MS v hokeji 2015

Mistrovství světa v hokeji v roce 2015 bylo 79. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Česku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Rusko a třetí USA. Češi skončili na tomto MS čtvrtí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2015

Mistrovství světa v hokeji v roce 2015 bylo 79. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Česku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Rusko a třetí USA. Češi skončili na tomto MS čtvrtí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 1. do 17. května 2015 v Česku v Praze a Ostravě.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

Švédsko
Česko
Německo
Švýcarsko
Francie
Kanada
Lotyšsko
Rakousko
 

SKUPINA B

Rusko
Finsko
Norsko
Dánsko
USA
Slovensko
Bělorusko
Slovinsko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Jakub Kovář, Alexander Salák, Ondřej Pavelec.

Obránci: Jan Hejda, Ondřej Němec, Jan Kolář, Jakub Krejčík, Petr Čáslava, Michal Jordán, Jakub Nakládal.

Útočníci: Roman Červenka, Jiří Novotný, Tomáš Plekanec, Vladimír Sobotka, Jakub Klepiš, Martin Zaťovič, Petr Koukal, Jan Kovář, Tomáš Hertl, Jaromír Jágr, Radek Smoleňák, Michal Vondrka, Martin Erat, Jakub Voráček, Dominik Simon.

Trenéři: Vladimír Růžička, Jaroslav Špaček, Ondřej Weissmann.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Švédsko, se kterým těsně prohráli 5:6 po samostatných nájezdech. Poté se utkali s Lotyšskem, nad kterým vyhráli 4:2. Následovala prohra 3:6 s Kanadou. Další výhru 5:1 si Češi připsali nad Francií. Následovala další výhra nad Rakouskem, nad kterým Češi zvítězili 4:0. Vítězná vlna pokračovala výhrou nad Německem, tentokrát 4:2. Poslední souboj odehráli Češi se Švýcarskem, které porazili 2:1 po samostatných nájezdech. Rozhodující trefu zapsal Jakub Voráček a Češi postoupili ze třetího místa do čtvrtfinále.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Česko utkalo s Finskem, které porazilo 5:3. Dvě branky vstřelili Jaromír Jágr a Jan Kovář, jednu branku přidal Vladimír Sobotka.

Semifinále

V semifinále Češi narazili na Kanadu, které ale nevstřelili ani jednu branku a po prohře 0:2 je čekal souboj o třetí místo.

Souboj o bronz

V zápase o 3. místo se Češi utkali se Spojenými státy, kterým ale nevstřelili ani jeden gól a po prohře 0:3 skončili čtvrtí.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Fin Pekka Rinne. Nejlepším obráncem Kanaďan Brent Burns a útočníkem také Kanaďan Jason Spezza. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen Jaromír Jágr.

ALL STARS

Brankář: Connor Hellebuyck
Levý obránce: Oliver Ekman-Larsson
Pravý obránce: Brent Burns
Levé křídlo: Taylor Hall
Centr: Jason Spezza
Pravé Křídlo: Jaromír Jágr
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Jason Spezza 6 8 14
2. Jordan Eberle 5 8 13
3. Taylor Hall 7 5 12
4. Sergej Mozjakin 6 6 12
5. Matt Duchene 4 8 12
6. Oliver Ekman-Larsson 2 10 12
7. Sidney Crosby 4 7 11
7. Jevgenij Dadonov 4 7 11
9.  Jussi Jokinen 3 8 11
10. Brent Burns 2 9 11

Konečné pořadí

1.  Kanada
2. Rusko
3. USA
4. Česko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2013

 

MS v hokeji 2014