NHL je zpět! Dnes začínají první zápasy předkola play off

Přípravná část na restart nejslavnější hokejové soutěže světa skončila a fanoušci již netrpělivě vyhlíží sobotní podvečer, kdy zápasem mezi Carolinou a Rangers (začátek v 18:00 SEČ) vzplanou bitvy předkola play off. Více informací o tom, jak se bude netradiční ročník dohrávat a kterému týmu jsou přisuzovány největší naděje na úspěch, se dozvíte v článku.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

NHL je zpět! Dnes začínají první zápasy předkola play off

Přípravná část na restart nejslavnější hokejové soutěže světa skončila a fanoušci již netrpělivě vyhlíží sobotní podvečer, kdy zápasem mezi Carolinou a Rangers (začátek v 18:00 SEČ) vzplanou bitvy předkola play off. Více informací o tom, jak se bude netradiční ročník dohrávat a kterému týmu jsou přisuzovány největší naděje na úspěch, se dozvíte v článku.

 


Systém play off

Dopředu bylo jasné, že z důvodu koronavirové krize se základní část ligy nedohraje, a tak vedení NHL přišlo s jasným plánem, jak zachránit alespoň vyřazovací boje o Stanley Cup. Dvanáct nejlepších týmů obou konferencí bylo tabulkově seřazeno podle procentuálního vyjádření vítězných zápasů (běžně se používá i v jiných zámořských soutěžích jako NFL, NBA či MLB) a nyní si to mezi sebou rozdají v pozměném formátu play off.

V předkole play off se utkají týmy z 5. až 12. místa rozřazené do dvojic na základě tabulkového postavení. Hrát se budou série na tři vítězná utkání. Kvalifikační dvojice jsou následující:

Východní konference: Pittsburg Penguins - Montreal Canadiens, Carolina Hurricanes - NY Rangers, NY Islanders - Florida Panthers, Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets
 
Západní konference: Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks, Nashville Predators - Arizona Coyotes, Vancouver Canucks - Minnesota Wild, Calgary Flames - Winnipeg Jets

Nejlepší čtyři týmy každé konference mezi sebou odehrají systémem každý s každým jednokolově zápasy o to, kdo z jaké pozice nastoupí do 1. kola play off. Ve Východní konferenci se tedy můžeme těšit na souboje Bostonu Bruins, Tampy Bay Lightning, Washingtonu Capitals a Philadelphie Flyers a v Západní konferenci se mezi sebou utkají obhájcí trofeje St. Louis Blues, Colorado Avalanche, Vegas Golden Knights a Dallas Stars.

Od 1. kola play off se bude hrát klasicky na čtyři vítězné zápasy se standardními pravidly, které pro vyřazovací souboje platí.

 

Kde se play off uskuteční

Jedním z problémů, kterým muselo vedení soutěže čelit, byl výběr lokalit, v nichž se vyřazovací fáze uskuteční. Hlavním kritériem bylo zvolit co nejméně postižená místa koronavirem. Z hledáčku funkcionářů NHL se nakonec vyprofilovala dvě kanadská města, konkrétně Toronto a Edmonton, která po následující týdny budou domovem i ostatním týmům. Toronto bude základnou pro 12 týmů z Východní konference včetně domácích Maple Leafs a týmy ze Západní konference najdou azyl v Edmontonu, a to včetně domácích Oilers.

"U obou zvolených míst se zdá, že je tam koronavirus do určité míry pod kontrolou. Při všem, co se děje, se věci mění každý den a každou hodinu. Momentálně ale vypadá výběr právě těchto dvou měst jako velmi chytrý tah," nechal se slyšet obránce Vancouveru Christopher Tanev.

Přestože na první pohled se jeví situace nejvýhodněji pro domácí týmy Toronta a Edmontonu, obránce Maple Leafs Morgan Rielly se domnívá, že za současné situace bude výhoda domácího kluziště zanedbatelná. Hrát se bude totiž bez diváků a všichni hráči včetně domácích, budou muset zůstat po celou dobu na hotelech. "Pravidla budou platit pro všechny týmy úplně stejně. Nemyslím si, proto, že bude nějakou závratnou výhodou, kde se vše z geografického pohledu odehraje. Bude to jen o tom, že jsme na svém stadionu a svém ledě. Nemyslím si však, že bude velkou výhodou, zda jste doma, nebo nikoliv," uvedl kanadský zadák.

Obě města budou využita pro kvalifikační série a první dvě kola play off a následně se vše přesune do Edmontonu, kde se odehrají finále obou konferencí a závěrečné zápasy o Stanley Cup. Celá finálová série by měla začít 22. září a skončit nejpozději 4. října. To s sebou přináší i odklad nadcházející sezóny, jejíž start je předběžně naplánován na prosinec 2020.

Hala Rogers Place v Edmontonu

Zdroj: rogersplace.com

Největší favorité

Cesta ke Stanley Cupu bývá nejen nesmírně náročná, ale často i velmi nevyzpytatelná. Vzpomeňme na loňskou triumfální jízdu St. Louis, jejichž vítězství predikovali snad jen nejvěrnější fanoušci klubu. Když se ještě v lednu potáceli u dna Západní konference, dalo se na jejich celkové vítězství vsadit i v kurzu 250:1! 

Letos jsou bookmakeři mnohem více obezřetní a i díky skvělé sezóně, kterou Bluesmani zakončili v neúplné tabulce Západní konference na prvním místě, patří do okruhu největších favoritů na zisk poháru v kurzu pohybujícím se kolem 10:1. Největší šance dávají bookmakeři tradičně silným týmům Bostonu a Tampě, na jejichž vítězství si vsadíte v kurzu cca 6:1 až 7:1. Pozadu nezůstávají ani Colorado a Las Vegas, na jejichž triumf se pohybují kurzy kolem 8:1. 

Bez šance však rozhodně nejsou ani ostatní týmy, tak neváhejte a přejděte do nabídky našich sázkových kanceláří a vsaďte si na svého favorita ještě dnes!