Kdo bude nejlepším brankářem MS ve fotbale 2022?

Nejcennější trofejí, kterou touží každý účastník světového šampionátu pozvednout nad hlavu, je samozřejmě ta pro mistry světa. V ten moment jdou všechna individuální ocenění stranou. Přesto FIFA tradičně na závěr turnaje rozdává ceny i nejlepším jednotlivcům. A svou kategorii mají také brankáři. Ten nejlepší z nich obdrží trofej zvanou Golden Glove.

Vstupní bonus u 22Bet

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Kdo bude nejlepším brankářem MS ve fotbale 2022?

Nejcennější trofejí, kterou touží každý účastník světového šampionátu pozvednout nad hlavu, je samozřejmě ta pro mistry světa. V ten moment jdou všechna individuální ocenění stranou. Přesto FIFA tradičně na závěr turnaje rozdává ceny i nejlepším jednotlivcům. A svou kategorii mají také brankáři. Ten nejlepší z nich obdrží trofej zvanou Golden Glove.

Vstupní bonus u 22Bet


Slavní vítězové předešlých ročníků

Na rozdíl od trofejí pro nejlepšího střelce (Golden Boot), nejlepšího hráče (Golden Ball) či nejlepšího mladého hráče (FIFA Young Player Award) se cena pro nejlepšího gólmana turnaje uděluje relativně krátkou dobu. Prvním takto oceněným strážcem svatyně byl na MS 1994 Belgičan Michel Preud'homme. Tehdy ještě cena nesla název Lev Yashin Award na počest legendárního sovětského brankáře.

Při pohledu na vítěze předchozích ročníků se fotbalovým fanouškům tají dech. Co jméno to pojem. Kdo rozšíří seznam skvělých brankářů, kterými byli a jsou Preud'homme, Barthez, Kahn, Buffon, Casillas, Neuer či Courtois? Přestože gólmani mají toto specifické ocenění, neznamená to, že nemohou zároveň získat Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje, jako se to na MS 2002 povedlo Oliveru Kahnovi.

Direktoriát turnaje hodnotí výkony brankářů v průběhu celého šampionátu a uděluje jim za ně body. V případě rovnosti bodů získá ocenění brankář, který se svým týmem dosáhl lepšího umístění. Dalšími rozhodujícími faktory jsou počet zákroků a odehraných minut.

       
   Ročník  Vítěz  
   MS 1994 (USA)   Michel Preud'homme  
   MS 1998 (Francie)   Fabien Barthez  
   MS 2002 (Japonsko a Jižní Korea)   Oliver Kahn  
   MS 2006 (Německo)   Gianluigi Buffon  
   MS 2010 (Jižní Afrika)   Iker Casillas  
   MS 2014 (Brazílie)   Manuel Neuer  
   MS 2018 (Rusko)   Thibaut Courtois   
   MS 2022 (Katar)  ?  
       

 

Největší favorité na vítězství

Mezi nejžhavější kandidáty budou na letošním šampionátu patřit především Brazilec Alisson, Belgičan Courtois a Němec Neuer. Pro Alissona hovoří především fakt, že „kanárci“ jsou považováni za největšího favorita turnaje a měli by dojít daleko. Třicetiletý gólman Liverpoolu oplývá výbornou formou a kouč Tite se na jeho konzistentní výkony může spolehnout. V kvalifikaci na světový šampionát nastoupil do osmi utkání a šestkrát vychytal čisté konto. V přípravě na šampionát inkasoval ze tří duelů pouze jednou.

Brankář Allison v národním dresu Brazílie (zdroj: espn.com)

V případě, že by byl oceněn jeden z dvojice Courtois – Neuer, by šlo teprve o prvního brankáře, jenž tuto cenu získal podruhé v kariéře. Belgie i Německo chtějí uspět. Belgická zlatá generace má možná poslední šanci naplnit svůj potenciál a získat z velkého turnaje zlato. Němci si zase touží spravit chuť po nevydařeném EURO. Když se ale podíváme na rozlosování skupin, zjistíme že je možné, že oba favorité na sebe narazí už v osmifinále.

Do okruhu velkých favoritů můžeme zařadit ještě trojici Lloris (Francie), Simón (Španělsko) a Martínez (Argentina). Zapomínat však nelze ani na Angličana Pickforda či Portugalce Patricia (u něj však zatím nevíme, jestli bude plnit roli jedničky nebo dvojky).

Vsaďte si na svého favorita

Pro všechny sázkaře máme skvělou zprávu. Na nejlepšího brankáře mistrovství světa si můžete vsadit! Vybírat z nabídky kurzů můžete např. u sázkové kanceláře Betano, pro jejíž bookmakery je největším favoritem také Brazilec Allison. Na jeho vítězství je vypsán kurz 5.50. Těsně za ním je v kurzu 6.50 belgická jednička Courtois. Na trojlístek Neuer, Simón a Lloris je vypsáno 7.50 a na Martíneze 8.50.

 

Vsadit na Kaspera Schmeichela v kurzu 35.00 u Betana

 

Z tohoto pohledu se jako obrovsky hodnotný jeví kurz 80.00 na portugalského Ruie Patricia. Jenže u něj je možné, že bude plnit roli týmové dvojky za Diogo Costou. Za povšimnutí stojí také 20.00 na anglickou jedničku Pickforda a 35.00 na Kaspera Schmeichela z Dánska. Tak kdo bude váš favorit?

  Allison  5.50   Thibaut Courtois  6.50
  Manuel Neuer  7.50   Unai Símón  7.50
  Hugo Lloris  7.50   Emiliano Martinéz  8.50
  Diogo Costa   13.00   Ederson  15.00
  Jordan Pickford  20.00   Marc-Andre ter Stegen  25.00
  Steve Mandanda  25.00   Remko Pasveer   30.00
  Justin Bijlow  30.00   Kasper Schmeichel  35.00

 

Nenechte si ujít další články z MS ve fotbale 2022:
         
 

MS ve fotbale 2022

Program MS ve fotbale 2022

Největší favorité MS 2022