MS každé dva roky ? Podle studie by to kluby stálo osm miliard eur

Luboš Řepa

Luboš Řepa

MS každé dva roky ? Podle studie by to kluby stálo osm miliard eur


Zástupci národních soutěží si nechali vypracovat studii, o kolik peněz by přišly evropské ligy v případě, že by cyklus Mistrovství světa byl zkrácen ze současných čtyř na pouhé dva roky. Závěry studie ukazují, že finanční ztráty by šla do miliard eur.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Infantino hájí ideu zkrácení cyklu MS

Šéf FIFA Gianni Infantino přednesl návrh na zkrácení cyklu MS již v září. Od té doby musí čelit kritice téměř ze všech stran. Proti návrhu se vymezila UEFA, jihoamerická konfederace CONMEBOL, Mezinárodní olympijský výbor i hráčská asociace FIFPRO. Návrh na zkrácení cyklu zatím podpořila pouze africká CAF a asijská AFC. Ani Infantino se však nedrží zpátky a již před časem se pustil do svých odpůrců:

„Proti jsou ti, co jsou na vrcholu. A to se děje v každé situaci, kdy přicházejí změny a reformy. Ti, co jsou nahoře, nechtějí nic měnit, aby o svoje výsadní místo nepřišli. Chápeme to a gratulujeme jim k tomu, že byli tak úspěšní a dostali se až na vrchol. Je to skvělé a jsou příkladem pro ostatní. Nicméně nemůžeme zavřít dveře a připravit ostatní o stejnou naději a příležitost.“

UEFA si nechala vypracovat studii

Aby měla UEFA pro svá zamítavá tvrzení další argumenty, nechala si vypracovat studii, o kolik by evropské ligy přišly, pokud by byl interval MS zkrácen na pouhé na dva roky. A závěr zní osm miliard eur za sezonu. Nejvíce by tratily ligové soutěže a evropské poháry na vysílacích právech, zhruba pět miliard eur ročně. Další výpadky příjmů by pak znamenala kratší sezona, menší počet zápasů a příjmy od diváků, jelikož by se některá kola domácích soutěží musela hrát neatraktivně uprostřed týdne, což by znamenalo ztrátu dalších stovek milionů eur. Studie zahrnuje také ztrátu příjmů v oblasti prodeje suvenýrů i nižší příjmy od sponzorů. Tato položka byla vyčíslena na zhruba dvě miliardy eur. Ačkoli se FIFA k závěrům studie ještě nevyjádřila, lze očekávat, že si nechá vypracovat vlastní studii.

Šéf FIFA Infantino již dříve prosadil rozšíření počtu účastníků MS. Od roku 2026, kdy se šampionát koná v USA, Mexiku a Kanadě, bude počet účastníků rozšířen na 48 ze současných 32. Šéf FIFA by rád právě od roku 2026 zavedl model, ve kterém by se světový šampionát konal jednou za dva roky.

MostBet nabízí skvělý uvítací bonus !