Nejúspěšnější na ZOH v Pekingu byli Norové, dvě české medaile jsou nejhorším výsledkem od roku 1994

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Nejúspěšnější na ZOH v Pekingu byli Norové, dvě české medaile jsou nejhorším výsledkem od roku 1994


Rekordních 16 zlatých medailí vybojovali na zimních olympijských hrách v Pekingu norští sportovci, kteří tím o dvě prvenství vylepšili rekordní zápis, jenž dosud drželi společně s Kanadou a Německem. Do své pekingské sbírky přidali Norové ještě 8 stříbrných a 13 bronzových medailí a s 37 cennými kovy se stali nejúspěšnější výpravou a potvrdili svou nadvládu z Pchjongčchangu. 

Nejhorší česká bilance od Lillehammeru 1994

Norsko potvrdilo svou pozici, kterou vybojovalo již na minulých hrách v Pchjongčchangu, z nichž odjíždělo s bilancí 14 – 14 – 11. Stejně jako před čtyřmi lety skončilo druhé Německo (12 – 10 – 5). Třetí skončila díky 9 zlatým domácí Čína. Té stačilo ke třetímu místu „pouhých“ 15 medailí (9 – 4 – 2), což je způsobeno stylem počítání celkového pořadí, kdy největší roli hraje počet zlatých medailí.

S celkovým počtem 32 medailí za Norskem skončili sportovci reprezentující ROV (6 – 12 – 14) a výše zmíněné Německo s 27 cennými kovy.

Česká republika se díky zlaté snowboardistce Ester Ledecké a bronzové rychlobruslařce Martině Sáblíkové, která na cenný kov dosáhla na své nejoblíbenější distanci 5 000 m, umístila společně se Slovenskem a Belgií v medailovém pořadí národů na děleném 21. místě. Dvě medaile jsou nejhorším výsledkem od roku 1994, kdy se v Lillehammeru českým sportovcům nepodařilo vybojovat žádný cenný kov.

Bronzová Martina Sáblíková po závodě na 5 000 metrů

Martina Sáblíková získala na ZOH v Pekingu svou sedmou olympijskou medaili (zdroj: sport.cz)

Nejúspěšnějším sportovcem fámozní norský biatlonista

Nebude žádným překvapením, že mezi nejúspěšnějšími jednotlivci najdeme právě norské sportovce. V první pětce jsou hned tři! S vůbec nejlepší bilancí odjíždí z Číny biatlonista Johannes Thingnes Bø, který si ke svým zavazadlům přibalil čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili. Pět medailí získala také jeho krajanka biatlonistka Marte Olsbu Røiseland, která se s bilancí 3 – 0 – 2 stala nejúspěšnější ženou čínských her. Právě biatlonové závody severskému království výrazně pomohly k celkovému prvenství mezi všemi státy. Norové v něm získali 14 medailí, z toho 6 zlatých! 

Vstupní bonus u 22Bet

Pořadí nejúspěšnějších sportovců na ZOH 2022
  1. Johannes Thingnes Bø (Norsko, biatlon), 4 – 0 – 1
  2. Alexander Bolšunov (ROV, běh na lyžích), 3 – 1 – 1
  3. Marte Olsbu Røiseland (Norsko, biatlon), 3 – 0 – 2
  4. Irene Schouten (Nizozemsko, rychlobruslení), 3 – 0 – 1
  5. Therese Johaug (Norsko, běh na lyžích), 3 – 0 – 0