MS v hokeji 2021

Mistrovství světa v hokeji v roce 2021 bylo 84. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Lotyšsku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí USA. Češi skončili na tomto MS sedmí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2021

Mistrovství světa v hokeji v roce 2021 bylo 84. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Lotyšsku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí USA. Češi skončili na tomto MS sedmí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 7. do 23. května 2021 v Lotyšsku v Rize.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

ROV
Švýcarsko
ÄŚesko
Bělorusko
Velká Británie
Dánsko
Slovensko
Švédsko
 

SKUPINA B

Německo
Kanada
Lotyšsko
Finsko
Norsko
USA
Kazachstán
Itálie
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Petr Kváča, Šimon Hrubec, Roman Will.

Obránci: David Musil, Ondřej Vitásek, Libor Hájek, Filip Hronek, Michal Moravčík, David Sklenička, Libor Šulák, Andrej Šustr, Lukáš Klok.

Útočníci: Matěj Blümel, Tomáš Zohorna, Radan Lenc, Adam Musil, Matěj Stránský, Michael Špaček, Robin Hanzl, Lukáš Radil, Jakub Vrána, Filip Zadina, Jakub Flek, Filip Chytil, Jan Kovář, Dominik Kubalík, Jiří Sekáč, Jiří Smejkal.

Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka, Jaroslav Špaček.

Česko - základní část

Na úvod šampionátu se Češi utkali s výběrem Ruska, který ovšem nemohl startovat pod vlajkou Ruska, ale jen pod olympijskou vlajkou. Vše směřovalo k prodloužení, jelikož průběžné skóre bylo 3:3, ale v čase 59:41 rozhodl o výhře ROV Michail Grigorenko. Další prohru Češi zapsali hned v následujícím utkání, ve kterém podlehli Švýcarsku 2:5. Ve třetím utkání přišla první česká výhra, která ale byla pouze za dva body, jelikož duel dospěl až do prodloužení, ve kterém se prosadil Dominik Kubalík. První plnohodnotnou výhru si Češi připsali nad Švédskem, které porazili 4:2. Další vítězství přišlo nad výběrem Velké Británie, který Češi porazili 6:1. Vítězná vlna pokračovala i v zápase s Dánskem, kde Češi ale znovu ztratili bod. Bitva dospěla až do samostatných nájezdů, ve kterých o vítězství 2:1 rozhodl Filip Chytil. Na konec základní skupiny se Česko utkalo se Slovenskem, které porazilo vysoko 7:3. Češi postoupili do čtvrtfinále ze třetího místa.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále Češi narazili na Finsko, kterému nedokázali vstřelit ani jednu branku. Jediným střelcem utkání byl Fin Jere Innala a Češi skončili na MS 2021 sedmí.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Američan Cal Petersen. Nejlepším obráncem Němec Moritz Seider a útočníkem Slovák Peter Cehlárik. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen Kanaďan Andrew Mangiapane.

ALL STARS

Brankář: Jussi Olkinuora
Levý obránce: Moritz Seider
Pravý obránce: Korbinian Holzer
Levé křídlo: Andrew Mangiapane
Centr: Connor Garland
Pravé Křídlo:  Liam Kirk
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Connor Brown 2 14 16
2. Connor Garland 6 7 13
3. Andrew Mangiapane 7 4 11
4. Adam Henrique 6 5 11
5. Peter Cehlárik 5 6 11
6.  Liam Kirk 7 2 9
7. Trevor Moore 5 4 9
8.  Jason Robertson 4 5 9
9. Grégory Hofmann 6 2 8
10. Nicklas Jensen 5 3 8

Konečné pořadí

1.  Kanada
2.  Finsko
3. USA
4. Německo

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2018

 

MS v hokeji 2019