním.

Ralf Schumacher roku 2007 byl již jen svým stínem z dob Williamsu, přestože pobíral druhý nejvyšší plat v seriálu F1 po Kimim Räikkönenovi. Sám si toho byl dobře vědom a tak v říjnu 2007 oznámil, že opouští Toyotu a bude hledat novou výzvu a motivaci.

Angažmá v Toyotě nebylo podle představ Ralfa Schumachera

                                                                                     Angažmá v Toyotě nebylo ideální                                    zdroj: twitter.com

DTM 

Po odchodu z Toyoty sice ještě několik následujících měsíců německý jezdec koketoval s myšlenkou na návrat do F1, ale jednání s McLarenem, potažmo Toro Rosso nakonec nedopadla. O Schumachera již zkrátka nebyl v F1 zájem. Na konci roku 2007 tedy Schumacher oznámil odchod z F1.

Nakonec zakotvil Ralf Schumacher pro sezónu 2008 v seriálu DTM, když podepsal smlouvu s Mercedesem. O svém působení v DTM se vyjádřil německý pilot takto: „Nyní to můžu dělat v DTM, což jsem věděl už od poloviny 90. let, kdy jsem byl vycházejícím pilotem ve Formuli Junior a Formuli 3, které se jezdily v rámci programu DTM. Tenkrát jsem snil o ježdění v takových závodech. Mám rád tuto sérii, prostředí, skvělé fanoušky. A mám rád Mercedes - se kterým jsem měl první možnost testovat vůz Formule 1 v roce 1996 a kdo ví, jak by má kariéra ve Formuli 1 dopadla, když bych přijal nabídku McLarenu Mercedes být jejich testovacím jezdcem pro rok 1997."

Během pěti let v DTM si Schumacher nicméně zapsal nejlépe 8. místo v konečném pořadí a pouze dvě pódiová umístění na okruhu Hockeheimring a na rakouském RedBull Ringu v roce 2010.

Osobní život

Německý populární závodník si v roce 2001 vzal za manželku bývalou modelku Coru–Caroline Brinkmann. Obřad se konal za asistence svědků a nejbližšího okruhu přátel v rakouském Hallwangu, kde dvojice společně bydlela.

Po půl roce od svatby navíc pár přivítal na svět jejich prvního potomka, syna Davida, který se vydal v otcových stopách a stal se též jezdcem v seriálu F1. Manželství však Schumacherovým vydželo pouze do roku 2015, kdy došlo k rozvodu, údajně z důvodu dlouhého odloučení. 

R. Schumacher s manželkou a synem v roce 2012

                                                                          R. Schumacher s manželkou a synem v roce 2012                            zdroj: zimbio.com

Mimo vášně pro rychlá auta má Ralf Schumacher slabost i pro další sporty. Mezi jeho nejoblíbenější patří zejména tenis, cyklistika a backgammon.

Německý bývalý jezdec je také údajně velkým zastáncem zvířecí rezervace Gut Aiderbichl poblíž rakouského Salcburku. I přesto byl v roce 2007 obviněn organizací People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) kvůli zastřelení tří jelenů v chráněné oblasti, za což Schumacher údajně zaplatil 35 000 liber.

Sociální sítě

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Mick Schumacher

Michael Schumacher

Kimi Räikkönen

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.ralf-schumacher.de/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Ralf_Schumacher
  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ralf_Schumacher
  4. https://f1.fandom.com/wiki/Ralf_Schumacher