Stadiony MS 2022: Stadion Al Bayt, Stadion Ahmeda bin Alího a Stadion Al Janoub

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Stadiony MS 2022: Stadion Al Bayt, Stadion Ahmeda bin Alího a Stadion Al Janoub


Máme za sebou představení pětice stadionů, které hostí katarské Mistrovství světa. V tomto článku si představíme poslední tři stadiony, na kterých se bude hrát.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Stadion Al Bayt

Stadion nacházející se severně od Dauhá byl stejně jako drtivá většina ostatních postaven speciálně pro potřeby pořádání světového šampionátu. Disponuje obří kapacitou 60 000 míst, což z něj dělá druhý největší stadion na letošním turnaji po Lusail Iconic Stadionu. Není proto divu, že právě Al Bayt bude kromě zápasů v základní skupině, mimochodem i zápasů domácího katarského týmu, hostit také osmifinále, čtvrtfinále a semifinále. Vizuální krásu stadionu pak podtrhuje zatahovací střecha.

Osud Al Bayt stadionu po skončení Mistrovství světa je již také naplánován. Jeho obří kapacita bude snížena odebráním horního prstence hlediště, jenž bude následně využit k výstavbě nových sportovišť v Kataru i ve světě. Jistě netřeba zmiňovat, že stadion obdržel prestižní pětihvězdičkové hodnocení od společnosti GSAS. Zajímavostí také je, jak skvěle je vyřešena infrastruktura se stadionem související. K dispozici je totiž přes 6 000 parkovacích míst, prostor pro více než 300 autobusů a pro návštěvníky bude připraveno více než 1 000 taxi.

Stadion Ahmeda bin Alího

Předposledním stadionem v našem průvodci je stánek pojmenovaný přímo po známém katarském emírovi ze sedmdesátých let minulého století. Dříve se stadion honosil názvem Al Raján, podle místního klubu, který zde hraje své domácí zápasy. Kapacita stadionu je lehce přes 40 000 míst a slavnostní otevření proběhlo již v roce 2003. Před letošním šampionátem byl však původní stadion zbourán a nově postaven v mnohem modernějším hávu pro účely fotbalového šampionátu. Konstruktéři se pochlubili, že ke stavbě využili velký podíl materiálu z dříve zdemolovaného stadionu.

Stejně jako u předešlého Al Bayt se i zde počítá s razantním snížením kapacity po skončení Mistrovství světa. Materiál se pak využije ke stavbě v dalších částech Kataru. Slavnostní otevření pak proběhlo symbolicky 18. prosince 2020, což připadá na katarský národní den. Oproti některým ostatním stadionům má tento výhodu v tom, že již větší fotbalovou sešlost hostil. Odehrály se zde čtyři zápasy Arabského poháru v roce 2021.

Stadion Al Janoub

Posledním stadionem, na který se podíváme při Mistrovství světa, je Stadion Al Janoub. Kromě šesti zápasů ve skupině bude hostit také osmifinálové střetnutí. Jeho kapacita je 40 000 míst a slavnostní otevření proběhlo již v únoru 2020. Dříve byl znám pod jménem Stadion Al-Wakrah a po skončení šampionátu se opět počítá se snížením jeho kapacity na polovinu. Materiál bude pak využit na sportovní projekty v zámoří.