MS v hokeji 2019

Mistrovství světa v hokeji v roce 2019 bylo 83. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo na Slovensku. Z vítězství se radovali hokejisté Finska, druhá byla Kanada a třetí Rusko. Češi skončili na tomto MS čtvrtí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2019

Mistrovství světa v hokeji v roce 2019 bylo 83. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo na Slovensku. Z vítězství se radovali hokejisté Finska, druhá byla Kanada a třetí Rusko. Češi skončili na tomto MS čtvrtí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 10. do 26. května 2019 na Slovensku v Bratislavě a Košicích.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

Kanada
Francie
USA
Německo
Velká Británie
Dánsko
Slovensko
Finsko
 

SKUPINA B

Švýcarsko
Rusko
Lotyšsko
Švédsko
Norsko
Česko
Rakousko
Itálie
 

Soupiska Česka

Brankáři: Pavel Francouz, Šimon Hrubec, Patrik Bartošák.

Obránci: Radko Gudas, David Musil, David Sklenička, Filip Hronek, Petr Zámorský, Jan Kolář, Michal Moravčík, Jan Rutta.

Útočníci: Dmitrij Jaškin, Jakub Vrána, Jan Kovář, Michael Frolík, Filip Chytil, Dominik Kubalík, Ondřej Palát, Michal Řepík, Dominik Simon, Jakub Voráček, Hynek Zohorna, Tomáš Zohorna, Radek Faksa, Milan Gulaš.

Trenéři: Miloš Říha, Karel Mlejnek, Robert Reichel.

Česko - základní část

Na úvod MS 2018 se Česko utkalo se Švédskem, které porazilo poměrem 5:2. Dvěma brankami zazářil Jakub Vrána. Poté se hráči se lvem na prsou utkali s Norskem, nad kterým zvítězili 7:2. Dvougólovými střelci byli tentokrát Filip Hronek Michaelem Frolíkem. První prohra na turnaji přišla ve třetím utkání, které Češi sehráli s Ruskem. Brankář Andrej Vasilevskij vychytal čisté konto a Češi prohráli 0:3. Česko dalo na prohru zapomenout v utkání proti Lotyšsku, nad kterým zvítězilo 6:3. Dvě branky v tomto duelu zapsal Jakub Voráček. Z vysoké výhry se svěřenci Miloše Říhy radovali nad Itálií, kterou porazili 8:0. Čisté konto vychytal Pavel Francouz, dvoubrankovými střelci byli Michael Frolík Dmitrij Jaškin. Stejným výsledkem skončil i duel s Rakouskem, v brance opět čaroval Pavel Francouz, jediný dvougólovým střelcem českého týmu byl tentokrát Michal Řepík. Na konec bojů v základní skupině Češi vyzvali Švýcarsko, nad kterým zvítězili 5:4. V 57. minutě vyrovnal na 4:4 Nino Niederreiter, ale v 59. minutě proměnil přesilovku Jan Rutta. Česko postoupilo do čtvrtfinále ze druhého místa.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Česká republika utkala s Německem, které porazila 5:1. Jediným střelcem na straně soupeře byl Frank Mauer, z Čechů se dvakrát prosadil Jan Kovář, po jednom gólu zapsali Jakub Voráček, Dominik Kubalík a Ondřej Palát.

Semifinále

Semifinálový duel Česko sehrálo s Kanadou, ale dlouho se trápilo. Soupeř vedl už o pět branek, první a jediný gól Česka vsítil v 54. minutě Tomáš Zohorna

Zápas o bronz

Bitva o bronz nabídla strhující a vypjatý duel s Ruskem. Už od 21. minuty svítilo na tabuli skóre 2:2 a ani po základní hrací době a prodloužení se nezměnilo. V nájezdové loterii byli šťastnější Rusové, za které se trefil Ilja Kovalčuk a Nikita Gusev. Z Čechů na gólmana Andreje Vasilevskije nikdo nevyzrál a svěřenci trenéra Miloše Říhy skončili čtvrtí.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Rus Andrej Vasilevskij. Nejlepším obráncem Čech Filip Hronek a útočníkem Rus Nikita Kučerov. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen Kanaďan Mark Stone.

ALL STARS

Brankář: Andrej Vasilevskij
Levý obránce: Filip Hronek
Pravý obránce: Mikko Lehtonen
Levé křídlo:  Mark Stone
Centr: William Nylander
Pravé Křídlo: Jakub Voráček
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. William Nylander 5 13 18
2.  Nikita Kučerov 6 10 16
3. Nikita Gusev 4 12 16
3. Jakub Voráček 4 12 16
5.  Mark Stone 8 6 14
6. Anthony Mantha 7 7 14
6.  Michael Frolík 7 7 14
8. Dominik Kubalík 6 6 12
9. Dominik Simon 4 8 12
10. Patrick Kane 2 10 12

Konečné pořadí

1.  Finsko
2.  Kanada
3. Rusko
4. Česko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2018

 

MS v hokeji 2017