MS v hokeji 2017

Mistrovství světa v hokeji v roce 2017 bylo 81. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhá byla Kanada a třetí Rusko. Češi skončili na tomto MS sedmí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2017

Mistrovství světa v hokeji v roce 2017 bylo 81. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhá byla Kanada a třetí Rusko. Češi skončili na tomto MS sedmí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 5. do 21. května 2017 v Německu a Francii. V německu se zápasy odehrály v Kolíně nad Rýnem, francouzským hostitelským městem byla Paříž.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

Švédsko
Itálie
USA
Německo
Slovensko
Dánsko
Lotyšsko
Rusko
 

SKUPINA B

Bělorusko
Finsko
Švýcarsko
Kanada
Norsko
Česko
Francie
Slovinsko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Pavel Francouz, Petr Mrázek, Dominik Furch.

Obránci: Radko Gudas, Jakub Jeřábek, Michal Kempný, Libor Šulák, Jakub Krejčík, Radim Šimek, Tomáš Kundrátek, Jan Rutta.

Útočníci: Roman Červenka, Tomáš Plekanec, Michal Birner, Vladimír Sobotka, Petr Vrána, Jan Kovář, Roman Horák, Michal Řepík, Lukáš Radil, Tomáš Hyka, Robin Hanzl, Tomáš Zohorna, David Pastrňák, Jakub Voráček.

Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous, Václav Prospal.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Kanadu, se kterou prohráli 1:4. Jedinou branku českého týmu vstřelil Lukáš Radil. Poté se utkali s Běloruskem, nad kterým vyhráli vysoko 6:1. Následovala těsná výhra 4:3 po samostatných nájezdech nad Finskem. Rozhodující nájezd proměnil Robin Hanzl. Další výhru 1:0 po prodloužení si Češi připsali nad Norskem. Jediným střelcem zápasu byl Jan Kovář. Následovala další výhra nad Slovinskem, nad kterým Češi zvítězili 5:1. Dvě branky v utkání vsítil Roman Horák. Vítězná vlna pokračovala vítězstvím 5:2 nad Francií. Dvěma góly se blýskl Michal Řepík. Poslední souboj v základní skupině odehráli Češi se Švýcarskem, kterému podlehli 1:3. Česko postoupilo do čtvrtfinále play-off ze třetího místa.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Česko utkalo s Ruskem, kterému ale nedokázalo vstřelit ani jednu branku. Gólman Andrej Vasilevskij vychytal čisté konto, zatímco na druhé straně překonali Pavla Francouze Dmitrij Orlov, Nikita Kučerov a Artěmij Panarin a Rusko posotupilo do semifinále po výhře 3:0. Česká republika skončila na MS 2017 sedmá.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Švéd Henrik Lundqvist. Nejlepším obráncem Němec Dennis Seidenberg a útočníkem Rus Artěmij Panarin. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen Švéd William Nylander.

ALL STARS

Brankář: Andrej Vasilevskij
Levý obránce: Colton Parayko
Pravý obránce: Dennis Seidenberg
Levé křídlo: Artěmij Panarin
Centr: William Nylander
Pravé Křídlo: Nathan MacKinnon
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Artěmij Panarin 4 13 17
2. Nikita Kučerov 7 8 15
3. Nathan MacKinnon 6 9 15
4. William Nylander 7 7 14
4. Nikita Gusev 7 7 14
6. Vadim Šipačov 2 11 13
7. Mitchell Marner 4 8 12
8. Johnny Gaudreau 6 5 11
9.  Sebastian Aho 2 9 11
10. Stéphane Da Costa 6 4 10

Konečné pořadí

1. Švédsko
2.  Kanada
3. Rusko
4.  Finsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2015

 

MS v hokeji 2016