Preview MS 2022 v Kataru – největší favorité

Roman Mráz

Roman Mráz

Preview MS 2022 v Kataru – největší favorité


Fotbalový svátek zvaný Mistrovství světa 2022 probíhá pro fotbalové hráče, fanoušky nebo jen příznivce sázení, letos trochu netradičně. V nefotbalové zemi a zároveň v nepříliš fotbalovém měsíci. Šampionát v Kataru zkrátka budí pozornost a vyvolává diskuze i averze po celém světě již od roku 2010, kdy bylo pořádání MS uděleno právě tomuto západoasijskému emirátu. My však v tomto článku nebudeme řešit politicko-sportovní pozadí turnaje, ale podíváme se blíže na zoubek jeho největším favoritům.

Těch bývá na světovém fotbalovém šampionátu tradičně více a nejinak tomu je i letos. Na druhou stranu lze asi sotva předpokládat, že by na turnaji triumfoval reprezentační výběr mimo Evropu, nebo Jižní Ameriku. To se za více než 90 let pořádání MS ještě nestalo ani jednou.

V případě Jižní Ameriky tu máme staré známé duo Brazílie s Argentinou, které patří na většině šampionátů k největším ozdobám i favoritům turnaje. Pro Lionela Messiho to bude zřejmě poslední možnost dovést svou zemi k vytouženému zlatu. Nejblíže byl zatím před osmi lety na MS v Brazílii, tehdy se však musel s Argentinou ve finále sklonit před Německem.

Ani Brazilec Nemyar nemládne a dnes třicetiletý záložník PSG už před sebou také nemusí mít moc dalších šancí získat nejcennější kov na MS. Oba jihoamerické celky však budou mít opět dostatečně silný kádr na to, aby v Kataru zabojovali o nejvyšší příčky.

Na evropském kontinentu máme situaci o dost napjatější při pohledu na možné vítěze turnaje. Možných favoritů je zkrátka hodně. Triumfovat může třeba tradičně silné a na závěrečných turnajích úspěšné Německo, které bude chtít napravit selhání z MS 2018 v Rusku, kde poprvé v historii světového šampionátu nepostoupilo ze základní skupiny.

Silnou generací v čele s De Bruynem se nadále chlubí Belgie, která však stále čeká na nějaký výraznější úspěch na finálových šampionátech.

Dále tu máme obhájce zlata z MS 2018 – výběr Francie, jenž sice přišla o svou hlavní ofenzivní zbraň Karima Benzemu jen krátce před začátkem turnaje, ale i tak má země „Galského kohouta“ dostatečně silný kádr na to, aby výrazně zamíchala medailovým pořadím.

Na nezdary z posledních tří světových šampionátů bude jistě chtít zapomenout a zároveň je napravit výběr Španělska. Nová mladá generace v čele s barcelonským Gavim může být již na tomto šampionátu výrazným oživením hry celku z Pyrenejského poloostrova.

Také další celek ze západního cípu Evropy – Portugalsko, jinak velice úspěšné na ME v posledních dvou dekádách, stále čeká na výraznější úspěch generace kolem Cristiana Ronalda na světových šampionátech a pro záložníka Manchesteru United je Katar zřejmě poslední šancí na medaili.

K papírovým favoritům bude patřit samozřejmě také zástupce ostrovního fotbalu – Anglie, která zažívá na finálových turnajích pod vedením Garetha Southgatea v posledních letech výrazný vzestup.

Uspět samozřejmě mohou a budou chtít i další týmy, namátkou lze jmenovat Uruguay, Dánsko, Holandsko, Chorvatsko, nebo třeba Senegal.

Jestliže bych si však měl vybrat jen dva celky, které mají největší šanci uspět a získat titul na 22. mistrovství světa, pak by to byla Brazílie společně s Anglií. Na důvody proč tomu tak je, se podíváme jen o pář řádek níže.

MS 2022 Katar

zdroj: fifa.com

Brazílie

Kurz na triumf podle Betano: 4,25

K největšímu fotbalovému svátku patří již pod dlouhá léta několik starých dobrých zvyků, jako například, že Anglie vypadne na penalty, Němcům před turnajem nikdo něvěří a nebo také to, že nejhezčí fotbal předvádějí většinou populární kanárci z Brazílie.

A právě brazilští fotbalisté patřili také vždy k největším favoritům MS. A nejinak tomu je i letos. Ze sedmnácti odehraných duelů jihoamerické kvalifikace MS 2022 ztratila Brazílie pouhé tři body s impozantním skore 40:5. Nechala tak za sebou o 6 bodů také své největší jihoamerické rivaly z Argentiny.

O tom, že budou kanárci v Kataru pořadně hladoví není sebemenších pochyb, vždyť medaili ze světového šampionátu brali naposledy před dvaceti lety na MS v Koreji a Japonsku. A to je věc na kterou nejsou přiznivci brazilské fotbalové samby zrovna zvyklí, zvláště máte-li v kádru vybroušený diamant jménem Neymar.

+

O fotbalových přednostech Brazilců je zbytečné sáhlodlouze diskutovat, stačí vidět pár desítek minut jejich míčového kouzlení a každému fotbalovému nadšenci musí být jasné, že v Brazílii se zkrátka rodí fotbalisté již s míčem u nohy. Technika a ekvibrilistika fotbalových kanárků je v očích obyčejných smrtelníků jako z jiné planety, ať už sledujete generaci kolem Pelého, Romária, Ronaldinha, nebo Neymara. Brazilci zkrátka uměli vždy útočit a motat hlavy obráncům, v tom byli a jsou nedostižní.

Poslední roky je však znát posun i v oblasti obranné taktiky celého týmu. Po neúspěších na posledních světových šampionátech pochopil trenér Tite, že v moderním fotbale se nedá uspět pouze kreativitou a technikou. Více než kdy dříve je důležitá také součinná obranná hra celého mužstva společně s propracovaným herním systémem. A zdá se, že i ten začíná kanárkům v posledních letech fungovat.

Většina kádru je navíc zajímavým mixem hráčů hrajících především v anglické či španělské lize, které jsou postavené na důsledném plnění systémových požadavků a taktiky. Brazilci zkrátka příliš gólů dostávat nebudou a když si k tomu všemu připočteme neskutečnou sílu vepředu, kde se o góly bude starat Neymar, Casemiro, Vincicious Jr.,Raphinha, či Richarlison (a to ještě chybí zraněný Coutinho), tak před sebou máme bezpochyby jednoho z největších favoritů katarského turnaje.

-

I když trenér Tite udělal s Brazílií kus práce směrem dozadu a velkou kvalitu bude mít tým i mezi třemi tyčemi (Allison, Ederson), tak zejména kraje obrany nejsou úplně tím nejsilnějším pilířem týmu. Navíc Thiago Silva, nebo Dani Alves jsou sice velezkušení beci, ale již brzy dovrší čtyřicítku, což by mohlo hrát při postupu do závěrečných fází turnaje, spíše negativní roli.

Problémem, možná trochu nečekaným u Brazílie, může být také nepřítomnost klasického zakončujícího kanonýra typu Romário, či Adriano. Do Kataru se totiž nepodívá například Firminho a naopak Richarlison, nebo Raphinha zase pro změnu hrají spíše z křídla. Zdá se tedy, že o branky se v brazilském výběru bude muset podělit více hráčů.

Neymar

zdroj: beinsports.com

Anglie

Kurz na triumf podle Betano: 9,50

Fotbalový výběr Albionu prošel kvalifikací na letošní MS bez jediné prohry. Je sice pravda, že soupeři typu Polsko, nebo Maďarsko nepatří k nejobávanějším protivníkům, ale i tak si svěřenci trenéra Southgatea zaslouží respekt. A právě trenérský post může být jedním z rozhodujících faktorů úspěchu Albionu.

Gareth Southgate sedí na reprezentační lavičce Anglie již 6 let a předtím trénoval navíc také anglickou „21“, takže zná své svěřence jako málokdo. Zatím se mu také na všech závěrečných šampionátech povedlo dotáhnout tým mezi poslední čtyři účastníky turnaje, ať už to bylo MS 2018, nebo Euro 2020. A to jsou úspěchy, na které Anglia nebyla již dlouhá léta zvyklá a například stříbro z loňského Euro je nejlepším výsledkem Albionu v historii evropského šampionátu vůbec.

Ano, ostrovnímu celku se vůbec nepovedla letošní Liga národů, ve které si nepřipsal ani jedno vítězství a navíc utrpěl ostudný domácí debakl s Maďarskem, ale na světový šampionát budou Angličané stoprocentně připraveni.

+

Mezi přednosti Albionu bude patřit rozhodně zkušenost stávajícího výběru. Parta kolem Harry Kanea spolu prošla za posledních pár let pěknou řádkou důležitých bitevních vřav, ze kterých bude těžit i na MS v Kataru.

Kromě toho disponuje Anglie opravdu velmi silným ofenzivním arzenálem, jména jako Kane, Sterling, Saka, nebo Rashford budí ze snů většinu fotbalových obran světa.

Prakticky celý výběr Albionu je navíc v nejlepších fotbalových letech (nejstarší Henderson a Trippier jsou ročník 1990), vhodně doplněný dravým mládím (Foden, Mount, Saka). O přínosu trenéra Garetha Southgatea jsme již psali.

-

Naopak důvodem, proč by Albion v Kataru uspět nemusel je jeho obrana. Ne že by byla špatná, ale znát může být absence Jamese a Chilwella, tedy dvou základních stavebních kamenů zadních řad. Navíc další opora Maguire přišel v posledních zápasech o stálé místo v sestavě United pod vedením Ten Haga.

Anglie, jak jsme již uvedli, se také nemůže opřít ani o svou formu z posledních několika měsíců. Prohry s Maďarskem, Německem, či Itálií sebevědomí hráčům před prestižním turnajem určitě nezvedly.

Nenechte si ujít další články z MS ve fotbale 2022:
         
 

MS ve fotbale 2022

Program MS ve fotbale 2022

Stadiony MS 2022